
Det er lige op over. I skrivende stund sidder Britt, Stephanie og Mia ved det grønne bord og forsvarer deres fælles bachelorprojekt om nye indsatser for hjemløse. Lige om lidt er de nyuddannede pædagoger efter 3,5 års studier fra Campus Randers.
”Det har været en lang og hård, men rigtig interessant proces at skrive det her bachelorprojekt. Spændende at fordybe sig, og rigtig fedt at snakke med alle mulige involverede. Både hjemløse og pædagoger,” siger 39-årige Britt Ellemann Povlsen.
Housing First – styrket indsats for hjemløse
Intentionen bag deres bachelorprojekt er at opnå en både teoretisk og praktisk viden om, hvordan pædagoger kan være med til at styrke indsatsen for hjemløse borgere. De tre studerende har undersøgt og arbejdet med Housing First - en metode til at afhjælpe hjemløshed. Ifølge evalueringer fra Socialstyrelsen i 2022 viser metoden, at otte ud af ti hjemløse, der har fået tilbudt en bolig, efterfølgende er i stand til at bo og blive i egen bolig.
”Grundidéen er, at alle mennesker har ret til en bolig. Når boligen er på plads, kan vi begynde at se på, hvad der er behov for af social, pædagogisk og psykiatrisk støtte. For hvis ikke du har en bolig, er det svært for de fleste at finde ro til at forholde sig til sin egen mentale tilstand,” siger 28-årige Mia Østergaard.
Det er mere end ti år siden, at Housing First blev introduceret i Danmark, og efter flere pilotprojekter, har Folketinget nu vedtaget et nyt lovforslag, der skal giver kommunerne mulighed for at implementere Housing First. Blandt andet har Randers Kommune valgt at implementere metoden fra oktober 2023.
Ikke alle er begejstrede
Det er dog ikke alle hjemløse, der er lige begejstrede for Housing First. Flere hjemløse fravælger muligheden for at få en bolig. For det er bare for ensomt.
”De spørger, om de her fire vægge virkelig er et hjem? ’Det er ikke et hjem for mig.’ Og vi forstår dem godt. For så skal de måske sidde der helt alene og uden det liv, der skaber et hjem. En bolig i sig selv gør jo ikke arbejdet alene,” siger 31-årige Stephanie Sicko. Hun forklarer, at det pædagogiske arbejde med hjemløse er fyldt med udfordringer. Og som pædagoger skal de balancere mellem dokumentation og administrativt arbejde på den ene side og det relationelle, pædagogiske arbejde på den anden.
Faste krav kan være en udfordring
”Der er nogle faste krav, vi SKAL opfylde. Bestemte mål og dokumenter skal udfyldes. Men mange af de hjemløse har mere behov for bare at snakke med et andet menneske. Mærke, at der er et liv omkring dem,” siger Stephanie og fortsætter:
”En hjemløs fortalte, at han havde sagt nej til den bostøtte, han var blevet tildelt. Fordi han ikke syntes, det gav ham den hjælp, han havde brug for. Han sagde: ’De spørger mig ikke, hvordan JEG har det. De spørger til økonomi – alt det praktiske. De har en pædagogisk agenda, men hvad med mig? Hvad med, hvad jeg mener er vigtigt?” siger hun og understreger, at hun gerne vil udfordre den målstyrede, administrative del af deres arbejde.
Vi skal lytte til de hjemløse
”I samarbejdet med de hjemløse skal vi balancere vores pædagogiske arbejde. Vi er to parter i at få det her til at fungere. De hjemløse er erfaringseksperterne, vi er de fagprofessionelle. Begge stemmer er væsentlige,” siger Britt, og Mia tilføjer, at pædagoger har en pligt til at give stemme til de borgere, der ikke har en ligeværdig stemme i samfundet.
Tre nye pædagoger springer ud - se, hvad de drømmer om
Britt Ellemann Povlsen - 39 år
Altså først skal jeg holde sommerferie!!! Sammen med familien. Det trænger jeg til. Så drømmer jeg om at arbejde i en specialskole. Gerne noget med autister eller børn med ADHD. Jeg har været i praktik i et botilbud. Sådan et sted kunne jeg også godt tænke mig at arbejde. Og måske skal jeg først være vikar et sted. Det er fint nok – for jeg ved, at mit drømme job kommer. Sådan et får man jo ikke nødvendigvis med det første.
Hvilken pædagog vil du være?
Jeg vil være den pædagog, der ser barnet eller den unge som de er – jeg vil se bag om diagnosen.
Mia Østergaard - 28 år
Jeg vil gerne arbejde med socialt udsatte – børn eller voksne. Mit drømmejob er nok at blive mestringsvejleder – (tidligere bostøtte - RED) Min bror er sofasurfer – en hjemløs, der crasher andres sofaer på skift. Så jeg kender området rigtig godt, og ved, hvor vigtigt det er, at der er en god pædagog, der lytter til dig.
Hvilken pædagog vil du være?
Jeg vil gerne være hende, der lytter. Og som borgerne husker bagefter, fordi jeg var ægte.
Stephanie Sicko - 31 år
Jeg skal helt klart arbejde med hjemløse – eller socialt udsatte. Det har været mit fokus igennem hele min uddannelse. Og så kunne jeg godt tænke mig at være med i noget projektudvikling. Få fingrene i, hvad der sker inden for udvikling af hjemløse-området. Min hjerne kører bare – har altid bare kørt med de hjemløse. Jeg elsker bare de hjemløse – og de udsatte i det hele taget.
Hvilken pædagog vil du være?
Den pædagog, der stikker ud. Hende de husker på den anden side..