Første hold sygeplejersker er uddannet fra Herning

Der er den 12. januar 2024 dimission for det første hold sygeplejerskestuderende, der har studeret i Herning. Både Michelle Østergaard og Julie Smilla Didriksen kommer fra Herning og roser den lokale uddannelsesfilial. Og borgmester Dorte West ønsker tillykke.

Der er den 12. januar 2024 dimission for det første hold sygeplejerskestuderende, der har studeret i Herning.

15 nyuddannede sygeplejersker, der har taget meget af deres uddannelse i Herning, får den 12. januar overrakt deres eksamensbeviser. Og langt de fleste har allerede en jobkontrakt på plads.

Der er tale om det første hold, der har studeret på den uddannelsesfilial i Herning, som VIA University College slog dørene op til i september 2020. Uddannelsesfilialen har siden åbningen oplevet en pæn søgning til de 40 studiepladser.

Uddannelsesfilialen i Herning er organiseret sådan, at de studerende, der er optaget på filialen, gennemfører de første tre semestre i Herning, mens de sidste tre semestre foregår sammen med de øvrige studerende på VIAs sygeplejerskeuddannelse i Holstebro. På hele fjerde semester er de studerende i praktik.

Uddannelsesdekan Maria Dyhrberg Rasmussen fra sygeplejerskeuddannelsen hos VIA University College forklarer, at ambitionen med at etablere en uddannelsesfilial i Herning har været at imødekomme behovet i sundhedsvæsnet for flere sygeplejersker samt at skabe et udbud tæt på det nye supersygehus i Gødstrup.

Godt sammenhold fagligt og socialt

En af de nyuddannede sygeplejersker er 23-årige Michelle Østergaard. Hun bor i Herning, hvor hun også er vokset op. Og hun bliver i lokalområdet. Fra 1. februar har Michelle Østergaard nemlig fast job som sygeplejerske på Sengeafsnit for Ældresygdomme på Regionshospitalet Gødstrup, hvor hun også var i praktik sidste år.

”Da jeg i sin tid søgte ind på sygeplejerskeuddannelsen, søgte jeg både ind i Herning og København. Enten ville jeg blive tæt på mine venner i Herning eller prøve noget helt nyt på Sjælland. Det var så i Herning, jeg fik en studieplads, og det har jeg været rigtig glad for. Vi har haft dygtige undervisere, og så har det for mig været et stort plus, at jeg kunne fastholde mit liv i Herning med gamle venner. På uddannelsesfilialen er der i det hele taget langt flest med bopæl i Herning-området, mens der ikke er ret mange fra Herning på holdet af sygeplejerskestuderende i Holstebro,” fortæller Michelle Østergaard.

Hun tilføjer, at der er et godt sammenhold mellem de studerende på uddannelsesfilialen i Herning.

”Selv om vi havde studiestart under corona, blev vi rystet rigtig godt sammen som hold gennem de tre første semestre i Herning. Vi har også haft en del socialt fællesskab uden for studietiden – fx været ude at spise sammen. Og på de semestre, der er foregået i Holstebro, har vi fra Herning haft køreaftaler om at følges med hinanden,” beretter Michelle Østergaard.

Herning som førsteprioritet

23-årige Julie Smilla Didriksen er også en af de nyuddannede sygeplejersker, der 12. januar dimitterer fra det første hold, der har gennemført tre semestre på uddannelsesfilialen i Herning. 

Julie Smilla Didriksen drømmer om at komme til at arbejde inden for hjemmeplejen i Herning Kommune, hvor hun også har været i praktik, og lige nu venter hun med spænding på respons på sin ansøgning til en sådan stilling.

”Jeg er opvokset i Ikast og bor i Herning. Her føler jeg mig hjemme. Hvis jeg ikke var blevet optaget på uddannelsesfilialen i Herning, da jeg søgte ind, havde jeg taget et sabbatår mere og forsøgt at søge ind igen året efter, for det var Herning, der tiltrak mig som studieby,” fortæller Julie Smilla Didriksen.

Hun er fuld af ros til de undervisere og vejledere fra VIA University College, hun har haft under sygeplejerskeuddannelsen.

