
”NU ved jeg, hvad jeg skal være! Jeg skal selvfølgelig være pædagog”. Sådan sagde 22-årige Anna Mariya van Geyzel for 4 år siden, da hun var til et brobygningsarrangement med gymnasiet for at lære noget om forskellige videregående uddannelser.
Mariya er født i Malaysia og har boet der til hun fyldte 18 år med en dansk mor og en malaysisk far. I 2018 flyttede hun til Danmark for at tage en uddannelse.
”Jeg har altid vidst, at jeg gerne vil gøre noget med andre mennesker. I Malaysia vil det umiddelbart være en lærer, for her findes pædagoger ikke. Så jeg kendte ikke til pædagoguddannelsen, men da jeg hørte om den, var jeg slet ikke i tvivl,” siger Mariya.
Med et eksamensgennemsnit på 11,3 sagde en veninde til hende, at hun da godt kunne slappe lidt af til de sidste eksaminer, for hun skulle jo bare være pædagog.
”DET finder jeg mig ikke i. For jeg skal ikke bare være pædagog. Jeg skal BARE være pædagog – altså som i, at det er jeg slet ikke i tvivl om. Det er jo det, jeg drømmer om. Jeg vil arbejde med andre mennesker. Læse psykologi, pædagogik og få tid til at være kreativ,” siger Mariya.
Pædagoger skal være rigtig dygtige
Mariya understreger, hvor vigtigt det er, at pædagoger kan fange børns og andre målgruppers opmærksomhed i det pædagogiske arbejde. Derfor vælger alle pædagogstuderende et valgområde, hvor de fordyber sig i forskellige aktiviteter og teknikker. Det kan fx være at lave bål, snitte snobrødspinde, undersøge mudder for spændende dyr. Eller spille bold, gå på line, lave sund mad. Eller være god til at tegne, spille musik eller lave teater. I Ikast kan de studerende vælge mellem Natur og udeliv, Sundhedsfremme og bevægelse eller Kreative udtryksformer.
”Jeg har valgt Kreative udtryksformer, fordi jeg elsker at nørde, være kreativ og fordybe mig. Og så er det fedt at være dygtig til noget, når du er sammen med børn, for når du brænder for noget, har du deres fulde opmærksomhed,” siger Mariya. Hun fortæller, at musik er en del af valgfaget, og at musik i det hele taget fylder en del på pædagoguddannelsen i Ikast. Det kræver ikke, at de studerende er musikere, bare de har lyst til at være med. Fx deltager hele uddannelsen hvert år i byens karnevals- og sambaoptog.
”Sådan er det bare – alle er med. Vi spiller, synger og danser af sted. Det er så sjovt,” siger Mariya, der også er glad for den særlige vægt, der er på psykologi på pædagoguddannelsen i Ikast, fordi det er så relevant at lære, når man arbejder med mennesker og deres udvikling, påpeger Mariya.
Tre specialeretninger
På pædagoguddannelsen er der tre retninger, hvor de studerende enten bliver specialister inden for daginstitutions-, skole/fritid-, eller social/specialområdet. Mariya er på skole/fritid, hvor hun særligt interesserer sig for trivsel og samarbejdet med lærerne.
”Der er meget stor forskel på at gå i skole her og i Malaysia. I Asien handler det om at presse sig selv, og det er kun topkaraktererne, der tæller. Det er jo helt anderledes her,” siger Mariya, der fortæller videre, at det selvfølgelig også er vigtigt at passe sin skole og gøre sit bedste i Danmark, men her der meget mere vægt på trivsel.
”Pædagogerne har fokus på barnets trivsel. På, hvad det er, der gør, at John ikke kan forstå det her? Hvad kan vi gøre anderledes, så han får bedre mulighed for at lære? Pædagoger er med til at sikre, at børn trives, så de er i stand til at lære noget,” siger Mariya, der er så glad for at læse i Ikast, fordi det er et mindre uddannelsessted, hvor alle kender alle.
Alle hjælper alle i Ikast
”Vi har et godt studiemiljø, vi er tætte på hinanden og alle hjælper alle – på tværs af årgange og mellem undervisere og studerende,” siger Mariya, der lige nu er midt i sin uddannelse og vild med det. Men som også glæder sig til at blive færdiguddannet pædagog og se frem mod mange karrieremuligheder.
Masser af jobmuligheder
”Børnehave, skole eller udviklingshæmmede er de mest oplagte, men der mange andre steder. Du kan fx arbejde med flygtninge- og indvandrere, inden for politiet eller du kan vælge at læse videre. Det er bare sådan en god uddannelse,” siger Mariya og glæder sig til det næste semester, til undervisning, nye projekter og gode fredagscaféer.
