Mellemøstlige temadage på Campus Aarhus C den 2. til 5. maj

Ahmad Omar holder foredrag
Ahmad Omar fortæller om livet i Syrien før oprøret.     Foto: Jacob Bøgen Clausen
Syriske og palæstinensiske flygtninge, der går på integrationsforløb hos VIA University College, fortæller 2.-5. maj om personlige oplevelser. De mellemøstlige temadage er desuden krydret med en fotoudstilling og en arabisk café på Campus Aarhus C.

Ahmad Omar, der kom til Danmark som flygtning fra Syrien for 2,5 år siden, var på scenen som foredragsholder, da startskuddet tirsdag den 2. maj lød på Campus Aarhus C for fire mellemøstlige temadage. Ahmad Omar holdt oplæg under overskriften ’Syrien under Al-Asaad før det folkelige oprør.’

Han arbejdede i sin tid som engelsklærer i Syrien og mener, det er vigtigt at udbrede viden om hans baggrund og om dét at være flygtning. Ahmad Omar ser desuden sit foredrag som et skridt til at få indfriet hans ønske om at blive integreret i det danske samfund.

Ahmad Omar er én af flere flygtninge fra Syrien og Palæstina, der formidler personlige oplevelser, når Campus Aarhus C på Ceres-grunden i Aarhus centrum afvikler mellemøstlige temadage fra i dag og frem til på fredag. Temaet er ’Håb og afmagt i Syrien og Palæstina.’

Foredragsholderne under temadagene er primært flygtninge, der går på et-årige, såkaldte FIF-kurser hos VIA University College.

FIF bygger bro til integration gennem uddannelse og job

FIF er en forkortelse af ordene ’forberedelseskurser for indvandrere og flygtninge’. FIF-forløbene sigter således på at ruste deltagerne til at blive optaget på en uddannelse eller komme i job i Danmark. Ambitionen er altså, at FIF bygger bro til integration.

"Min drøm er at blive optaget på pædagoguddannelsen hos VIA i Aarhus. Jeg har allerede søgt ind på uddannelsen. Jeg går på FIF-kursus nu for blandt andet at blive dygtigere til dansk og for at få viden om dansk kultur og danske samfundsforhold og om uddannelser og arbejdsmarkedet i Danmark. Underviserne på FIF kender til de forhold og den kultur, vi flygtninge kommer fra, og de gør en stor indsats for at hjælpe os til integration,” fortæller Ahmad Omar.

De flygtninge, der holder oplæg under de mellemøstlige temadage 2.-5. maj, går på et FIF-kursus, som VIAs pædagogiske uddannelser og sundhedsuddannelser afvikler i fællesskab. Der er altså tale om kursister, der primært sigter efter en fremtid i Danmark inden for det pædagogiske område eller i sundhedssektoren.

Der kommer en del FIF-kursister samt VIA-studerende og medarbejdere fra VIA til foredragene under de mellemøstlige temadage. Men folk udefra er også meget velkomne.

De mellemøstlige temadage bliver afviklet for at give flygtninge i Danmark en stemme og for at formidle viden om flygtninge og Mellemøsten.

Foredrag om den syriske revolution og om at være flygtning

Foredragene fremgår af vedhæftede program.

Onsdag den 3. maj er der blandt andet foredrag om at arbejde med flygtningebørn i Syrien og om oplevelsen af at komme til Danmark som flygtning.

Torsdag den 4. maj er syriske Iman Yacoub, som er medskifter af organisationen Aktive Kvinder, på podiet for at fortælle om situationen som flygtning i henholdsvis Libanon og Danmark. Hendes FIF-medkursist Ahmed Zaghmout fortæller om den palæstinensiske flygtningelejr Yamuk i Syrien.

Fredag er der foredrag om arbejdet for kvindefrigørelse i Jerusalem samt om husnedrivning og bosættelse i Jerusalem.

Ud over foredrag bliver der under de mellemøstlige temadage vist en fotoudstilling, som flygtninge fra FIF-kurser hos VIA selv står bag, og som har navnet Bagagemærker. Ligeledes er der indrettet en arabisk café, der serverer arabisk kaffe, te og snacks før foredragene og i pauser.

De mellemøstlige temadage foregår på Musiktorvet (E3) på Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C. Deltagelse er gratis, og alle er velkomne.

Se programmet her.

Yderligere oplysninger, kontakt:

Torsten Johan Thorstensen, pædagogisk leder for pædagoguddannelsen i Aarhus
T: +45 87 55 35 30
E: tot@via.dk