Bliv klinisk vejleder

Drømmer du om at blive klinisk vejleder og være et fagligt forbillede for de studerende? Eller har du som erfaren vejleder brug for at få nye perspektiver på din vejledning? Så er denne side for dig! Du kan sammensætte dit uddannelsesforløb, så det passer ind i både dit arbejds- og privatliv, ligesom du har mulighed for at holde pause undervejs.

Spørgsmål og svar om EBA uddannelsen

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til tilmelding og opstart, så kan du kontakte administrativ partner Heidi Thuge Vedel.

Du finder hendes kontaktinfo nederst på siden her. 

Har du derimod spørgsmål til det faglige indhold, kan du kontakte den faglige kontakt, som er tilknyttet det enkelte forløb.

Du kan også finde svar på de fleste spørgsmål i FAQ’en længere nede på siden . 

Sundhedssektoren ændrer sig som aldrig før, og det har måske givet dig anledning til at overveje, om du skal have nye arbejdsopgaver og kompetencer? Som klinisk vejleder har du det overordnede ansvar for at tilrettelægge den studerendes kliniske undervisningsforløb samt vejlede den studerende undervejs i den kliniske undervisning.

At uddanne sig til klinisk vejleder kan også være første skridt på en karrierevej, hvor du over tid kvalificerer dig til at varetage andre opgaver af pædagogisk karakter på arbejdspladsen. Du kan fx vejlede kursister, nyansatte eller arbejde som intro- og oplæringsansvarlig. 

Uddannelsesforløbet til klinisk vejleder er meget fleksibelt, og kan sammensættes på flere forskellige måder. Du kan tage et enkelt modul – eller tage flere moduler som et sammensat forløb, og endelig kan du vælge at tage en hel diplomuddannelse. De fleste af modulerne til klinisk vejleder indgår i Den sundhedsfaglige diplomuddannelse.  

Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner

De fleste studerende starter med modulet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner. På modulet får du den grundlæggende viden om læring, didaktik og tilrettelæggelse af vejledning, som du kan overføre direkte til din praksis. 

Når du har taget modulet ”Klinisk vejleder 1”, vil du opleve at, du kan:

  • Tilrettelægge vejledning på forskellige måder og med udgangspunkt i den enkelte studerende
  • Reflektere over og finde din rolle som vejleder
  • Forstå den studerendes læreproces – også når den er udfordret
  • Evaluere den studerende samt give konstruktiv feedback
  • Planlægge den studerendes forløb med udgangspunkt i de arbejdsopgaver der er på din arbejdsplads

Herefter kan du dykke ned i andre moduler som fx:

Klinisk vejleder 2: For erfarne kliniske vejledere

Har du været klinisk vejleder i en årrække? Og løber du ind i udfordringer i samarbejdet med de daglige vejledere, tilrettelæggelsen af din vejledning eller savner du inspiration fra andre kliniske vejledere? 

Efter en årrække ønsker mange kliniske vejledere at videreudvikle deres kompetencer. Derfor kan du efter en periode som klinisk vejleder tage modulet Klinisk vejleder 2: Klinisk vejledning og praktisk rådgivning for erfarne kliniske vejledere

Her bliver du (endnu) klogere på vejledning, der lykkes, og vejledning som er udfordrende. Du får nye øjne på det konstruktive samarbejde med de daglige vejledere, konkrete greb til at motivere de studerende og redskaber til at vejlede dem, der har særlige udfordringer. 

Du opnår blandt andet færdigheder og kompetencer til at:

  • Forstå og håndtere barriere og motivation i læreprocessen
  • