
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har netop uddelt godt 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter.
To af projekterne har base ved VIA University College – nemlig ved VIA Pædagoguddannelsen i Viborg og VIA Læreruddannelsen i Aarhus.
Bevillingerne er givet som treårige tilsagn til ph.d.-studerende.
Projekt med ph.d.-studerende Lea Thomsen Ringskou
Det ene af projekterne har titlen ’Pædagogen som trivselsaktør mellem skole og fritid’ og bliver gennemført af lektor og ph.d.-studerende Lea Ringskou fra VIA Pædagoguddannelsen i Viborg. Hun vil under ph.d.-perioden være tilknyttet Aalborg Universitet, Institut for Kommunikation og psykologi.
Projektet har modtaget godt 2,5 millioner kroner i støtte fra Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning.
”Ph.d.-projektet undersøger pædagogens rolle som trivselsaktør på tværs af skole og SFO2 (fritidsklub) for børn i 4.-6 klasse. Fokus er på pædagogens tværgående arbejde i skole- og fritidsdelen med trivsel gennem børnenes deltagelse i fællesskaber,” forklarer Lea Ringskou.
Formålet med projektet er at skabe viden om, hvordan pædagoger arbejder med trivsel gennem børns deltagelsesmuligheder og -udfordringer i de forskelligartede fællesskaber på tværs af skole og fritid. Desuden er det ambitionen at afdække dé mulige potentialer og begrænsninger for synergi og brobygning, som pædagogernes tværgående trivselsarbejde kan indeholde.
Projekt med ph.d.-studerende Ditte Holch Jensen
Det andet ph.d.-projekt med VIA involveret, som har modtaget bevilling fra Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, er projektet ’Didaktisk metode til at arbejde med læreres etnisk-racialiserede forståelser af eleven’.
Her står aph.d.-studerende Ditte Holch Jensen fra VIA Læreruddannelsen i Aarhus i spidsen. Projektet, der er forankret ved VIA og DPU ved Aarhus Universitet, har modtaget godt 2,5 millioner kroner i støtte fra Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning.
Ph.d.-projektet argumenterer for, at der er behov for at arbejde metodisk med en handlingsforandrende og inkluderende udvidelse af læreres racialiserede forståelser af eleverne, hvis skolen skal komme minoritetsetniske elevers ulige deltagelsesmuligheder til livs.
”Projektet bidrager med udviklingen af en metode, som sætter lærere i stand til at reflektere over og ændre egne racialiserede forståelser og praksis med målet om at øge lighed, ligeværd og inklusion i skolen,” fremhæver Ditte Holch Jensen.
Professionshøjskolernes videngrundlag bliver styrket
VIAs forsknings- og udviklingsdirektør Helle Kryger Aggerholm glæder sig over, at Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har imødekommetsøgninger fra ph.d.-studerende i VIA.
”Det er virkelig positivt, at Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har øje for vigtigheden af at skabe ny viden inden for lærerfaglige og pædagogiske områder i grundskolen. Rådets støtte bidrager samtidig til at øge videngrundlaget på professionshøjskolerne, hvilket også er afgørende,” påpeger Helle Kryger Aggerholm.
Hun betegner de to ph.d.-projekter med VIA involveret som ’banebrydende og super relevante’.
Alle de 12 ph.d.-projekter, der har fået støtte i år, bliver forankret i et samarbejde med en professionshøjskole og et universitet for at binde forsknings- og uddannelsesmiljøerne sammen og sikre, at den nye viden gavner de pædagogiske uddannelser og praksis i folkeskolen.

Minister roser visionære ph.d.-studerende
I en pressemeddelelse om bevillingerne fra Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning udtaler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund:
”Dette års 12 ph.d.-projekter er glimrende eksempler på, hvordan visionære ph.d.-studerende kan være med til at levere praksisnær og konkret viden om alt fra børns trivsel til nyuddannede læreres start i folkeskolen. Det vidner for mig om, at ph.d.-projekterne både bidrager til at gøre en reel forskel for børn og unge, og at de er med til at udvikle de værktøjer, som vores lærere, pædagoger og socialrådgivere har til rådighed”.
Det overordnede formål med ph.d.-stipendierne er netop at forbedre udbyttet for alle elever i folkeskolen og dermed deres forudsætninger for videreuddannelse og beskæftigelse.
I perioden fra 2011 til 2024 har Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddelt 166 bevillinger. Rådet er forankret på Aarhus Universitet og består af repræsentanter fra universiteter og professionshøjskoler samt internationale forskere og aftagere, der alle er udpeget af uddannelses- og forskningsministeren.