VIA leder EU-indsats for udsatte børn 

VIA University College står i spidsen for et EU-støttet forsknings-projekt, der skal give flere 0-6-årige – særligt udsatte børn – adgang til dagtilbud med pædagogisk personale. Projektet omfatter tre lande og udvikler blandt andet uddannelse til ansatte og guides til forældre.

Foto af samarbejdspartnerne i butterfly projektet på VIA i Aarhus

Velfungerende dagtilbud med veluddannede ansatte er afgørende for, at 0-6-årige børn udvikler sig positivt senere i livet. Dét gælder i særdeleshed for børn i udsatte positioner, viser forskning. 

På den baggrund har EU’s program til støtte af uddannelse – Erasmus+ – bevilget tre millioner kroner til at gennemføre et projekt, der har som mål at løfte andelen af børn, der gør brug af dagpleje, vuggestuer og børnehaver. EU Kommissionens ambition er, at 50 procent af alle børn i EU-landene mellem nul og tre år og 97 procent af alle børn over tre år på sigt deltager i dagtilbud.

Det er Forskningscenter for pædagogik og dannelse ved VIA University College, forskningsprogram for børns trivsel, der står i spidsen for det nye projekt med titlen Butterfly. 

Butterfly-projektet løber frem til 2026 og inddrager både Danmark, Spanien og Rumænien. Og projektet er det første på dagtilbudsområdet, som det danske Erasmus+-kontor giver støtte.

Online undervisning, værktøjer og nye koncepter

For nyligt mødtes de involverede parter fra Danmark, Spanien og Rumænien til et kick-off arrangement hos VIA University College i Aarhus.

Parterne skal blandt andet designe online undervisning i form af micro credentials på dansk, engelsk, spansk og rumænsk. Undervisningen vil især være målrettet personale i dagtilbud med en kort uddannelsesbaggrund og sekundært studerende, konsulenter og rådgivere. Uddannelsesforløbet på i alt ca. 30 undervisningstimer vil være formelt kompetencegivende og kan gennemføres fra deltagernes pc.

Ligeledes skal Butterfly-projektet udvikle og implementere værktøjer og guidelines, der er rettet mod forældre, lokalsamfund, forvaltning og personale i dagtilbud og har fokus på en optimal overgang fra familie til dagtilbud for små børn.

Butterfly-projektet identificerer og udvikler tillige nye, fleksible formater og koncepter for dagtilbud i Danmark, Spanien og Rumænien. Målet er her at bane vejen for øget deltagelse, inklusion og trivsel i dagtilbud hos børn med særlige behov – det kan fx være 0-6-årige børn med handicaps eller børn fra fattige familier eller af immigranter.

Samme problem i Danmark, Spanien og Rumænien

Erik Hygum, der er chefkonsulent og ph.d ved VIAs Forskningscenter for pædagogik og dannelse, er projektleder for Butterfly-projektet.

”Vores research viser, at det er de samme problemstillinger, der gør sig gældende i Danmark, Spanien og Rumænien, når det handler om deltagelse i dagtilbud. I alle tre lande er faktum, at børn i udsatte positioner har en lavere grad af deltagelse i dagtilbud end andre børn. Derfor giver det i høj grad mening, at både Danmark, Spanien og Rumænien er involveret i Butterfly-projektet.  Alle partnere har interesse i at arbejde med børnefællesskaber, professionel udvikling og stærke forbindelseslinjer mellem institution, familie og lokalsamfund,” påpeger Erik Hygum. 

Han understreger, at Butterfly-projektet baserer sig på værdier om demokrati og inklusion, ligesom det definerer børn som aktører i relationer med voksne og med hinanden indbyrdes. Erik Hygum

I alt deltager otte ansatte fra VIA University College i Butterfly-projektet – dels forskere inden for pædagogik, børn i udsatte positioner og digital undervisning, dels undervisere fra VIAs uddannelser til pædagog, socialrådgiver og sundhedsplejerske. Dertil kommer en medarbejder fra Projektstøtteenheden.

