Gigtforsker fra VIA vinder pris i ph.d.-konkurrence

Julie Sandell Jacobsen har med en andenplads ved Fogh-Nielsens ph.d.-konkurrence modtaget et legat på 40.000 kroner til yderligere forskning i hoftedysplasi.

gigtforskerLektor Julie Sandell Jacobsen fik andenpladsen ved Fogh-Nielsens ph.d.-konkurrence, da Aarhus Universitet den 24. januar afviklede PhD Day 2020.

Lektor Julie Sandell Jacobsen fik andenpladsen ved Fogh-Nielsens ph.d.-konkurrence, da Aarhus Universitet den 24. januar afviklede PhD Day 2020. 

Med prisen, som går til fremragende forskere, har Julie Sandell Jacobsen modtaget 40.000 kroner til yderligere forskning. 

Julie Sandell Jacobsen er underviser ved fysioterapeutuddannelsen i Aarhus og er samtidig tilknyttet Program for rehabilitering ved VIAs Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi. Hendes forskning har fokus på hoftedysplasi hos patienter, der ikke kan opereres for sygdommen. 

Beæret og klar til mere forskning

Under PhD Day 2020 præsenterede Julie Sandell Jacobsen forskningsresultater fra sit ph.d.-projekt om hoftedysplasi sammen med to andre nominerede forskere.

Førstepladsen gik til læge Sidsel Støy, der modtog 60.000 kroner til forskning. Julie Sandell Jacobsen deler andenpladsen med tandlæge Pankaj Taneja, og de fik begge overrakt en check på 40.000 kroner.

Prisen honorerer både forskning og formidling.

”Det var en stor ære for mig overhovedet at blive nomineret til Fogh-Nielsen legatet. At bedømmelsesudvalget derefter valgte at tildele mig en så fornem pris, har kun gjort mig mere glad og stolt. Jeg ser nu frem til at påbegynde næste skridt i min forskning, hvor prisen vil blive brugt til at udvikle og afprøve en træningsintervention til patienter med hoftedysplasi, der af forskellige årsager ikke kan tilbydes operation. Jeg håber, at vi også for disse patienter kan gøre en forskel, idet de hidtil har været en stor og overset gruppe,” lyder det fra Julie Sandell Jacobsen.

Den første nominerede fra VIA

Dorthe Sørensen, der er programleder for Program for rehabilitering ved Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi, fremhæver, at Julie Sandell Jacobsen er den første fra VIA, der har været nomineret til Fogh-Nielsens ph.d.-konkurrence.

”Det videnskabelige panel var på PhD Day 2020 så imponerede over det høje niveau i årets forskningsprojekter og præsentationer, at de valgte at øge den samlede sum på 125.000 kroner til 140.000 kroner, så de kunne tilgodese både Julie og Pankaj med et større beløb end oprindeligt planlagt,” fortæller Dorthe Sørensen.

Hun finder det særdeles vigtigt, at der ikke kun er opmærksomhed på de sygdomme, der rammer rigtigt mange mennesker.

”Fem procent af danskerne har hoftedysplasi, men alle har ikke smerter. Det anslås, at ca. 1.000 patienter årligt henvender sig til de danske hospitaler med ønske om udredning på grund af. smerter. Mere end halvdelen af disse tilbydes ikke offentlig behandling af forskellige årsager, og det betyder, at antallet af personer med smertefuld hoftedysplasi akkumuleres årligt. For de berørte er det selvsagt en alvorlig sygdom, da sygdommen giver både smerter og nedsat førlighed. I Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi er vi derfor alle både rørte og taknemmelige for, at det videnskabelige bedømmelsespanel på PhD Day 2020 valgte at belønne Julies forskningsindsats,” pointerer Dorthe Sørensen.

PhD Day er en årig tilbagevendende event på Aarhus Universitet, der har som mål at bringe ph.d.-studerende sammen på tværs af forskningsfelter på sundhedsområdet. På PhD Day 2020 var temaet “Innovate and Initiate – from Academia to Business”.

Se video, hvor Julie Sandell Jacobsen præsenterer sin forskning på godt ét minut:

(Videoen er udarbejdet af Simon Fischel fra Health Kommunikation på AU).

Om hoftedysplasi

Ved hoftedysplasi dækker hofteskålen ikke lårbenshovedet tilstrækkeligt. Dette kan føre til udvikling af slidgigt i hofteleddet. Nogle har, ud over en dysplastisk ledskål, også en anormal vinkling og rotation af lårbenshalsen.

Symptomerne på hoftedysplasi viser sig i begyndelsen ved, at man hurtigt bliver træt i hoften og nedsat gangdistance. Senere kan der komme smerter i lysken samt haltende gang. Flere beskriver, at de også har smerter om natten og problemer med at udføre almindelige dagligdagsaktiviteter.

Yderligere oplysninger fås hos:

Julie Sandell Jacobsen, lektor, ph.d. ved fysioterapeutuddannelsen i Aarhus og hos Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi, VIA University College.
Mobiltelefon: 87 55 23 40.
E-mail: jsaj@via.dk

Dorthe Sørensen, programleder for Program for rehabilitering ved Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi, VIA University College.
Mobiltelefon: 87 55 21 93.
E-mail: dsor@via.dk

Relaterede artikler