
Demens er i Danmark en folkesygdom i stigning – men det kan der forhåbentligt blive ændret på. Et forskningsprojekt, som VIA University College netop har søsat, skal nemlig opbygge og gennemføre en målrettet indsats for at forebygge demenssygdom hos mange.
I projektet indgår Aarhus Kommune og Aalborg Kommune, og det bliver blandt andet undersøgt, om det er muligt at fastholde mennesker med øget risiko for at udvikle demenssygdom i en ny livsstil over længere tid, og om sund kost og træning giver positivt resultat.
Projektet med titlen ForebygDemens er det første initiativ herhjemme, der er taget for at forebygge demenssygdom – på trods af gode erfaringer i udlandet. Projektet løber frem til 2026 og er støttet økonomisk af Alzheimer-forskningsfonden og Carelinkfonden.
”Studiet sætter ind på flere fronter på én gang og måler på den samlede indsats. Dét skal føre til, at vi med afsæt i viden og evidens udarbejder et idékatalog og en række anbefalinger til indsatser samt en national protokol for forebyggelse af demenssygdom på dansk jord,” fortæller forsknings- og projektleder Rikke Gregersen fra VIA University College i Aarhus.
Hun er seniorforsker, ph.d. og en af landets førende eksperter på demensområdet. Eksempelvis indgår Rikke Gregersen i en række internationale forskningsnetværk for forebyggelse af demens. Hun har desuden i mange år har været en del af internationale og nationale forskningsnetværk, der bidrager til at sikre rettidige psykosociale interventioner for mennesker med demenssygdom. Rikke Gregersen er ligeledes en af hovedpersonerne i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
30 demenseksperter samles 15. marts
Som led i ForebygDemens-projektet samler Rikke Gregersen den 15. marts 30 personer med stor viden om risikofaktorer for demens, om organisering af indsatser og om danskernes motivation for komplekse livsstilsændringer.
På det såkaldte ekspertpanelmøde hos VIA University College i Aarhus vil deltagerne gennem oplæg og drøftelser dele viden, erfaringer og forskningsresultater.
Deltagerne i ekspertpanelet kommer blandt andet fra Alzheimerforeningen, Nationalt Videnscenter for Demens, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, Aarhus Kommune, Aalborg Kommune og neurologiske sygehusafdelinger. Der deltager tillige mennesker, der har forhøjet risiko for at udvikle demenssygdom, og deres pårørende.
Vigtigt med motion for krop og hjerne
”I dag er der godt 96.000 danskere med demenssygdom, og i 2035 ventes tallet at være oppe på 134.000 på grund af det stigende antal ældre. Demens er dermed at betragte som en folkesygdom, og den helt store udfordring er, at der ikke findes medicin, der kan kurere sygdommen,” påpeger Rikke Gregersen og fortsætter:
”Til gengæld er det vurderingen, at 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges eller forhales ved at ændre i livsstilen. Derfor sætter vi nu i vores forskningsprojekt spot på at teste og formidle, hvordan den enkelte kan lægge sine vaner om og nedsætte risikoen for at udvikle demenssygdom”.
Ifølge Rikke Gregersen er nøgleordene for at forebygge demens at have en livsstil med sund kost, jævnlig motion, social interaktion med andre og træning af egne mentale evner. Modsat bidrager risikofaktorer som høretab, overvægt, rygning og forhøjet blodtryk til udvikling af demenssygdom.'

Rikke Gregersen fortæller, at der i lande, som systematisk arbejder med livsstilsintervention hos befolkningen, er et fald i antallet af mennesker med demens. Forskningsprojektet ForebygDemens bygger derfor på udenlandsk viden – konkret på det globale og evidensbaserede livsstilsprogram FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability).
Fokus på særlig risikogruppe
”Den særlige risikogruppe, som vi i ForebygDemens-projektet tager afsæt i, er mennesker der er diagnosticeret med let kognitiv svækkelse som fx nedsat hukommelse, kaldet MCI. Den ’kategori’ er der pt 200.000 danskere i, og de har alle stor risiko for at udvikle demens”, forklarer Rikke Gregersen.
