Sundhedssektoren ændrer sig som aldrig før, og det har måske givet dig anledning til at overveje, om du skal have nye arbejdsopgaver og kompetencer? Som klinisk vejleder har du det overordnede ansvar for at tilrettelægge den studerendes kliniske undervisningsforløb samt vejlede den studerende undervejs i den kliniske undervisning.
At uddanne sig til klinisk vejleder kan også være første skridt på en karrierevej, hvor du over tid kvalificerer dig til at varetage andre opgaver af pædagogisk karakter på arbejdspladsen. Du kan fx vejlede kursister, nyansatte eller arbejde som intro- og oplæringsansvarlig.
Uddannelsesforløbet til klinisk vejleder er meget fleksibelt, og kan sammensættes på flere forskellige måder. Du kan tage et enkelt modul – eller tage flere moduler som et sammensat forløb, og endelig kan du vælge at tage en hel diplomuddannelse. De fleste af modulerne til klinisk vejleder indgår i Den sundhedsfaglige diplomuddannelse.
Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner
De fleste studerende starter med modulet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner. På modulet får du den grundlæggende viden om læring, didaktik og tilrettelæggelse af vejledning, som du kan overføre direkte til din praksis.
Når du har taget modulet ”Klinisk vejleder 1”, vil du opleve at, du kan:
- Tilrettelægge vejledning på forskellige måder og med udgangspunkt i den enkelte studerende
- Reflektere over og finde din rolle som vejleder
- Forstå den studerendes læreproces – også når den er udfordret
- Evaluere den studerende samt give konstruktiv feedback
- Planlægge den studerendes forløb med udgangspunkt i de arbejdsopgaver der er på din arbejdsplads
Herefter kan du dykke ned i andre moduler som fx:
Klinisk vejleder 2: For erfarne kliniske vejledere
Har du været klinisk vejleder i en årrække? Og løber du ind i udfordringer i samarbejdet med de daglige vejledere, tilrettelæggelsen af din vejledning eller savner du inspiration fra andre kliniske vejledere?
Efter en årrække ønsker mange kliniske vejledere at videreudvikle deres kompetencer. Derfor kan du efter en periode som klinisk vejleder tage modulet Klinisk vejleder 2: Klinisk vejledning og praktisk rådgivning for erfarne kliniske vejledere.
Her bliver du (endnu) klogere på vejledning, der lykkes, og vejledning som er udfordrende. Du får nye øjne på det konstruktive samarbejde med de daglige vejledere, konkrete greb til at motivere de studerende og redskaber til at vejlede dem, der har særlige udfordringer.
Du opnår blandt andet færdigheder og kompetencer til at:
- Forstå og håndtere barriere og motivation i læreprocessen
- Navigere i tendenser og kendetegn for unge under uddannelse
- Samarbejde effektivt med kollegaer og ledelse omkring din opgave som klinisk vejleder
Det er en forudsætning, at du har taget ”Klinisk vejleder 1”, før du kan tage ”Klinisk vejleder 2”.