Sivananthi vil være professionel DNA-detektiv

Sivananthi går på VIA Bioanalytikeruddannelsen og har været i 20 ugers praktik på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital. Her har hun blandt andet været med til at analysere og finde svar på dna-prøver fra klamydia- og hiv-tests.

Sivananthi læser til bioanalytiker på VIA

”I de første praktikker fik jeg nærmest en åbenbaring, fordi jeg pludselig kunne se meningen med meget af den teori, som vi havde haft på skolen. Det er sygt godt at have baggrundsviden om fx etik og kommunikation, når man kommer ud og møder rigtige patienter,” fortæller Sivananthi Jegatheswaran.

Hun er 23 år og læser på 4. semester af VIA Bioanalytikeruddannelsen. Hun har blandt andet været i praktik med besøg på Blodprøver og Biokemi på Aarhus Universitetshospital (AUH).

”Jeg fulgte en bioanalytiker, der blandt andet skulle tage blodprøver på en patient, der lå i koma på Intensiv. Det var en øjenåbner for mig at se, hvordan etikken kom i spil. Fx den måde hun forklarede patienten om, hvad der skulle ske i forhold til blodprøvetagningen, selvom han lå i koma og ikke reagerede synligt på ordene,” forklarer Sivananthi.

Analyserer bakterier, vira og parasitter

Hele 3. semester var hun i 20 ugers praktik på Klinisk Mikrobiologi på AUH.

”Det var megaspændende. Jeg følte virkelig, at jeg blev en del af afdelingen, fordi jeg var der så længe og fik lov at prøve en masse. Som praktikant er man ikke en del af normeringen, og de forventer ikke, at man kan alt muligt fra starten,” siger Sivananthi.

På Klinisk Mikrobiologi undersøger de forskellige prøver for infektioner forårsaget af bakterier, vira, parasitter og svampe. Prøverne kommer primært fra andre hospitalsafdelinger og fra praktiserende læger. Det kan fx være urinprøver, afføringsprøver, podninger og blodprøver.

Skiftede studie til professionsbachelor

”Det fedeste ved at være i praktik er, at vi arbejder med rigtige patientprøver. Der er en seriøsitet og værdi over det, vi laver Det er vigtigt, at vi laver de rigtige analyser, for vores arbejde betyder noget for rigtige menneskers liv. Det kan fx være mennesker med hiv, hpv eller klamydia,” fortæller Sivananthi.

Hun trives rigtig godt med kombinationen af teori og praktik på bioanalytikeruddannelsen og er glad for, at hun skiftede retning og valgte en professionsbachelor.

Sivananthi læser til bioanalytiker på VIA

Fra molekylærbiologi til bioanalytiker

”Jeg startede med at læse molekylærbiologi på universitetet, men efter et år skiftede jeg til VIA, for jeg manglede at få faget i hænderne. Det har jeg mega meget nu, og det er fedt,” fastslår Sivananthi.

”Jeg føler, at jeg er på den helt rigtige uddannelse nu, hvor der er masser af jobmuligheder, og jeg kan få en masse erfaring og et godt fundament som bioanalytiker. Men jeg vil gerne læse videre på et tidspunkt og bygge ovenpå med en kandidat. Måske også gå efter noget forskning senere. Der er mange spændende muligheder med det her fag,” understreger Sivananthi. 

Sivananthis bedste råd til dig, der overvejer at læse til bioanalytiker

  1. Gør brug af muligheden for at blive studerende for en dag, hvor du kan følge undervisningen på bioanalytikeruddannelsen. Det fik jeg selv megameget ud af.

  2. Deltag i u-days (åbent hus), og få mere at vide om uddannelsen og studiemiljøet på Campus Aarhus N. 

  3. Ræk ud til færdiguddannede bioanalytikere, fx på LinkedIn, og hør hvad deres job handler om. Jeg har selv skrevet til nogle bioanalytikere på LinkedIn, og de har været imødekommende og svaret på mine spørgsmål, selvom jeg ikke kendte dem på forhånd. 

Hvad er en professionsbachelor?

En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.