VIA er klar til nye uddannelsesudbud og ekstra studiepladser

VIAs institutionsplan for 2022-2030 er nu sendt til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet og indfrier kravene i den politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’.  

Studerende på Campus Aarhus C.

De studiepladser, VIA flytter ud fra Aarhus for at leve op til den politiske aftale ’Flere og bedre studiepladser i hele Danmark’, bliver placeret i andre byer i Region Midtjylland. Desuden bliver der etableret et stort antal nye studiepladser uden for Aarhus – særligt på de fire store velfærdsuddannelser.

VIA University College er klar til at etablere tæt på 300 nye studiepladser i den østlige del af Region Midtjylland, hvor arbejdskraftbehovet er størst, og hvor det er realistisk at få fyldt de ekstra studiepladser op. Blandt andet er det planen at slå dørene op til fire nye uddannelser i Horsens, ligesom VIA vil fastholde sin brede geografiske dækning med uddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.

Dét fremgår af den institutionsplan for VIAs udvikling frem til 2030, som 12. januar 2022 er sendt til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Planen indfrier de krav om udflytning af studiepladser fra Aarhus og etablering af nye uddannelsespladser i provinsen, som følger af den brede politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’.

Uddannelser til lærer, jordemoder og bandagist til Horsens

Som nye tiltag lægger VIA i sin institutionsplan op til at etablere en uddannelse til jordemoder, en uddannelse til bandagist og en uddannelse til lærer i Horsens. Det vil samlet give 130 nye studiepladser årligt på Campus Horsens og imødekomme efterspørgslen fra brancherne.

I Horsens vil VIA desuden undersøge muligheden for at oprette en ny uddannelse med titlen ’HR, teknologi og digitaliseringsledelse’. Der er tale om en uddannelse, der ikke findes i Danmark i dag, men som vil skabe arbejdskraft med kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger i stor stil. Uddannelsen skal samarbejde tæt med VIAs eksisterende business- og softwareingeniøruddannelser på Campus Horsens.

Ligeledes vil VIA – hvis institutionsplanen bliver godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet – placere ekstra studiepladser i Horsens på pædagoguddannelsen.

Nye studiepladser til Herning, Viborg og Randers

I Herning ønsker VIA at oprette en ny uddannelse til radiograf med ca. 30 studiepladser for at imødekomme behovet hos det kommende supersygehus i Gødstrup. Det nye supersygehus gør også, at VIA vil søge om tilladelse til at omdanne uddannelsesfilialen i Herning for sygeplejerskestuderende til en fuld uddannelse og tillige oprette 40 ekstra studiepladser til sygeplejerske i Herning.

Desuden agter VIA at flytte 30 studiepladser på design- og businessuddannelsen i Aarhus til Herning, hvor uddannelsen allerede findes og altså vil blive styrket med endnu flere studiepladser.

I Viborg er VIA allerede godkendt til i 2023 at etablere en uddannelse til softwareingeniør med 30-80 studiepladser samt en ny uddannelse til sundhedsadministrativ koordinator med 80 pladser.

Desuden planlægger VIA at øge antallet af studiepladser på den netbaserede sygeplejerskeuddannelse, der er forankret på Campus Viborg og har oplevet stigende ansøgertal de senere år.

Dertil kommer, at VIA i Randers går efter at skabe flere studiepladser på den lokale pædagoguddannelse og muligvis også etablere en ny uddannelse til socialrådgiver på Campus Randers.

Fokus på rekruttering til Vestjylland

I Vestjylland vil VIA sætte ekstra kræfter ind i arbejdet for at tiltrække flere studerende til Holstebro, Nørre Nissum og Skive med henblik på at fylde de eksisterende studiepladser, hvoraf et stort antal står tomme. Det vil blandt andet ske gennem nye, attraktive profiler på de lokale læreruddannelser samt brobygningsaktiviteter og andre lokale indsatser.

Hvis bestræbelserne på at tiltrække flere studerende lykkes, har VIA ambitioner om at flytte flere studiepladser til særligt Holstebro i slutningen af institutionsplanens periode.

Desuden vil VIA allerede fra 2023 og særligt i Vestjylland skabe flere hybride uddannelsestilbud, hvor studerende kan deltage i undervisningen online. Tiltaget bliver et supplement til VIAs eksisterende netbaserede uddannelser.

De hybride studiepladser vil skabe mere fleksible uddannelsesmuligheder, imødekomme studerende, der fx på grund af familie ikke er flytbare, og forhåbentlig tiltrække studerende fra et større geografisk område.

