Undervisningsemner inden for byggeri

Alle undervisningsoplæg er tilpasset elever på ungdomsuddannelser og kan tilpasses en varighed på mellem 2-6 timer.

Hvad gemmer sig under græsset - og hvad betyder undergrunden for et byggeri?

Vi tager et nærmere kig på Danmarks undergrund og undersøger, om man kan bygge på alle typer jord, og hvad man gør, når grundvandet står højt. Vi henter jordprøver i marken og finder jordens styrke.

Du skal anvende geotekniske beregninger for at afgøre, hvilket fundament der vil kræves til en bygning afhængig af, hvad den skal stå på.

Græsmark og jord

Fag: Naturfag, geologi, matematik, Fysik

Uddannelse: Bygningsingeniør

Sted: VIA Campus Horsens, Banegårdsgade 2, 8700 Horsens 

Kontakt: Lone Birkmose Bjerg lbb@via.dk

Hvorfor vælter det skæve tårn i Pisa ikke?

Anvendt trigonometri og ligevægt, materialeparametre for byggematerialer og jordbund samt basale ingeniørmæssige principper er noget af det, der arbejdes med på denne workshop.

Tårnets egenvægt bestemmes og den påvirkning, tårnet har på jorden. Der arbejdes med forskellige tiltag til at afstive tårnet.

Det skæve tårn i Pisa

Fag: Matematik, fysik, geologi, historie

Uddannelse: Bygningsingeniør

Sted: VIA Campus Horsens, Banegårdsgade 2, 8700 Horsens 

Kontakt: Lone Birkmose Bjerg lbb@via.dk

Hvordan bygger man en motorvej?

Der skal bygges en motorvej over en strækning på ca. 30 km, og i den forbindelse er der mange ting, som skal afklares og planlægges.

Eleverne deles op i mindre grupper, som hver har en rolle (Vejdirektoratet, Kommunen, dem der skal bygge motorvejen), og som skal argumentere for placering, natur, udformning af vejen etc. De arbejder med: Hvad er et kort? (luftfoto, bykort, landkort, verdenskort, søkort mv.), Signaturforklaringer, Forskellige slags broer, Motorveje i Danmark og andre lande (hvor og hvorfor m.m.), Brochurer med oplysninger om motorvejen ved Silkeborg.

Biler på motorvej

Fag: Matematik, samfundsfag, naturfag

Uddannelse: Bygningsingeniør

Sted: VIA Campus Horsens, Banegårdsgade 2, 8700 Horsens 

Kontakt: Lone Birkmose Bjerg lbb@via.dk

Bæredygtigt byggeri i fremtidens byer

Vi bruger omkring 90% af hele vores liv i bygninger – og derfor skal det ikke være tilfældigt, hvilke byggematerialer der bygges med, bygningernes funktionalitet, eller om der et godt indeklima, så vi trives der. 

Men fremtiden for den danske byggebranche handler om langt mere end sundt indeklima og solide konstruktioner. For hvordan skal vi bygge i fremtiden, når vi står overfor de store klimaforandringer og nye lovkrav til minimering af Co2 for byggebranchen? Hvilke byggematerialer skal vi bruge? Hvordan kan vi genanvende og udvikle byggematerialer, som ikke belaster klimaet i sammen grad som tidligere? De spørgsmål stiller vi skarpt på i denne workshop, hvor vi sammen bygger fremtiden. 

Bygningskonstruktører arbejder med byggeriet hele vejen fra tegnebordet til byggepladsen. Derfor er det vigtig, at bygningskonstruktørstuderende har fokus på at løse de klimaudfordringer, vi står overfor, samtidig med at de arbejder i en klimabelastende byggebranche.
bygningskonstruktør

Fag: Naturfag, geologi, matematik, Fysik

Uddannelse: Bygningskonstruktør

Sted: VIA Campus Horsens, Banegårdsgade 2, 8700 Horsens 

Kontakt: Trine Dalgaard trda@via.dk