At spare på læremidler forringer især praktisk skoleundervisning

De matematiske, naturfaglige og kreative fag bliver ramt hårdt, hvis regeringen fastholder sin plan om at barbere 20 procent af CFU’ernes budget.

Bjarne Grøn

Igen og igen hører vi fra regeringen, at det er vigtigt at få styrket undervisningskvaliteten herhjemme – blandt andet ved at gøre undervisningen mere praksisrettet og anvende metoder, der bedre matcher nutidens elever. 

Holdningen støtter vi til fulde. Ikke desto mindre er det netop kvaliteten og det praksisnære i særligt de mindre fag som biologi, fysik/kemi, religion, historie, geografi, musik og idræt, der bliver ramt, hvis regeringen gør alvor af sit finanslovsforslag om at barbere 20 procent af grundbevillingen til landets centre for undervisningsmidler (CFU) fra næste år. 

Både store og små kommuner bliver ramt

De største ofre for sparekniven vil – stik mod regeringens politik om at tilgodese ’udkantsdanmark’ – være de mindre kommuner, som fattes penge og låner alle deres læremidler ved CFU. 

Imidlertid bliver også skolerne og ungdomsuddannelserne i de større byer ramt. De har heller ikke råd til at indkøbe mange klassesæt, som nemt kan koste 200.000 kroner stykket. Desuden har flere store kommuner – blandt andet Aarhus – nedlagt egne tidligere læremiddelcentraler. 

Faktum er, at den bebudede besparelse på 37,2 millioner kroner årligt vil betyde, at der hos CFU fremover vil være et reduceret udvalg af undervisningsudstyr til skolerne og ungdomsuddannelserne at låne gratis til alle fag og årgange – fordi der bliver mindre at indkøbe nye læremidler og til at supplere ’varelageret’ for, når noget udstyr mangler eller er gået i stykker.

Alene hos VIA CFU i Region Midtjylland udlåner vi årligt mere end én million forskellige læremidler.

Søren Grosen

Udsigt til mere ensformig undervisning

Bekymringen om, at endnu en CFU-besparelse vil lade lærere og elever i stikken, deler vi hos CFU med skolerne. Dét gælder blandt andet på Herningsholmskolen, hvor naturfagslærer Henriette Refstrup forudser alvorlige konsekvenser:

”Besparelserne vil i høj grad få negativ indflydelse på min undervisning i biologi, fysik/kemi og geografi. Hvis jeg ikke fremover i samme omfang kan gøre brug af CFU’s klassekasser og rådgivning, bliver undervisningen mindre varieret og engagerende – og altså mere kedelig og ensformig for eleverne. For så kan jeg ikke tage mine elever så meget med ud fra klasselokalet som nu, da jeg ikke vil have tid til selv at forberede og samle det udstyr, som CFU’s klassekasser med fx materiale til at undersøge jordbundstyper og arbejde med genetik indeholder. Jeg vil fortsat kunne leve op til de bindende rammer i Fælles Mål – men uden det praksisnære bliver undervisningen ikke nær så motiverende, undersøgende, inddragende og lærerig som i dag,” lyder det fra Henriette Refstrup. 

Hun ser CFU-besparelserne som et udtryk for, at regeringen mangler blik for, at skolerne i dag ikke selv har penge til at indkøbe dyre klassesæt, at attraktive læremidler er afgørende for undervisningskvaliteten, og hvor lidt tid en lærer har til at forberede sin undervisning.

Lad os sluttelig slå fast, at særbevillingen de næste år, som kaldes ’boggaven til folkeskolen’ og skal udmøntes af CFU, er øremærket til indkøb af skøn- og faglitteratur. ’Boggaven’ er særdeles kærkommen – men den gavner ikke de matematiske, naturfaglige, teknologiske, de små musisk-kreative fag eller idrætsundervisningen. 

Rasmus Bergstedt

Udstyr til undervisning i alle fag

De klassekasser, som lærere i dag kan låne gratis hos VIA CFU, omfatter fx: 1. Legoklodser og modeller til eksperimenter til matematikundervisning. 2. Udstyr til at tage med ud i naturen i biologitimerne for at lære om vandkvalitet, iltsvind og biodiversitet. 3. Kolber, petriskåle og det periodiske system som gulvtæppe til at gennemføre spændende undervisning og forsøg i fysik- og kemiundervisningen. 4. Artefakter til at give indblik i forskellige kulturer – fx til at illustrere den kristne jul, den muslimske ramadan samt den jødiske sabbat. 5. Tidstypiske klædedragter, værktøj og øvrigt udstyr fra stenalderen, jernalderen og middelalderen til historieundervisningen. Og 6. Klassesæt med fx bøger, tv-udsendelser, dildoer, kondomer og anden prævention, som kan understøtte lærere i den obligatoriske undervisning i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab med fokus på køn, identitet, mangfoldighed og LGBT+.

Ovenstående indlæg fra VIA CFU var den 22. november 2024 bragt på Politikens online fagmedie Skolemonitor.

Bjarne Grøn

Relaterede artikler