VIA søger om lov til at uddanne ingeniører i Viborg

For at imødekomme arbejdsmarkedets behov, styrke VIAs vifte af uddannelser i Vestjylland og understøtte den politiske udflytningsplan har VIA bedt om godkendelse til at etablere en uddannelse til softwareingeniør i Viborg. 

VIA vil uddanne ingeniører i Viborg.

Det nye udbud i Viborg skal fokusere på de forskellige XR-teknologier og særligt på de visuelle teknologier. Foto: Claus Sjödin

Erhvervslivets udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt mange medarbejdere med teknologiske kompetencer har nu fået VIA til at søge Uddannelses- og Forskningsministeriet om grønt lys til at etablere en fuld uddannelse til softwareingeniør på Campus Viborg.

Uddannelsen skal være dansksproget og efter planen have opstart fra august 2022.

Baggrunden for ansøgningen er, at VIA ser det som en vigtig del af sin eksistensberettigelse at imødekomme arbejdsmarkedets behov for veluddannet arbejdskraft. Og Danmark mangler ingeniører – blandt andet med ekspertviden om Augmentet Reality, Virtual Reality og øvrige moderne teknologier, der samlet kaldes XR-teknologier. 

Fremskrivninger viser, at der i 2030 vil mangle 500 softwareingeniører på landsplan. 

Et argument for ansøgningen er tillige, at VIA fortsat ønsker at have en bred vifte af uddannelser i den vestlige del af Region Midtjylland. Dertil kommer, at VIA har en strategi om at være til stede i alle dele af regionen og ønsker at understøtte den politiske ambition om flere studiepladser uden for landets fire største byer.

Særligt fokus på visuelle teknologier

Planen er, at det nye udbud i Viborg skal have en profil, der fokuserer bredt på de forskellige XR-teknologier og særligt på de visuelle teknologier. Og der er på forhånd aftalt samarbejder med Viborg Kommune, med lokale virksomheder og med uddannelserne på The Animation Workshop (TAW) hos VIA i Viborg.

Det forventes, at udbuddet i Viborg får 40-60 studiepladser.

Det er VIAs prorektor Gitte Sommer Harrits, der som den øverst ansvarlige for alle VIAs uddannelser har underskrevet VIAs ansøgning om at etablere en softwareingeniøruddannelse i Viborg, og hun skriver i ansøgningen blandt andet:

”Med en placering uden for de store studiebyer ønsker VIA at bidrage til regeringens ønsker om decentralisering af uddannelsestilbuddene. Med en konkret placering i Viborg ønsker VIA aktivt at udbygge det tværfaglige samarbejde og faglige miljø til The Animation Workshop (TAW), der er en klynge af VIAs animationsuddannelser. TAW er kåret som verdens 7. bedste animationsskole i 2020 af Animation Career Review. Derudover har Viborg Kommune igennem mange år satset strategisk på det visuelle område. Viborg er optaget som UNESCO Creative City inden for kategorien Media Arts, og Danmarks Nationale Center for Visuel Formidling er placeret i Viborg. Med en placering af et nyt udbud af uddannelsen Software Diplomingeniør med specialisering i XR-teknologier i Viborg er VIA dermed med til uddannelsesmæssigt at underbygge og forstærke det i forvejen tværfaglige miljø omkring visuelle og kreative uddannelser og virksomheder, der er geografisk placeret i og omkring Viborg”.

Behovsanalyse bekræfter stigende mangel 

At der er behov for at få uddannet flere softwareingeniører understreger en behovsanalyse fra 2020, som analyseinstituttet Epinion har udarbejdet. 

I undersøgelsen tilkendegiver 33 virksomheder i Viborg Kommune, at de gerne vil arbejde med XR-teknologier, at de efterspørger medarbejdere med XR-kompetencer, og at de bakker op om at få en fuld uddannelse til diplomingeniør i softwareteknologi til Viborg. Tilkendegivelserne kommer fra både store og små virksomheder i lokalområdet – heriblandt Grundfos, Mita Teknik og Deif. 

Epinions behovsanalyse slår desuden fast, at en softwareingeniøruddannelse i Viborg vil bidrage til, at flere unge søger ind på en ingeniøruddannelse i Region Midtjylland.

Færre softwareingeniører fra Horsens fremover

Også på landsplan viser behovsanalysen fra Epinion mangel på softwareingeniører. 48 procent af de virksomheder herhjemme, der på nuværende tidspunkt har medarbejdere, som arbejder indgående med softwareudvikling (fx softwareingeniører), oplever nemlig, at det allerede nu er svært eller meget svært at rekruttere softwareingeniører, og at der inden for få år bliver et større behov for dimittender på området. Blandt andet har coronapandemien øget interessen for kompetencer inden for de visuelle teknologier.

Vurderingen er, at Danmark i 2030 vil mangle 500 softwareingeniører.

I forvejen har VIA en softwareingeniøruddannelse i Horsens på både dansk og engelsk, som fra 2018 til 2020 samlet har øget optaget af studerende fra 129 til 203.

Men optaget i Horsens vil falde fremover, da det på grund af den politiske aftale om at begrænse udgifterne til SU er besluttet at nedlægge en stor del af de engelsksprogede uddannelsespladser landet over – blandt andet på Campus Horsens. 

Også ansøgninger fra uddannelsesfilialer

Ud over ansøgningen om at blive godkendt til at udbyde en softwareingeniøruddannelse på Campus Viborg fra 2022 har VIA også ansøgt Uddannelses- og Forskningsministeriet om grønt lys til fortsat at drive sine to uddannelsesfilialer i Holstebro og Herning. 

Ansøgningerne gælder uddannelsesfilialen i Holstebro til lærer med organisatorisk forankring ved læreruddannelsen i Nørre Nissum samt uddannelsesstationen til sygeplejerske i Herning, der organisatorisk hører til sygeplejerskeuddannelsen i Holstebro.  

Ansøgningerne handler om at få forlænget de eksisterende tilladelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at drive uddannelsesfilialer hos VIA i Holstebro og Herning og ventes at glide glat igennem.

Kontakt

Gitte Sommer Harrits
  • Gitte Sommer Harrits

  • Prorektor
  • T: + 45 87 55 18 76
Download foto af Gitte

Relaterede artikler