
Der er ansøgningsfrist til de videregående uddannelser gennem kvote 2 den 15. marts. Derfor er det først til sommer, at VIA får overblik over årets samlede antal ansøgninger. Ansøgerne gennem både kvote 1 og 2 får besked tirsdag den 28. juli, om de er optaget på en ønsket videregående uddannelse eller ej.
VIAs uddannelser i Holstebro oplever mindre fremgang i antallet af ansøgninger til kvote 2. Ifølge prorektor Gitte Sommer Harrits, er det bekymrende for samfundet, at ikke flere vælger en af de store velfærdsuddannelser, når vi har et arbejdsmarked, der skriger på arbejdskraft.
Klokken 12 i dag den 15. marts udløb fristen for at søge ind på de videregående uddannelser i kvote 2.
På VIA i Holstebro er der stort set status quo på ansøgningerne i forhold til sidste år. Målt i førsteprioritetsansøgninger er der en stigning på 7 procent af ansøgere, der har valgt Holstebro som deres første ønske.
Flest vil være fysioterapeut eller socialrådgiver
Søgningen til fem af uddannelserne i Holstebro har enten været stigende eller har status quo i 2023.
Bygningskonstruktørerne har stort set samme antal ansøgninger som sidste år, men både ergoterapeut-, fysioterapeut-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne har oplevet en stigning i antallet af førsteprioritetsansøgningerne.
Ifølge Lene Mosegaard Søbjerg, uddannelsesdekan for de social- og samfundsfaglige uddannelser i VIA, skyldes stigningen på socialrådgiveruddannelsen blandt andet, at VIA har søsat en ny variant af socialrådgiveruddannelsen i Holstebro.
”En socialrådgiveruddannelse med en faglig toning, der er rettet mod sundhedssektoren – fx sundhedshuse og ældreområdet. Uddannelsen tager kun 2,5 år i stedet for de 3,5 år, uddannelsen normalt varer. Det kræver, at ansøgerne har en uddannelse i forvejen og har minimum fire års relevant erhvervserfaring med i rygsækken,” siger Lene Mosegaard Søbjerg.
Færre vil være pædagog og lærer
To af de store velfærdsuddannelser - lærer- og pædagoguddannelsen – har begge modtaget færre ansøgninger end sidste år.
Det bekymrer VIAs prorektor Gitte Sommer Harrits, at der er et fald i kvote 2-ansøgningerne til så samfundsvigtige uddannelser inden for velfærdsområdet.
”Arbejdsmarkedet skriger jo på arbejdskraften. Vores håb er, at vi til sommer kommer til at opleve en stor stigning i søgningen gennem kvote 1, så vi kan få hovedparten af vores studiepladser fyldt op i år – også uden for Aarhus,” siger Gitte Sommer Harrits.
Hun understreger desuden, at søgningen til de store professionsuddannelser på velfærdsområdet har været udfordret de senere år. Det betyder, at antallet af ansøgninger stadig er noget lavere end for fem-ti år siden og slet ikke på højde med arbejdsmarkedets behov.
Ny reform skal styrke professionsuddannelserne
”Manglen på veluddannet arbejdskraft er alarmerende, og det haster med hurtige og effektive politiske tiltag, der gør det mere attraktivt at søge ind på professionsuddannelserne til fx sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver. Som situationen er nu, er der overhængende fare for, at rygraden i velfærdssamfundet kollapser. Vi ser derfor med stor og positiv forventning frem til regeringens kommende reform af professionsuddannelserne,” fremhæver Gitte Sommer Harrits.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har tilkendegivet, at hun arbejder for, at en omfattende reform af professionsuddannelserne er stemt igennem i Folketinget inden sommerferien i år.
Mindre ungdomsårgange og mangel på arbejdskraft
Det er pt i gennemsnit hver femte opslåede ledige stilling i Danmark til sygeplejerske og pædagog, der ikke bliver besat på grund af manglen på kvalificeret arbejdskraft. Dét viser de nyeste tal fra Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering. I Vestjylland er det endda 40 procent af de ledige sygeplejerskestillinger, der ikke bliver besat af medarbejdere med de efterspurgte kompetencer.
Dertil kommer, at de næste mange år med mindre ungdomsårgange – samtidig med langt flere børn og ældre med behov for støtte – vil øge udfordringerne med mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis der ikke bliver søsat velfungerende politiske tiltag.
Sådan fordeler kvote 2-ansøgningerne sig på VIAs Campus Holstebro
Bygningskonstruktør
Antal ansøgninger i 2024: 26
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 17
Antal ansøgninger i alt i 2023: 32
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 18
Ergoterapeut
Antal ansøgninger i 2024: 25
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 11
Antal ansøgninger i alt i 2023: 15
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 6
Fysioterapeut
Antal ansøgninger i 2024: 82
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 31
Antal ansøgninger i alt i 2023: 70
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 22
Lærer
Antal ansøgninger i 2024: 41
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 16
Antal ansøgninger i alt i 2023: 49
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 27
Pædagog
Antal ansøgninger i 2024: 57
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 37
Antal ansøgninger i alt i 2023: 69
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 41
Socialrådgiver
Antal ansøgninger i 2024: 64
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 41
Antal ansøgninger i alt i 2023: 61
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 29
Sygeplejerske
Antal ansøgninger i alt i 2024: 67
Antal førsteprioritetsansøgninger 2024: 35
Antal ansøgninger i alt i 2023: 68
Antal førsteprioritetsansøgninger 2023: 33
Hvad er kvote 2?
-
I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de videregående uddannelser, de har søgt ind på.
- Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.
- Ansøgningsfristen gennem kvote 1 er 5. juli kl. 12.00. I kvote 1 bliver ansøgerne alene vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.
- Både kvote 2- og kvote 1-ansøgerne får den 28. juli 2024 besked på, om de er blevet optaget på en søgt videregående uddannelse.