”Desuden er de lokaler, uddannelsesfilialen i Herning har til huse i – i et tidligere privathospital tæt ved VIAs øvrige uddannelser i Herning – super velfungerende til både undervisning, gruppearbejde og sociale aktiviteter som fx bordfodbold,” siger Julie Smilla Didriksen.

Hun fortæller, at studieholdet er blevet mindre siden start, fordi nogle af de medstuderende er på orlov eller barsel eller er flyttet til en anden landsdel. Derfor har det været muligt at slå Herning-holdet og Holstebro-holdet af sygeplejerskestuderende sammen til fælles undervisning på de semestre, der for begge hold er foregået hos VIA på Campus Holstebro.

Håber på fyldte studiepladser 

Uddannelsesdekan Maria Dyhrberg Rasmussen krydser fingre for, at der igen i år bliver en pæn søgning til de syv steder i Region Midtjylland, hvor VIA udbyder sygeplejerskeuddannelsen – nemlig Herning, Holstebro, Viborg, Silkeborg, Horsens, Aarhus og Randers.

”Vi håber meget på at få fyldt studiepladserne op. Der er ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts, mens ansøgningsfristen gennem kvote 1 er 5. juli,” fremhæver Maria Dyhrberg Rasmussen.

I kvote 2 er det en kombination af karakterer samt tidligere job, højskoleophold og øvrige relevante erfaringer, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på den ønskede videregående uddannelse. I kvote 1 afhænger optagelsen alene af karaktererne fra HF eller gymnasiet.

Maria Dyhrberg Rasmussen slår fast, at faget som sygeplejerske stort set er lig med jobgaranti.

”Igen i år er det heldigvis lykkedes langt de fleste af dimittenderne at få job allerede inden deres afsluttende eksamen, og de øvrige får erfaringsmæssigt job kort efter dimissionen. Som sygeplejerske er der jo job både på de offentlige sygehuse, i kommunerne, i det private og i udlandet,” fremhæver Maria Dyhrberg Rasmussen.

Fra ventre Michelle Østergaard og Julie Smilla Didriksen. Begge nyuddannede sygeplejersker fra Herning.

Fra ventre Michelle Østergaard og Julie Smilla Didriksen. Begge nyuddannede sygeplejersker fra Herning.

Borgmester ønsker tillykke

I Herning Kommune glæder borgmester Dorte West sig over de nye sygeplejersker.

”Fra Herning Kommunes side skal der lyde et stort tillykke til de nyuddannede sygeplejersker. Vi ser frem til, at det bliver muligt at tage en fuld sygeplejerskeuddannelse i Herning, hvilket også er helt naturligt med det nye hospitals placering i Gødstrup. Vi har brug for de nye sygeplejersker, så vi kan følge med efterspørgslen på området. Heldigvis er Herning en attraktiv studieby, og sammen med uddannelserne arbejder vi hele tiden på, at byens studerende får de allerbedste rammer om deres studieliv,” siger Dorte West.

Maria Dyhrberg Rasmussen fortæller, at VIA University College har igangsat en analyse, der afdækker data om optaget af studerende på Sygeplejerskeuddannelsen i Herning – fx hvor ansøgerne kommer fra geografisk.

”Med afsæt i analysens resultater beslutter VIAs bestyrelse i løbet af 2024, om udbuddet skal fortsætte som en uddannelsesfilial, eller om der skal ske ændringer,” siger Maria Dyhrberg Rasmussen. 

Yderligere oplysninger fås hos:

Maria Dyhrberg Rasmussen, uddannelsesdekan for sygeplejerskeuddannelsen ved VIA University College.
T: 87 55 20 66
E: MMMR@via.dk 

Michelle Østergaard, nyuddannet sygeplejerske fra Herning.
T: 60 22 31 11

Julie Smilla Dikriksen, nyuddannet sygeplejerske fra Herning.
T: 26 25 45 24.

Pressen er velkommen

Pressen er velkommen til at deltage ved dimissionen for de nyuddannede sygeplejersker i Vestjylland på fredag den 12. januar 2024. Dimissionen foregår kl. 10.30 på Campus Holstebro – både for de sygeplejersker, der har taget første del af deres uddannelse på VIAs uddannelsesfilial i Herning, og for de sygeplejersker, der har gennemført hele uddannelsen hos VIA University College i Holstebro. Adressen er: Campus Holstebro, Gl. Struervej 1, 7500 Holstebro.

Relaterede artikler