Metoder i socialt arbejde med udsatte børn og unge

Arbejder du med børn og unge i udsatte positioner – og vil du udvide dit metodiske repertoire som multiteoretisk praktiker, hvor du sætter barnets eller den unges perspektiv i centrum? Modulet styrker dine kompetencer til at møde børn og unge med metoder og redskaber tilpasset det specifikke barn eller ung og den specifikke situation.​

Sted

Aarhus

Pris

16000 kr.

Dato

13.01.2025 - 27.06.2025

Ansøgningsfrist

15.11.2024

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

  • Uddannelsestype
    Modul
  • Eksamensform
    Skriftlig opgave og mundtlig eksamen
  • ECTS
    10
  • Modulkategori
    Valgmodul
  • Indgår i
    Den sociale diplomuddannelse

Om modulet

  • Uanset om du er socialrådgiver, pædagog, lærer, sundhedsplejerske etc. kan du opleve situationer, hvor du i dit møde med børn og unge i udsatte positioner oplever at det du ’plejer at gøre’ ikke virker – eller måske blot, at du kunne ønske dig at have flere tilgange at vælge imellem – et større metodisk repertoire. 

    På dette modul lærer du: 

    • At arbejde med børn og unge i udsatte positioner med afsæt i et relationelt, inddragende, kontekstuelt og multiteoretisk perspektiv
    • At jonglere mellem en række metodiske tilgange: anerkendende, systemisk, løsningsfokuseret, narrativ, kognitiv, mentaliserende, eksistentiel tilgang
    • At udvælge og anvende de multiteoretiske tilgange og redskaber i dit konkrete arbejde med børn og unge, tilpasset din egen faglige praksis 
    • At reflektere over udvikling af din faglige praksis og dig selv som professionel i mødet med børn og unge i udsatte positioner.

    Når du er færdig med modulet, har du fået et overblik over en lang række forskellige tilgange, som du kan omsætte i din egen faglige praksis. Du er blevet skarpere til at analysere den situation, du står over for og udvælge de tilgange, der kan være mest hjælpsomme i den konkrete situation. Du er blevet bedre til at anvende metoder og redskaber fra din multiteoretiske værktøjskasse, så barnets eller den unges perspektiv står centralt – med andre ord: du er blevet en inddragende multiteoretisk praktiker. 

  • Modulet udfolder de multiteoretiske tilgange med konkrete metoder og redskaber i en dynamisk vekslen mellem teori og praksis. Vi præsenterer dig for de forskellige tilgange i arbejdet med børn og unge i udsatte positioner, og du tilegner dig en kvalificeret forståelse af, hvad du kan bruge hvor og hvordan. Modulet er opbygget i blokke á tre dage, der kombinerer undervisning, dialog, øvelse og målrettet træning i studiegrupper i anvendelse af metoderne.

    Du får indsigt i og arbejder med følgende:

    • ​Multiteoretisk praksis: at arbejde med børn og unge i udsatte positioner, inddragelse af børn og unge i egen ret, det relationelle arbejde med børn og unge
    • Multiteoretiske tilgange: anerkendende, systemisk, narrativ, løsningsfokuseret, kognitiv og eksistentiel tilgang
    • En udvidet værktøjskasse med konkrete redskaber, der indgår i eller deler principper med de multiteoretiske tilgange
    • Dig selv i din professionelle rolle – personlig udvikling af egne kompetencer
    • Praktisk træning i studiegrupper 
  • Modulet er især relevant for dig, der er socialrådgiver, pædagog, lærer, pædagog, sundhedsplejerske og til daglig arbejder med børn og unge i udsatte positioner fx i socialforvaltningen, i skolen, i klubber, på opholdssteder, på krisecentre, i det boligsociale arbejde, som frivillige i fx Børns vilkår eller andre NGO’er etc. 

    Lige nu kan du få tilskud fra Socialstyrelsen til udvalgte enkeltmoduler eller til en fuld diplomuddannelse hvis du tilhører målgruppen. Læs om dine muligheder her.

    Du har eventuelt også mulighed for at søge delvis finansiering via Kompetencemidlerne, afhængig af din faglige organisation. Læs mere på den kommunale kompetencefonds hjemmeside.

  • ​Undervisningen er en dynamisk vekslen mellem korte oplæg, øvelser og arbejde med praksiscases. Du bliver en del af en fast studiegruppe, der sammen og i et trygt miljø afprøver metoder og redskaber.

    Som forberedelse til undervisningen får du adgang til et e-læringsmateriale, hvor de centrale teoretiske tilgange præsenteres. Det giver dig en unik mulighed for både at forberede dig til de enkelte undervisningsgange, men også at vende tilbage til centrale læringspointer igennem modulet. 

    Undervisningen er bygget op med fremmøde til undervisning én gang månedligt, i blokke á 3 dage. Dag 1 og 2 på hver undervisningsblok er målrettet undervisning og øvelse i de multiteoretiske tilgang, mens dag 3 er en træningsdag, hvor du igennem tilrettelagte øvelser træner det lærte fra dag 1 og 2. Underviser er tilstede og faciliterer træningsdagene.

    Forløbet er tilrettelagt som aktionslæring. Imellem hver undervisningsblok arbejder du med at anvende det lærte i egen praksis og med løbende refleksion over, hvordan du kan kvalificere din egen praksis.

    Eksamen er en kombinationseksamen, hvor du på baggrund af et skriftligt oplæg går til en mundtlig eksamen, individuelt eller i eksamensgruppe. 

    Du møder erfarne undervisere, som er fagligt opdaterede og specialiserende indenfor for forskellige områder af det sociale- og pædagogiske arbejde. ​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her.

Efteruddannelse - ja tak

Vidste du at...

Det nu er muligt for dig at få gratis efteruddannelse på børne- og ungeområdet med tilskud fra Social- og Boligstyrelsen?

Diplommodulerne med tilskud har opstart i efteråret 2024 samt foråret 2025, og pladserne fordeles efter først til mølle - så skynd dig ind og tilmelde dig!

Kontakt

hebn480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

bk480x4802019.jpg

Faglig kontakt