Internationale studerende kan sikre arbejdskraft i Danmark

Den grønne omstilling og den digitale udvikling bliver bremset af mangel på arbejdskraft. Derfor er der behov for, at politikerne genåbner 175 af dé engelsksprogede studiepladser, de lukkede på Campus Horsens sidste år. Det fremhæver VIA University College med opbakning fra 100 virksomheder, som har positive erfaringer med internationale ansatte.

Internationale studerende kan sikre kvalificeret arbejdskraft i Danmark

Nye uddannelsesreformer fra regeringen venter om hjørnet. I denne tid er der politiske forhandlinger i gang om antallet og placeringen af engelsksprogede studiepladser, som primært er målrettet studerende fra udlandet.

Hos VIA University College håber rektor Harald Mikkelsen, at politikerne bliver enige om at genåbne en del af de 674 engelsksprogede studiepladser, som sidste år blev lukket på den midtjyske professionshøjskole. Det skete i kølvandet på den politiske aftale fra 2021 om at nedlægge hovedparten af de engelsksprogede studiepladser på professionshøjskolerne og erhvervsakademierne landet over for at holde udlændinge væk fra danske uddannelser og dermed spare SU.

VIAs ønske om genåbning får stor opbakning i erhvervslivet, der skriger på at få uddannet mere kvalificeret arbejdskraft til blandt andet klima- og it-området.

Konkret støtter 100 virksomheder et forslag fra VIA University College til regeringen om at genetablere 175 af de lukkede engelsksprogede studiepladser på blandt andet ingeniøruddannelsen Climate and Supply Engineering og it-uddannelsen Software Technology hos VIA i Horsens.

Uden genåbning kommer VIA til at afvise et meget stort antal kvalificerede ansøgere fra øvrige EU-lande, som ellers kunne være blevet uddannet til arbejdskraft i Danmark. Da der var ansøgningsfrist gennem kvote 2 i marts, tikkede der nemlig hele 1.075 ansøgninger ind til de blot 100 engelsksprogede studiepladser, der er tilbage hos VIA i Horsens. Og i juli følger flere ansøgninger gennem kvote 1.

Mange ønsker professionsuddannede

”Virksomheder inden for grøn omstilling mangler 10.000 ansatte. Tilsvarende oplever it-branchen stor mangel på digitale specialister. Det dokumenterer, at der er behov for at uddanne flere udlændinge som arbejdskraft til danske virksomheder, og at det er vigtigt at handle hurtigt. Vi håber derfor på grønt lys til at genåbne 175 af de engelsksprogede studiepladser på Campus Horsens, der blev nedlagt i fjor,” siger VIAs rektor Harald Mikkelsen, der tillige er næstformand for Danske Professionshøjskoler.

Også Mikkel Haarder, der er underdirektør for forskning, uddannelse og mangfoldighed i Dansk Industri ser stort behov for, at erhvervslivet får bedre muligheder for at rekruttere international arbejdskraft med en dansk professionsbacheloruddannelse i bagagen.

”Det er rigtig godt, at regeringen vil oprette flere engelsksprogede studiepladser på universiteterne. Til gengæld er det ærgerligt og uforståeligt, at regeringen ikke også har meldt ud, at der er flere engelsksprogede studiepladser på vej tilbage til professionshøjskolerne,” understreger Mikkel Haarder.

Mikkel Haarder, Dansk Industri

Positiv evaluering fra virksomheder

At udenlandsk arbejdskraft har stor værdi for erhvervslivet, dokumenterer en analyse fra VIA University College. Her melder 100 procent af de adspurgte virksomheder, som har haft internationale studerende i praktik, at de ønsker internationale praktikanter fra samme VIA-uddannelse igen. Og 95 procent af firmaerne fortæller, at deres engelsksprogede praktikanter har ydet den forventede indsats eller mere.

Dertil kommer, at 52 procent af virksomhederne har ansat deres internationale praktikanter til at fortsætte som studentermedhjælpere, og 25 procent tilkendegiver i VIAs analyse, at de overvejer at ansætte deres engelsksprogede praktikanter i faste stillinger efter endt uddannelse.