Forskningsprojektet afdækker, om og på hvilken måde mennesker med særlig risiko for at udvikle demens bliver informeret om mulighederne for forebyggelse – og hvilke tilbud, kommunerne og regionerne tilbyder dem. Desuden undersøges, hvad der fremmer og er barrierer for at ændre livsstil.
I samarbejde med Aarhus Kommune bliver der tillige udviklet og afprøvet et nyt koncept, hvor fysisk og kognitiv træning for patientgruppen er i centrum. Der arbejdes her blandt andet på at udvikle særlige dialoger om sundhed, hvor deltagernes egne erfaringer kommer aktivt i spil.
”Målet er, at det nye koncept kan stimulere deltagernes evner til at tænke, lære og erkende og ligeledes vil bidrage til gode, ligeværdige og anderledes gruppesnakke om sundhed og livsstilsændring, som inspirerer til adfærdsændringer i hverdagslivet,” forklarer Rikke Gregersen.
Test i fire kommuner
I 2025 er det planen at teste konceptet i fire kommuner – blandt andet i Aalborg Kommune og i kommuner i Region Midtjylland, som Rikke Gregersen er i gang med at indgå aftaler med.
Testpersonerne skal i en interventionsperiode på tre måneder efterleve en sund livsstil. De skal spise sundt, træne fysisk sammen med andre på regulær basis, opretholde meningsfuld social interaktion med andre samt træne deres mentale evner på forskellig vis.
”Hvis resultaterne falder positivt ud, og vi modtager flere forskningsmidler, opskalerer vi forsøgene til at omfatte mere end 1.250 deltagende borgere og kontrolpersoner. På den måde får vi dokumentation for effekten og kan sammenligne med de resultater, der er høstet i udlandet i relation til demensforebyggelse,” siger Rikke Gregersen.
I det toårige forskningsprojekt indgår både research, pilotprojekter, forskningslitteratur, spørgeskemaundersøgelser og erfaringsudveksling. Og når forskningsresultaterne ligger klar, bliver de delt med borgere, pårørende, fagprofessionelle, forskere og vidensinstitutioner i alle dele af Danmark.
Fakta om oplæg fra demenseksperter
Herunder er titlerne på indlæg, demenseksperter holder under ekspertpanelmøde hos VIA i Aarhus den 15. marts 2024. Hvert oplæg er på 6-15 minutter.
- Potentialet for demensforebyggelse i Danmark.
- Kommunal sundhedsfremme og forebyggelse – erfaringer fra forskningsprojekt.
- Danskernes motivation til at deltage i kompleks livsstilsintervention.
- HjerneSund-kampagnen fra Alzheimerforeningen.
- ForebygDemens-projektet hos VIA University College.
- Nyetableret indsats til borgere med MCI i Aarhus Kommune – de første erfaringer.
- Erfaringer og indsatser i Aalborg Kommune til støtte af borgere med MCI-diagnose.
- Udvikling og afprøvning af kognitivt træningsprogram målrettet mennesker med lette kognitive svækkelser (MCI).
Yderligere oplysninger og interview fås ved henvendelse til:
Rikke Gregersen, ph.d., seniorforsker og forskningsleder inden for demens samt projektleder for forskningsprojektet ForebygDemens. Mobiltelefon: 87 55 18 10. E-mail: rigr@via.dk
Presseinvitation:
Pressen er velkommen til at deltage ved ekspertpanelmøde hos VIA University College fredag den 15. marts kl. 10.30-14.30 (velkomstkaffe fra kl. 10.00). Adressen er VIA University College, Campus Aarhus N, Hedeager 2, 8200 Aarhus N. Arrangementet foregår i Gæstekantinen tæt ved hovedindgangen. Forhåndstilmelding til Rikke Gregersen på e-mail: rigr@via.dk