
Foto: Søren Kjeldgaard
Juljana Gjata Hjorth Jacobsen, der er lektor i tysk på læreruddannelsen i Aarhus ved VIA University College og privat bor i Skanderborg, har fået overrakt Undervisningsprisen 2024 af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund samt Dronning Mary.
Overrækkelsen fandt sted i Operaen i København den 23. september.
Her modtog i alt syv undervisere fra forskellige videregående uddannelser Undervisningsprisen 2024 som hæder for at benytte innovative undervisningsmetoder, for at have et stort fokus på praksiserfaring i deres undervisning og for at lære de studerende, hvordan de kan bruge deres kompetencer i job efter studiet.
Eksempelvis sprænger lektor Juljana Gjata Hjorth Jacobsen de traditionelle rammer for tyskundervisning ved at inddrage sine studerende i didaktiske eksperimenter og nye tilgange til læring og undervisning. Hun tager dem fx ofte ud af undervisningslokalet for at møde og lære det tyske sprog i mere inspirerende miljøer. Og netop den alternative tilgang har fået Juljana Gjata Hjorth Jacobsens lærerstuderende og ledelse til at indstille hende som modtager af Undervisningsprisen 2024.
Prisen er på 500.000 kroner
Ved prisoverrækkelsen var der stor ros til prisvinderne fra uddannelses- og forskningsministeren.
”Det er afgørende for kvaliteten på vores videregående uddannelser, at vi har gode og dedikerede undervisere. Derfor er jeg enormt glad for at overrække Undervisningsprisen til syv undervisere, der har gjort et stort indtryk på deres studerende. Gode undervisere er ikke kun med til at løfte det faglige niveau. De er også med til at forberede vores unge mennesker på den fremtid, de træder ud i efterfølgende,” fremhævede Christina Egelund.
Med prisen følger 500.000 kroner til hver af prismodtagerne. 300.000 kroner skal gå til udviklingsaktiviteter, der understøtter et godt undervisningsmiljø på prismodtagernes uddannelsesinstitution, mens 200.000 kroner er en personlig hæderspris.
Det er i år femte gang, Undervisningsprisen bliver uddelt. Formålet er at anerkende den store betydning, som inspirerende og engagerende undervisere har for de studerende og for undervisningsmiljøet på uddannelsesinstitutionerne. Det er tillige ambitionen at skabe øget opmærksomhed om underviserrollen ved at formidle eksempler på fremragende undervisning.
Foto: Søren Kjeldgaard
Lærer tysk på keramikværksted
Lektor Juljana Gjata Hjorth Jacobsen ser undervisning i tysk som meget mere end grammatik.
”Sproget kommer til live i det dynamiske møde mellem forskellige kulturer og personligheder. Jeg ser på de studerende som hele mennesker med forskellige drømme, erfaringer, kampe, styrker og dilemmaer i bagagen. Og deres evner på forskellige felter kan være en indgangsvinkel til at lære sproget,” understreger Juljana Gjata Hjorth Jacobsen.
Frem for udelukkende at læse andres værker i tysk litteratur, beder Juljana Gjata Hjorth Jacobsen fx sine studerende om at lave deres egen bog. Undervejs viser en studerende sig fx at have flair for keramik, og så rykker Juljana Gjata Hjorth Jacobsen gerne undervisningen til et potteriværksted, hvor fagspecifikke tyske vendinger som ’den Ton modellieren’ naturligt kommer i spil.
I andre dele af tyskundervisningen arrangerer Juljana Gjata Hjorth Jacobsen blandt andet workshops, hvor de lærerstuderende samarbejder med aktører fra nationale og internationale tyskmiljøer. For hun finder det vigtigt, at de kommende tysklærere oplever, hvor givende det er at lære sproget gennem fysiske og sociale oplevelser i fællesskab, så de kan tage dét med i deres egen fremtidige undervisning i folkeskolen.
Stor ros i evalueringer
”De studerende er med til at træffe beslutninger om undervisningen, og vi prøver at skubbe til grænserne for, hvordan vi kan udforske sproget og kulturen,” siger Juljana Gjata Hjorth Jacobsen.
Netop dén unikke tilgang til tyskundervisningen værdsætter de studerende på læreruddannelsen i Aarhus, der har valgt tysk som undervisningsfag. I årlige evalueringer fremhæver flere af de studerende, at de i Juljana Gjata Hjorth Jacobsens undervisning får lov til at sætte deres personligheder i spil og føler sig særligt anerkendte.
Læreruddannelsen i Aarhus er én af de flere end 40 professionsbacheloruddannelser, VIA University College udbyder i 11 byer i Region Midtjylland.
Fortid i Albanien, Tyskland og USA
Tysk sprog og kultur har også stor betydning for Juljana Gjata Hjorth Jacobsen personligt.
Hun rejste fra sit fødeland Albanien til en værtsfamilie i Tyskland som 14-årig. Skubbet kom fra hendes far, der kaldte tysk sit drømmesprog og inderligt ønskede, at hans datter lærte flere fremmedsprog – især tysk, som han aldrig selv havde haft adgang til. I faderens generation var russisk nemlig det dominerende fremmedsprog i Albanien.
”Det at opleve sproget autentisk på egen krop satte nogle spor i mig og blev min livsbane. Derfor gør jeg i dag meget for, at de lærerstuderende på VIA i Aarhus også oplever det tyske sprog på egen krop,” fremhæver Juljana Gjata Hjorth Jacobsen og tilføjer, at hun er ’overvældet’ over at have fået tildelt Undervisningsprisen 2024.
Hun er 42 år og bor privat i Skanderborg med sin mand og sine to døtre. Juljana Gjata Hjorth Jacobsen kom til Danmark i 2008 og boede forinden flere år i USA med sin familie.
Uddannelsesmæssigt har Juljana Gjata Hjorth Jacobsen en ph.d.-grad i tysk sprog og litteratur fra Rutgers University i New Jersey i USA. Hun har desuden studeret på Friedrich-Schiller Universität i Jena i Tyskland.