Undervisningsemner inden for maskiner og konstruktioner

Alle undervisningsoplæg er tilpasset elever på ungdomsuddannelser og kan tilpasses en varighed på mellem 2-12 lektioner.

Hvordan designer man en god vindmølle?

Bæredygtigt design: Konstruktion af vindmøller


Moderne vindmøller er avancerede maskiner, der rummer sofistikeret teknologi. Meget af det grundlæggende design kan dog forstås med forholdsvis simpel matematik og fysik.

Forløbet giver en introduktion til vindenergi og lader så eleverne selv regne på, hvordan en møllevinge skal designes, for at vinden rammer den optimalt hele vejen ud til spidsen.

Fag: Fysik, matematik, Teknologi

Uddannelse: Maskiningeniør

Sted Horsens

Kan man printe en kran?

Kran


Eleverne får en grundlæggende introduktion til 3D-teknologi og tegneprogrammer – og får efterfølgende selv lov til at optegne en kranarm.

Vi laver forskellige analyser og beregninger af elevernes forslag og det bedste projekt præmieres med et 3D-print af løsningsforslaget, som sendes eller afleveres til gymnasieskolen efterfølgende.

Forudsætninger: Matematik på 3.g niveau (bestemte integraler) samt Newtons love 

Fag: Matematik, fysik

Uddannelse: Maskiningeniør

Sted Horsens

Hvordan overfører man en model i ler til 3D print?

3D print


Modellering foregår ofte i ler, voks, træ eller andet materiale. Men det er svært at omsætte organiske modeller til veldefinerede modeller. Vi flytter modelleringen over på en computer og supplerer med lidt matematik og fysik.

Elevernes egne modeller scannes og derefter tages modellen som polygonmodel over i specialsoftware og eleverne får en introduktion til at kunne modellere direkte på en 3D polygonmodel. Herunder gives en introduktion til ”Virtual Clay”, hvor man modellerer virtuelt i en klump ler. Det færdige resultat 3D printes efter en introduktion af 3D print teknologien og teknikker.

Fag: Matematik, fysik, IT

Uddannelse: Maskiningeniør

Sted Horsens

Hvordan fungerer en automatiseret bilvask?

Bilvask


En pneumatisk aktiveret pick-and-place maskine har fire cylindre og en række sensorer. Den kan flytte et emne fra et sted til et andet.

På dagen udarbejdes der en styring til maskinen, der kan betragtes som en tilstandsmaskine. Efter dette vil eleverne for eksempel kunne se, hvordan en bilvaskemaskine er styret.

Fag: Matematik, IT 

Uddannelse: Maskiningeniør

Sted: Horsens

Plastic fantastic

Plastic genbrug

Der findes plast overalt, endda steder hvor vi ikke kan forestille os de. Denne workshop vil tage tilhørerne med på en lille rejse i polymerernes utrolige univers, med små forsøg og større afsløringer! 

Kurset er tænkt som en forlængelse af elevernes kemiundervisning, dog uden for meget kemi. Der vil være et par forsøg, en præsentation af forskellige anvendelser, endda til umiddelbart utænkelige ting, måske en quiz og en lille snak om genanvendelse. Alting med inddragelse af eleverne.

Fag: Kemi

Uddannelse: Materialeingeniør/Maskiningeniør

Sted: Horsens og Herning