Med andre ord ser erhvervslivet særdeles positivt på internationale studerende som arbejdskraft. Opgørelser dokumenterer også, at mange internationale studerende fortsat er i Danmark og i beskæftigelse – eller i gang med videreuddannelse – to år efter deres dimission.

Værdifulde i forhold til globalisering

Én af de virksomheder, der i stor stil ansætter internationale praktikanter fra VIA og bruger praktikanterne som en vej til at rekruttere fast arbejdskraft, er elektronikproducenten Kamstrup A/S i Skanderborg. Her ansættes årligt 70 praktikanter fra VIA og andre danske uddannelsesinstitutioner fordelt i forårs- og efterårssemestret. Ca. en tredjedel er udlændinge fra primært Østeuropa.

”Vi er super glade for vores internationale praktikanter. De er fagligt ligeså dygtige som vores danske praktikanter, og de er nemme at omgås. Vi oplever i høj grad, at de internationale praktikanter er ihærdige, engagerede og meget interesserede i at lære og udvikle sig. Og hovedparten af vores internationale praktikanter vil gerne blive boende i Danmark og have fast arbejde her efter endt uddannelse,” forklarer Employer Branding Specialist Anne Staal Højer fra HR-afdelingen ved Kamstrup.

Kamstrup har i øjeblikket 100 ledige stillinger i Danmark, som virksomheden døjer med at få besat på grund af manglen på arbejdskraft med kompetencer inden for blandt andet softwareteknologi.

”Størstedelen af vores internationale praktikanter fra VIA er ingeniørstuderende, og en stor del tilbyder vi efter praktikperioden at blive ansat som studentermedhjælpere sideløbende med sidste del af deres uddannelse og dernæst at blive fastansat i Kamstrup. De er meget værdifulde i forhold til den globalisering, dansk erhvervsliv skal matche. Samtidig er det et plus, at de kender til den danske kultur – også på arbejdsmarkedet – og har en dansk uddannelse på CV’et,” pointerer Anne Staal Højer.

Nanna Svarre Andersen fra Solitwork (t.v) med polsk VIA-praktikant Karolina Sadowska

Imponeret over høj arbejdsmoral

Også mindre virksomheder efterspørger i udstrakt grad international arbejdskraft. Dét er Solitwork i Viby ved Aarhus et eksempel på.

Virksomheden leverer blandt andet SaaS-baserede løsninger til at automatisere og understøtte virksomheder i forbindelse med deres finansielle- og ESG-rapportering. I øjeblikket har Solitwork tre praktikanter fra VIA-uddannelser ansat. De stammer fra Polen, Portugal og Venezuela og vil med stor sandsynlighed blive tilbudt faste job i Solitwork efter endt uddannelse, fortæller HR-ansvarlig Nanna Svarre Andersen.

”Jeg er meget imponeret over den faglige kvalitet og den høje arbejdsmoral, de internationale studerende kommer med. De er med deres specialistviden inden for it en virkelig god arbejdskraft for os i forhold til blandt andet systemudvikling af digitale løsninger, og de er generelt meget nysgerrige, opsøgende og videbegærlige. Set med min øjne giver det ikke mening, at der fra politisk side er nedlagt mange studiepladser på engelsksprogede professionsbacheloruddannelser, som vi i erhvervslivet mangler arbejdskraft med kompetencer fra,” lyder det fra Nanna Svarre Andersen.

Samme holdning deler administrerende direktør Ib Enevoldsen fra Rambøll Danmark. Han fremhæver, at Rambøll har brug for innovative klimaingeniører, der kan tackle klimaforandringerne.

”De VIA-studerende fra Climate and Supply Engineering-uddannelsen kommer med dé kompetencer, vi har brug for til vores vandprojekter. Derfor er det eneste rigtige at genåbne et stort antal engelsksprogede studiepladser på områder med mangel på arbejdskraft. Ellers bremser arbejdskraftmanglen den grønne omstilling samt Danmarks position som digitalt foregangsland – samt virksomhedernes potentiale for vækst,” pointerer Ib Enevoldsen.

Anne Staal Højer Kamstrup

Yderligere oplysninger fås hos:

Harald Mikkelsen
  • Harald Mikkelsen

  • Rektor
  • T: +45 87 55 10 01
Download foto af Harald

Relaterede artikler