Reformer øger behovet for styrket samarbejde med gymnasierne    

VIAs direktion havde 19. februar samlet ledere fra HF- og gymnasieskolerne i Region Midtjylland. Her var der fokus på veje til at indfri de politiske mål om styrkede overgange og sammenhænge i uddannelsessystemet. 

Netværksarrangement

De kommende reformer af både ungdomsuddannelserne og professionsuddannelserne fordrer et tæt samarbejde mellem VIA og de gymnasiale uddannelser i Region Midtjylland. Derfor var timingen perfekt, da årets netværksarrangement mellem VIA og regionens gymnasieskoler fandt sted den 19. februar – dagen efter det indgåede forlig mellem regeringen, SF og Dansk Folkeparti om den nye ungdomsuddannelsesreform.  

Konkret havde VIAs direktion inviteret rektorerne, direktørerne og uddannelseslederne fra stx, HF, hhx, htx, eux og SOSU-skolerne i Region Midtjylland til en dag, hvor temaet var overgange og sammenhænge i uddannelsessystemet, som er et væsentligt element i den nye ungdomsuddannelsesreform. 

”Der var blandt deltagerne i netværksarrangementet bred enighed om, at vi vil hinanden, og at det fremover er vigtigt at række endnu mere ud til hinanden, at arbejde sammen om udviklingstiltag og at bruge hinanden som netværk,” fortæller prorektor Helle Kruuse-Andersen fra VIA University College og fortsætter:

”Fx var der tale om i fællesskab at arbejde for at få midtjyske repræsentanter med i den kommende nationale ekspertgruppe, der skal udfolde de politiske ambitioner for den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse epx. Ligeledes var der stemning for at søsætte fælles udviklingsprojekter, der kan understøtte, at epx kommer bedst muligt fra start”.  

Faglige oplæg, samtaler og workshops

Helle Kruuse-Andersen var på vegne af VIAs direktion vært på netværksmødet på VIAs Campus Aarhus C den 19. februar, og hun glæder sig over at have modtaget positive tilbagemeldinger fra en række af deltagerne fra HF-skoler, gymnasier og SOSU-skoler.

Dagens program omfattede både faglige oplæg, panelsamtale, workshops, erfaringsudveksling og drøftelser i plenum – samt tid til at networke. 

Desuden var der til inspiration mulighed for at komme med på en rundvisning på Campus Aarhus C, som i 2023 blev kåret til Aarhus’ bedste studiemiljø.

Vigtigt med de rette studiekompetencer

”Regeringens reformudspil lægger op til et fremtidigt uddannelsessystem, hvor flere unge gennem en gymnasial uddannelse skal vælge erhvervs- og professionsrettede uddannelser og karriereveje. Dét kalder på gensidig nysgerrighed, samtale og øget samarbejde for at lykkes. Derfor tog netværksarrangementet afsæt i de politiske reformer af uddannelseslandskabet, og dagen havde som mål at udvide det i forvejen gode samarbejde mellem VIA og gymnasieskolerne i Region Midtjylland,” fremhæver Helle Kruuse-Andersen.

Hun oplevede på dagen stor gensidig interesse for at løfte opgaven med gode sammenhænge og overgange endnu bedre, så de unge bliver hjulpet bedre gennem ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser – både i Midtjylland og nationalt. 

Tilsvarende er gymnasierne ifølge Helle Kruuse-Andersen med på, at de har en væsentlig opgave med at klæde eleverne på med de nødvendige studiekompetencer.

”På mødet den 19. februar blev det blandt andet drøftet, hvordan gymnasieskolerne kan bane vejen for, at de unge får bedre forudsætninger for at modnes og blive afklaret om deres fremtidige uddannelsesvalg, så flere gymnasieelever får blik for de professionsrettede uddannelser og de mange efterfølgende muligheder i praksis,” siger Helle Kruuse-Andersen.

Hun fortæller, at der på dét område er spændende inspiration af hente fra fx Vestjysk Gymnasium Tarm (VGT). Konkret henviser Helle Kruuse-Andersen til, at VTG’s rektor under netværksdagens panelsamtale fortalte, at VGT har positive erfaringer med et karrieresamarbejde mellem gymnasiet, virksomheder og professioner ud i de unges sabbatår. Dét er et tiltag, som giver de unge god indsigt i det lokale erhvervsliv samt forskellige fag og professioner.

I netværkssamtalen indgik blandt andet også VIAs rektor Gitte Sommer Harrits og en ung studerende.

Tredje netværksdag med gymnasier

Under netværksarrangementet var der tillige faglige oplæg med temaer som brobygning, professionsrettet didaktik og studieforudsætninger. 

Desuden delte fagchef i uddannelsestænketanken DEA, Anne Fløe, viden om og perspektiver på unges uddannelsesvalg, og hvad dét kræver af gymnasieskolerne og professionsuddannelserne. 

Det er tredje år i træk, at VIAs direktion har inviteret til et netværksmøde med rektorer, direktører og uddannelsesledere fra stx, HF, hhx, htx, eux og SUSU-skolerne i Region Midtjylland. 

Netværksarrangement - ungdomsuddannesler

Samarbejde gør en reel forskel

Catarina Kastrup, der er rektor for Vestjysk Gymnasium Tarm (VGT) betegner netværksarrangementet som ’virkelig udbytterigt’.

”Set med mine øjne var det vigtigste, at der var enighed om at samarbejde, og om at vi kan få en hel masse ud af hinanden, hvis vi samler vores viden og stiller den til rådighed for hinanden. Det er jo ellers desværre noget af dét, der kan have en tendens til at blive nedprioriteret i en travl hverdag med knappe ressourcer. Men styrket samarbejde kan gøre en reel forskel,” betoner Catarina Kastrup. 

Hun bakker til fulde op om, at gymnasierne skal tage ansvar for at ruste både epx- og stx-eleverne med de nødvendige studiekompetencer til en videregående uddannelse, til at blive afklaret om studievalg og til at få flere gymnasieelever til at fatte interesse for de professionsrettede uddannelser og job.

Både elever og lærere mangler viden

”Udfordringen er, at de unge ikke kender til ret mange af VIAs uddannelser – ud over de ’gængse’. Og det kræver mere end ’bare’ at høre om dem. Man skal som ung kunne se for sig, hvad en given uddannelse kan føre til af job. På VGT er vi lykkedes med et tiltag på HF i faget biologi, hvor vi gennem samarbejde med VIA og kommunen giver eleverne en fornemmelse af både studieliv og efterfølgende job. Dén slags vil med fordel kunne bredes ud til flere fag, flere elever og flere ungdomsuddannelser,” lyder det fra Catarina Kastrup.

Hun understreger videre, at samarbejde også er toprelevant i forhold til medarbejdere.

”Gymnasielærerne er uddannet på universiteter og har ikke en naturlig fornemmelse af VIA og de professioner, VIA uddanner til. Men vi er nødt til at tale ’samme sprog’ over for gymnasieeleverne, hvis det skal give mening. Derfor er samarbejde målrettet medarbejderne også afgørende,” pointerer Catarina Kastrup.

Yderligere oplysninger fås hos

Helle Kruuse-Andersen

Relaterede artikler