VIA-forsker vinder formidlingspris

"Det betyder meget for mig, at andre end fagfolk synes, den viden, jeg har brugt lang tid på at udvikle, er spændende," siger Vibeke Røn Noer, der har vundet årets formidlingspris for en artikel om sin erhvervs-ph.d.
Med artiklen "Liv og død - sådan på en helt almindelig tirsdag" har lektor, ph.d. ved VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus, Vibeke Røn Noer, vundet årets formidlingspris fra ErhvervsPhD Foreningen.

Det bliver stadigt vigtigere for nybagte ph.d.er at kunne formidle, hvad de har brugt tre-fire år på at forske i. Det gælder også for lektor ved VIAs sygeplejerskeuddannelse i Aarhus Vibeke Røn Noer, der sidste år forsvarede sin erhvervs-ph.d. om sygeplejestuderendes studieliv og dannelsesprocesser.

Både som underviser og forsker brænder hun for at fortælle. Derfor sendte hun i sidste måned en artikel ind til ErhvervsPhD Foreningens årlige kommunikationskonkurrence, hvis formål er at få forskere til at skrive kort og forståeligt til et bredt publikum. Onsdag modtager hun så førstepræmien på 16.000 kroner ved European Conference for Science Journalists. Samtidigt udgives hendes artikel på den populærvidenskabelige portal Videnskab.dk.

- Jeg er super stolt af at vinde denne formidlingspris. Det betyder meget for mig, at andre end fagfolk synes, den viden, jeg har brugt lang tid på at udvikle, er spændende. Min ph.d. handler om unge mennesker, og hvordan de udvikler sig i det fag, de har valgt at studere - i dette tilfælde sygeplejen, siger Vibeke Røn Noer.

Anne Sophie i et gustent omklædningsrum

Indledningen på hendes prisvindende artikel lyder: "I det gustne omklædningsrum i universitetshospitalets kælder står Anne Sophie. Hun går i den klasse af sygeplejestuderende, jeg gennem to år følger som en del af et forskningsprojekt..." (Læs hele artiklen på Videnskab.dk)

Siden ph.d.en kom i hus har Vibeke Røn Noer brugt meget tid på at formidle sin viden - både i videnskabelige artikler og på konferencer i ind- og udland, men også i danske medier og på sociale medier. Hun har fået medietræning - både internt i VIA og eksternt. For rollen som ekspert tager hun alvorligt.

- Jeg synes, man med sin ph.d. og sit forskningsarbejde forpligter sig til ikke blot at stå til rådighed for offentligheden, men også at være proaktiv i forhold til at kvalificere en samfundsdebat - f.eks. om kvalitet i uddannelse og studieliv, siger Vibeke Røn Noer.

Vigtig forskning

Forskningschef i VIA Sundhed Lars Peter Bech Kjeldsen mener, formidlingsprisen til en forsker fra VIA er udtryk for, at professionshøjskolernes forskning dels er relevant og dels er blevet mere synlig.

- Som sektor har vi i modsætning til universiteterne kun haft fire år med forskningsret og -midler. Nu begynder vi at se resultater - både i forhold til videnskabelige udgivelser, men også i forhold til den mere brede formidling i trykte og elektroniske medier. Begge dele af vigtigt, f.eks. på sundhedsområdet, som jo vedrører os alle, siger Lars Peter Bech Kjeldsen.

Ud over professionsbacheloruddannelser, hvoraf sygeplejerskeuddannelsen er den største, har hovedområdet VIA Sundhed en række forskningscentre. Vibeke Røn Noer er tilknyttet centret VIA Aldring & Demens. VIA har lige nu omkring 50 ph.d.-projekter i gang.

Formidlingsprisen 2017 blev uddelt i København den 28. juni. 

Følg Vibeke Røn Noer på Twitter: @VibekeRNoer