Sissel brænder for slow fashion

Sissel Hyldgaard er uddannet skrædder, men da det rigtige job ikke dukkede op i nærheden af hendes bopæl, besluttede hun sig for at videreuddanne sig til Designteknolog med speciale i Pattern Design på VIA i Herning.

Portræt af Sissel

Sissel har altid synes, det har været spændende at sy og konstruere tøj.

”Fashiondesign har aldrig rigtig interesseret mig, jeg har ikke lyst til at sidde og tegne tøj. Pattern design er mere det tekniske aspekt af tøjproduktionen. Mens designeren bestemmer hvordan tøjet skal være, skal vi finde ud af hvordan vi får tøjet til at sidde som det skal,” fortæller Sissel, som bruger sin faglighed fra sin tidligere uddannelse til at lære nye måder at konstruere tøj.

”Jeg været vildt glad for, at jeg søgte videre, for det har været utroligt lærerigt. Det er en god blanding af, at jeg kan bruge det, som jeg allerede havde lært og noget nyt til at blive endnu dygtigere,” siger Sissel.

Professionsbachelor i Pattern Design

Uddannelsen som Designteknolog er delt op i to dele. Første del er en erhvervsakademi-uddannelse, og den anden del er en valgfri overbygning til en professionsbachelor også kaldet en top-up.

”De to år på akademiuddannelsen gik meget hurtigt, jeg var slet ikke klar til at skulle ud endnu, derudover var der bare mange nye ting man lærer på top-up’en, som jeg synes var spændende. Derudover så har jeg bare en rigtig god klasse, som jeg er virkelig glad for,” fortæller Sissel, som er på top-up delen af uddannelsen.

Der var mange ting som gjorde, at Sissel valgte at gøre sin uddannelse til en professionsbachelor, men for hende var det også vigtigt at have uddannelsen som et bevis for hendes kunnen.

”Det er tiltalende at have en bachelor indenfor det man kan. Jeg ved, at jeg er dygtig til det jeg laver, men nu får jeg også papir på, at jeg er dygtig til det jeg laver,” påpeger Sissel.

En virtuel assistent

Meget af undervisningen på Pattern Design består af, hvordan kroppen vokser og hvordan tøj skal sidde på forskellige steder på kroppen. Ud fra denne viden skal Sissel og hendes medstuderende lære, hvordan man laver mønstre til sammensyning af tøjet. Før i tiden skulle man som studerende sy mange forskellige prøver for at teste sine mønstre, men et nyt værktøj sparer Sissel for frustrationer og materialespild.

”Vi bruger et værktøj, der hedder CLO 3D. Det er et computerprogram, som nok mest af alt minder om Sims, hvor man har en virtuel person, som man kalder for en avatar. Her kan du lægge mønstre ind, som du virtuelt syrer tøj sammen, som den her avatar kan tage på. På den måde kan man se sit tøj på en person, uden at man bruger nogle ressourcer. Så du ikke sidder og syr op i hånden, i stedet er hele arbejdet virtuelt. Og det er et fantastisk redskab til at prøve ens mønstre af,” fortæller Sissel, som har brugt værktøjet meget både på studiet og i hendes praktik.

Jeg tror, mange kan genkende, at synes noget tøj er pænt, men når de prøver det på, er pasformen ikke rigtig. Det er noget af det, jeg med min uddannelse kan være med til at gøre bedre.

<span style="font-size: 12px;">Sissel Hyldgaard</span>

Brugeren i fokus

Sissel har lige afsluttet sit 10-ugers praktikforløb ved den danske tøjvirksomhed Dilling. Nu venter skolebænken og bachelorprojektet inden Sissel er færdiguddannet Pattern Designer. Hvad fremtiden venter ved hun ikke helt endnu. Men nogle ting har vækket hendes interesse under uddannelsen.

”Jeg synes slow fashion og funktionelt tøj er vildt spændende. Der er ofte nogle problemer, som skal løses, hvor der ved fast fashion bare skal produceres en masse. Slow fashion har mere brugeren i fokus. Vi producerer tøj, fordi brugeren har et behov, som vi skal opfylde – derfor skal vi forsøge at opfylde det behov bedst muligt, og det synes jeg er vildt fascinerende,” fortæller Sissel.

Slow fashion kendetegnes ved at være en tilgang, der fremmer bæredygtighed, kvalitet, og et mere bevidst forhold til tøj. Her fokuseres der på den gode pasform og at tøjet skal kunne bæres i mange år.

”Jeg synes at tilretning af tøj er superspændende, det er fedt at man kan prøve på en model og så bagefter se efter om det mangler noget balance, og bagefter kan vi rette det til og finde den perfekte pasform. For pasform er enormt vigtigt, jeg tror, mange kan genkende, at de synes noget tøj er pænt, men når de prøver det på, er pasformen ikke rigtig. Det er noget af det, jeg med min uddannelse kan være med til gøre bedre,” fastslår Sissel.

Sissels tre bedste råd til dig, der overvejer at læse Designteknolog i Pattern Design

  1. Prøv faget af! Se om det fanger dig, hvis man tror pattern design kunne være spændende, så skal man bare prøve det!
  2. Gør det helhjertet – selvom uddannelsen er meget kreativ er den også tidskrævende, der er mange ting, som tager lang tid. Det skal man være klar på.
  3. Mange tror at man skal være god til at sy for at søge ind på Pattern Design, men det behøver man ikke at være. Det er selvfølgelig en fordel ligesom med alt andet erfaring man har, men man lærer det på uddannelsen.