En radiografuddannelse med plads til at uddanne 30 radiografer årligt kan meget vel være på vej til Herning. Regionsrådet i Region Midtjylland har nemlig den 22. marts 2023 givet opbakning til, at VIA University College søger om lov til fremover at uddanne radiografer i Herning. Regionsrådet har samtidig lovet at sikre det nødvendige antal praktikpladser til de kommende radiografstuderende rundt om på sygehusene i Region Midtjylland.
Baggrunden er, at der er mangel på radiografer både på sygehusene i Region Midtjylland og i resten af landet, og at der er ledige radiografstillinger, som det ikke lykkes at få besat. Konkret vurderer Radiograf Rådet, at der om få år vil mangle godt 500 uddannede radiografer i Danmark – heraf over halvdelen i Region Midtjylland.
”Efter regionsrådets udmelding begynder vi nu at forberede en ansøgning til Uddannelses- og Forskningsministeriet om at måtte etablere en radiografuddannelse i Herning. Samtidig går vi i dialog med en række samarbejdspartnere,” forklarer Helle Kruuse-Andersen, der er uddannelsesdekan for sundhedsuddannelserne i VIA.
Forventer svar sidst på året
Næste frist for ansøgninger om nye uddannelser er den 15. september, og så er det forventeligt, at der kommer svar fra uddannelsesministeren i løbet af november eller december. Herefter kan arbejdet med at etablere den nye uddannelse gå i gang. Ambitionen er at slå dørene op for radiografstuderende i Herning i 2024 eller 2025.
Hvis VIA får grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, vil radiografuddannelsen i Herning få speciale i billeddiagnostik. Og den nye uddannelse vil skulle styrke mulighederne for at rekruttere radiografer til sygehusene i hele Region Midtjylland.
Placeringen i Herning er besluttet, fordi det nye supersygehus i Gødstrup ligger tæt på. Det har desuden betydning, at der fra politisk side er givet tilsagn om, at VIA kan få et tilskud på seks millioner kroner til at etablere en ny uddannelse netop i Herning.
Investeringer i dyrt udstyr
”En radiografuddannelse kræver dyre investeringer for at sikre en høj uddannelseskvalitet. Derfor er etableringstilskuddet afgørende. Vi vil – ud over almindelige undervisningsfaciliteter – blandt andet skulle indrette en røntgenstue med specialiserede maskiner. At have de helt rette undervisningsfaciliteter til rådighed er nødvendigt for at kunne ruste de studerende med de mange blandt andet tekniske kompetencer, der er behov for hos fremtidens radiografer,” understreger Helle Kruuse-Andersen.
Hun slår fast, at VIA samtidig vil sikre topkvalificerede undervisere med praksiserfaring, så det bliver så attraktivt som muligt at være studerende på det nye uddannelsesudbud i Herning.
Helle Kruuse-Andersen pointerer tillige, at radiografer er en helt uundværlig faggruppe i sundhedsvæsnet. Netop radiografer står i spidsen for at gennemføre det støt stigende antal scanninger, der bliver fortaget på patienter for at stille diagnoser.
Ligeledes er radiografer vigtige i samarbejdet med radiologer og øvrige speciallæger, som der også er mangel på, og en del radiografer efteruddanner sig derfor til beskrivende radiografer.
Har pt. syv sundhedsuddannelser
I dag har VIA ikke en radiografuddannelse blandt sine i alt 42 forskellige uddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.
På sundhedsområdet udbyder VIA pt. de syv uddannelser til sygeplejerske (i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro), fysioterapeut (i Aarhus og Holstebro), ergoterapeut (i Aarhus og Holstebro), bioanalytiker (i Aarhus), Bachelor i ernæring og sundhed (i Aarhus), psykomotorisk terapeut (i Randers) samt sundhedsadministrativ koordinator (i Aarhus og Viborg).
Radiografuddannelsen er en professionsbacheloruddannelse på 3,5 år. 60 procent af uddannelsen foregår på uddannelsesinstitutionen, mens 40 procent er praktikperioder på især sygehuse. Blandt andet er hele sjette semester på studiet en praktikperiode.
Planerne om at åbne en radiografuddannelse i Herning lancerede VIA i 2022 i forlængelse af den politiske aftale i Folketinget med titlen ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’.