VIA samarbejder i projektet med  to universiteter i henholdsvis Spanien og Rumænien. Det er Universidad Pablo de Olavide i Sevilla og Universitatea din Bucuresti i Bukarest.

Øvrige samarbejdsparter i Butterfly-projektet er fire vuggestuer i Herning Kommune, to spanske børneinstitutioner i Sevilla, en vuggestue i Bukarest samt en NGO på uddannelsesområdet i Rumænien, der hedder Asociatia FDP-Protagonisti in educatie.

EU og ministerium fremhæver fordele ved dagtilbud

Børne- og Undervisningsministeriet herhjemme fremhæver på sin hjemmeside – og med afsæt i forskning – at dagtilbud styrker børns læring og udvikling af kompetencer gennem leg, oplevelser samt planlagte aktiviteter med læringsmål, og at dagtilbud stimulerer børnenes lyst og evner til at lære. Det fremgår tillige, at dagtilbud – i samarbejde med forældre – er med til at sikre den bedst mulige overgang fra dagtilbud til skolestart.

Desuden slår Børne- og Undervisningsministeriet fast, at dagtilbud spiller en vigtig rolle i forhold til at forebygge negativ social arv ved at støtte og inkludere børn med handicaps og fra familier i udsatte positioner. Endelig bliver det fremhævet, at dagtilbud giver flere kvinder mulighed for at arbejde og dermed sikrer lige forhold for kønnene.

Også EU's kvalitetsramme for førskoleundervisning og børnepasningsordninger samt Den europæiske omsorgsstrategi nævner flere styrker ved børns deltagelse i dagtilbud. I de to dokumenter skriver EU blandt andet, at børns deltagelse i dagtilbud har en positiv indflydelse på børns udvikling, sundhed og trivsel. Ligeledes pointerer EU, at deltagelse i dagtilbud er væsentligt for børns fremtidige uddannelsesmæssige succes samt for at få gode job senere i livet, ligesom deltagelse i dagtilbud hjælper med at reducere risikoen for fattigdom og social eksklusion.

Samtidig konstaterer EU's kvalitetsramme for førskoleundervisning og børnepasningsordninger samt Den europæiske omsorgsstrategi, at der både i forhold til tilgængelighed og omfang er en betydelig forskel EU landene imellem på børns muligheder for at deltage i dagtilbud – såkaldte ECEC institutions. Det gælder i særlig grad for børn i sårbare positioner, børn med særlige behov og børn fra migrant- og mindretalsgrupper. 

Fakta: VIAs deltagere i Butterfly-projektet:

Erik Hygum, chefkonsulent, ph.d. og projektleder, Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Lise Jönsson Koumaditis, ph.d. og lektor, Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Mette Molbæk, ph.d., docent og programleder, Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Lilian Buus, ph.d. og programleder, Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Ane Tyrrestrup, lektor ved pædagoguddannelsen og tilknyttet Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Michal Pilgaard, lektor ved pædagoguddannelsen og tilknyttet Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Camilla Armstrong Gjedde, lektor ved socialrådgiveruddannelsen og tilknyttet Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Susanne Klit-Sørensen, leder af sundhedsplejerskeuddannelsen og tilknyttet Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Grete Bech Nielsen, projektkoordinator, projektstøtte.

Yderligere oplysninger fås hos:

Erik Hygum, chefkonsulent, ph.d. og projektleder ved Program for børns trivsel i Forskningscenter for pædagogik og dannelse ved VIA University College.
T: 87 55 35 25
E: eh@via.dk

Relaterede artikler

Kontakt

Erik Hygum
  • Erik Hygum

  • Projektleder og ph.d. i Forskningscenter for pædagogik og dannelse ved VIA University College
  • T: 87 55 35 25