
”Jeg har altid været fascineret af biologi og kroppen og har overvejet både sygeplejerske og jordemoder. Men jeg føler, at bioanalytiker er det rigtige valg for mig, fordi jeg hellere vil hjælpe patienten gennem analyser og scanninger end via den helt tætte patientkontakt, som de andre faggrupper har,” forklarer Luise Klint.
Hun er 24 år og læser nu på 4. semester af bioanalytikeruddannelsen i Aarhus. Inden hun startede på VIA, var hun forbi tandlægestudiet, som hun valgte at forlade efter fire måneder.
”Det kan godt føles som et stort pres at skulle vælge ’rigtigt’ første gang, og der er ofte meget tvivl forbundet med at træffe et studievalg. Men mit budskab er, at du ikke skal være så bange for at vælge ’forkert’. Du bliver nødt til at gøre noget og få nogle erfaringer for at finde ud af, hvad du trives med,” siger Luise.
Praktik giver nye perspektiver på teorien
Hun fremhæver den tætte kobling mellem teori og praktik, som en af bioanalytikeruddannelsens helt store styrker. Praktikperioderne udgør tilsammen 52 uger.
”Samlet set er næsten en tredjedel af uddannelsen praktik, og det betyder, at vi løbende får et afbræk fra studielivet på skolen og kommer ud og arbejder i den virkelige verden. Dermed får vi hurtigt perspektiveret den teori, som vi terper, og det er meget motiverende,” fortæller Luise.
Indtil videre har hun været i praktik på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og på Nuklearmedicinsk Afdeling på Regionshospitalet Gødstrup.
”Det har været enormt spændende at prøve begge dele. På mikrobiologisk analyserede jeg prøver med bakterier og virus og havde ingen patientkontakt. På nuklearmedicinsk var jeg med til at scanne patienter, fx kræftpatienter, og fulgte dem over en lidt længere periode,” fortæller Luise.
Jobgaranti som bioanalytiker
Jo længere hun kommer hen i uddannelsen, jo flere karrieremuligheder kan hun se for sig.
”Da jeg valgte uddannelsen, havde jeg kun et snævert indblik i jobmulighederne og tænkte, at jeg gerne ville arbejde på en fertilitetsklinik, når jeg var færdiguddannet. Men der er utrolig mange muligheder som bioanalytiker, og man er garanteret arbejde, fordi der er så stor efterspørgsel efter os,” siger Luise.
Hun overvejer også at læse videre og tage en kandidat i sundhedsvidenskab på længere sigt.
De fleste bioanalytikere arbejder på hospitalslaboratorier, hvor de blandt andet analyserer blod- og vævsprøver fra patienter. Men bioanalytikere kan også blive ansat i lægepraksis, inden for medicinalindustri og bioteknologi eller som salgskonsulent for firmaer, der fremstiller laboratorieudstyr.
Luises bedste råd til dig, der overvejer at læse til bioanalytiker:
- Tag ud, og mød uddannelsen, inden du søger ind. Tag fx til åbent hus eller i studiepraktik, hvor du kan møde studerende og høre om deres erfaringer med studiet.
- Søg ind, hvis du har interesse for uddannelsen. Prøv studiet af, og vær ikke så bange for at vælge forkert. Du har altid mulighed for at skifte retning.
- Hvis der er fag, som du har lidt svært ved, så overvej at supplere op med enkeltfag inden studiestart. Det gav i hvert fald mig et overskud, at jeg havde suppleret op med kemi på B-niveau.
- Husk, at du kan søge i kvote 2, hvis du ikke har karaktergennemsnittet til at komme ind på bioanalytikeruddannelsen gennem kvote 1. Hvis bioanalytiker er din drøm, så lad ikke dit snit stoppe dig.