
Både det miljømæssige, det sociale og det økonomiske perspektiv i forhold til bæredygtighed er på programmet, når Campus Aarhus C hos VIA University College den 20. november slår dørene op til årets en konference om bæredygtighed for ansatte i den danske skole- og uddannelsessektor.
Det er netværket UBU.NU, der står bag den årlige konference om fokus på bæredygtighed i uddannelserne. Partnerne i UBU.NU er VIA University College, Københavns Professionshøjskole, UBU-partnerskaberne ved Verdens Bedste Nyheder og UNESCO Verdensmålsskolerne.
Konferencen tager afsæt i rapporten ’På vej mod Uddannelser for Bæredygtig Udvikling’, som 80 organisationer udarbejdede sammen i 2022 – organiseret i otte partnerskaber og med støtte fra daværende børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Blandt de mange organisationer er Danske Professionshøjskoler.
Et væsentligt omdrejningspunkt for konferencen er FN’s verdensmål 4.7, der fastslår, at alle elever inden 2030 skal have tilegnet sig den viden og de færdigheder, som er nødvendig for at fremme bæredygtig udvikling.
Lektor fra VIA er projektleder
Ph.d. Yonatan Schvartzman, der er lektor ved administrationsbacheloruddannelsen på Campus Aarhus C, er projektleder på årets UBU.NU-konference.
Han fortæller, at heldagskonferencen den 20. november klokken 9.30-17.00 sætter spot på følgende fire temaer: 1. Fælles sprog om UBU. 2. Didaktiske inspirationer. 3. Viden og erfaringer fra forskning og praksis. 4. Ledelse.
Målgruppen er undervisere, pædagoger, forskere og forandringsagenter bredt set i børne-, unge- og uddannelsessektoren, som er interesserede i at bidrage til den bæredygtige udvikling.
Oplægsholderne på årets UBU.NU-konference bliver blandt andet adjunkt, ph.d. Martin Hauberg-Lund Laugesen fra Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab ved Syddansk Universitet samt Signe Wenneberg, der er journalist, forfatter, debattør og bæredygtighedsaktivist. Desuden bliver der på konferencen tid til dialog, til gruppesamtaler og til at netværkspleje på tværs.
Håber på kollegial opbakning
”Det er afgørende, at VIA og landets øvrige videregående uddannelsesinstitutioner – samt ungdomsuddannelser, grundskoler og dagtilbud – tager ansvar for den komplekse opgave med bæredygtig udvikling, der ligger foran os,” understreger Yonatan Schvartzman og fortsætter:
”Opgaven kræver, at vi taler sammen på tværs af institutioner og anerkender behovet for mere helhedsorienterede tilgange end i dag. Derfor er formålet med konferencen at samle fagfolk fra alle hjørner af den danske uddannelsesverden for at dele viden og erfaringer med hinanden samt skabe rammer for samarbejde på tværs af mennesker og institutioner”.
Yonatan Schvartzman henviser til den amerikanske professor Katherine Richardson, der blandt andet er leder af Dronning Margrethes og Vigdís Finnbogadóttirs tværfaglige forskningscenter for hav, klima og samfund på Københavns Universitet og har udtalt: ”Så længe samfundet udvikler sig på basis af en sektortilgang, vil vi om og om igen blive ubehageligt overraskede over konsekvenserne af vores adfærd”.
Skal tage ansvar og være de voksne
Yonatan Schvartzman fremhæver, at partnerne bag UBU.NU arbejder for et bredt syn på Uddannelse for Bæredygtig Udvikling, hvor der er ligeværdigt fokus på de tre bundlinjer: Den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.
”Vi er optaget af, at grøn omstilling af uddannelserne ikke alene kan bane vejen for den bæredygtige udvikling. Vi må også tænke vores læringssyn og hele vores organisationer ind i omstillingen, så vi ikke risikerer at overlade ansvaret for den bæredygtige udvikling til vores børn og unge. Vi skal vise, at vi er opgaven voksen og tør tage de svære beslutninger, når det kommer til de nødvendige forandringer, som kan skabe en bæredygtig udvikling for alle,” pointerer Yonatan Schvartzman.
Han tilføjer, at deltagerne på konferencen på Campus Aarhus C foruden forskningsbaseret viden og inspiration om bæredygtig udvikling også får rig mulighed for at indgå i debatter og for at bidrage til fremtidige bæredygtighedsindsatser på skole- og uddannelsesområdet.
Læs mere om konferencen og tilmeld dig her
Læs rapporten her
Fakta om UBU-partnerskaberne
De otte UBU-partnerskaber med fokus på bæredygtighed i hele uddannelsessektoren på tværs blev etableret i 2022 med støtte fra daværende børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
UBU-partnerskaberne består af i alt 80 organisationer. Der er tale om både elev- og studenterorganisationer, fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer, grønne organisationer og øvrige aktører, som i tråd med FN’s Verdensmål arbejder sammen om at styrke befolkningens kompetencer i det brede bæredygtighedsbegreb – altså forholdet mellem den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed.
Professionshøjskolerne og deres fælles studenterorganisation er blandt de mange UBU-partnere.
Partnerskaberne udgav i september 2022 rapporten ’På vej mod uddannelser for bæredygtig udvikling’, der kortlægger muligheder, barrierer og igangværende initiativer inden for uddannelse for bæredygtig udvikling og desuden indeholder forslag til politikere om fremtidige indsatser.
Partnerskaberne er siden kommet på finansloven og har indgået et stort samarbejde med fire fonde.