CST kursus var springbræt til pilotprojekt for yngre borgere med demens

Betina Mørup og Pernille Winther har været på kursus i Kognitiv stimulationsterapi (CST) – og det gav dem en idé til et pilotprojekt for yngre borgere med demens i Randers Kommune.

Billede af Betina Mørup og Pernille WintherBetina Mørup og Pernille Winther er til daglig selvledende i et aktivitetstilbud for yngre borgere med demens. Sammen har de været på kursus i Kognitiv stimulationsterapi – mere præcist CST metoden. Allerede her et par måneder efter, står de klar til at starte et pilotprojekt, hvor omdrejningspunktet netop er CST metoden.

CST er en gruppeterapeutisk metode, som helt konkret hjælper personer med demens med at vedligeholde eller forbedre deres mentale evner i et rart fællesskab.

VIA University College stod bag kurset, som Betina og Pernille deltog på sammen med 50 andre personaler og kollegaer fra Randers Kommune – bl.a. sammen med kommunens demenskoordinatorer. Det, at demenskoordinatorerne var med, er vigtigt fordi, det er de selvsamme koordinatorer, som skal visitere nye borgere til deres pilotprojekt.

Yngre borgere med demens har brug for ”mere”

Det er fem yngre borgere, der skal være en del af pilotprojektet:

”Dem vi skal have med er nydiagnosticerede borgere med demens. Det er borgere med let til moderat demens, der kan se, høre og føre en samtale, og de har brug for at komme ud og møde andre i samme situation”, siger Betina Mørup og fortsætter:

”Vi var egentlig lidt spændte på, om vi kunne rekruttere borgere nok til projektet, da vi jo ikke har nogle resultater at vise endnu. Men det har slet ikke været noget problem – vi er virkelig blevet taget godt imod og har kun mødt stor opbakning og positivitet”.

Faktisk er det gået så hurtigt med at få afsat pladserne, at demenskoordinatorerne har efterspurgt endnu et hold.

Pilotprojektet skal skabe et frirum

Pilotprojektet kommer til at køre over 14 uger, hvor der er én session med fremmøde hver uge. Ifølge CST-konceptet skal man helst igennem to sessioner hver uge, men en gang ugentligt er også muligt. Betina og Pernille tror også på, at én session plus en hjemmeopgave er nok til at gøre en forskel.

”Ud over den kognitive træning, håber vi, at gruppen får en stærk fællesskabsfølelse. For når man har demens kan det være svært at skabe sig et frirum, blandt andet fordi vores borgere er nydiagnosticerede og meget bevidste om deres situation. Nogle er fx lige blevet bedsteforældre og andre har stadig hjemmeboende børn, og uanset hvad er diagnosen en stor omvæltning, siger Pernille Winther.

De glæder sig begge meget til projektet – både til at udvikle borgerne undervejs men også til at udfordre sig selv:

”Igennem kursusforløbet fandt vi ud af, at vi bruger mange af de ting, der er i CST metoden, i forvejen. Men med den meget håndgribelige CST manual, har vi fået et redskab, vi kan køre med 100%, og det vil udvikle vores arbejde og faglighed”, siger Betina.

Ud over pilotprojektet står Betina og Pernille til daglig bag aktivitetstilbuddet Aktivt fællesskab i Randers Kommune, som er fysisk træning for yngre borgere med demens. Den fysiske træning styrker og vedligeholder borgernes fysiske kunne. Begge håber de på, at pilotprojektet åbner en dør for de nye deltagende ind i Aktivt fællesskab, for som nogle af borgerne siger om Aktivt fællesskab:

”Her vender mundvigene altid opad, og man er altid glad når man er her”.