VIA er blandt andet i dialog med Landdistrikternes Fællesråd, med Klimatoriet i Lemvig og med Ringkøbing-Skjern Kommune om at udvikle hybride studiepladser og give adgang til studiefaciliteter – eksempelvis til studerende på ingeniør- og bioanalytikeruddannelserne.

Tanken er, at hybriduddannelserne skal foregå sådan, at nogle af de studerende møder fysisk frem til undervisningen på campus, mens andre deltager online og stedfleksibelt – fx fra en anden campus, et studiecenter eller en praktikplads.

Farvel til studiepladser i Aarhus

For at indfri kravene i den politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ kommer VIA til at flytte et antal nuværende studiepladser i Aarhus til VIAs øvrige udbudssteder.

Af VIAs institutionsplan fremgår det, at der blandt andet vil blive udflyttet i alt 150 pladser fra lærer-, pædagog- og socialrådgiveruddannelserne hos VIA i Aarhus. Desuden bliver der udflyttet studiepladser fra VIAs uddannelser i Aarhus til bioanalytiker, sundhedsadministrativ koordinator og designer.

På baggrund af stor efterspørgsel på arbejdskraft vil VIA også undersøge mulighederne for – uden for Aarhus – at oprette et fjerde udbud af bygningskonstruktøruddannelsen, et tredje udbud af uddannelsen i proces- og værdikædeledelse samt et tredje udbud af uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator.

Samtidig med nedskaleringen på en stribe Aarhus-uddannelser ønsker VIA at styrke sin filmuddannelse i Aarhus med titlen ’Multiplatform, Storytelling and Production’ med 19 studiepladser. Det sker for at imødekomme den store efterspørgsel fra den kreative branche i området, og fordi VIA ikke udbyder filmuddannelsen andre steder.

Fortsætter med uddannelser i 11 byer

”Det har været et kæmpe puslespil at få udfordringerne med at planlægge udflytning og nyetablering af studiepladser til at gå op, og det har på ingen måde været let. Men VIAs direktion og uddannelsesdekaner er enige om, at vi med den udarbejdede institutionsplan står med et resultat, som både VIA, politikerne, de studerende, arbejdsmarkedet og vores mange øvrige samarbejdspartnere kan være tilfreds med. Nu afventer vi så, at Uddannelses- og Forskningsministeriet i løbet af foråret melder tilbage, om vores oplæg til institutionsplan er godkendt,” siger prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for alle VIAs 42 forskellige professionsbacheloruddannelser.

Gitte Sommer Harrits

”Det har været et kæmpe puslespil at få udfordringerne med at planlægge udflytning og nyetablering af studiepladser til at gå op. Men VIAs direktion og uddannelsesdekaner er enige om, at vi med den udarbejdede institutionsplan står med et resultat, som både VIA, politikerne, de studerende, arbejdsmarkedet og vores mange øvrige samarbejdspartnere kan være tilfreds med, siger prorektor Gitte Sommer Harrits.

Gitte Sommer Harrits understreger, at den overordnede strategi bag VIAs institutionsplan bygger på en række besluttede principper.

For det første skal de uddannelsestiltag, der bliver sat i søen, imødekomme arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft. Der er blandt andet stor opmærksomhed på, at primært den østlige del af Region Midtjylland har udfordringer med stor mangel på lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere og øvrige velfærdsuddannede, mens der er en anderledes udvikling i arbejdskraftbehovet og demografien i særligt den nordvestlige del af Region Midtjylland.

”Endnu et princip er, at vi ikke vil flytte fyldte studiepladser til tomme studiepladser og heller ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til. Det er også et princip i institutionsplanen, at VIA bevarer hele sin palet af uddannelser samt den brede geografiske dækning, som altid har været en del af VIAs dna, og som også de seneste år har bevirket, at vi har etableret hovedparten af nye studiepladser i provinsen,” forklarer Gitte Sommer Harrits.

VIA vil dermed også fremover udbyde uddannelser i 11 af Region Midtjyllands 19 kommuner. VIAs uddannelser er placeret i Aarhus, Horsens, Randers, Grenaa, Silkeborg, Ikast, Herning, Viborg, Skive, Holstebro og Nørre Nissum.

Kontakt

Gitte Sommer Harrits
  • Gitte Sommer Harrits

  • Prorektor
  • T: + 45 87 55 18 76
Download foto af Gitte

Relaterede artikler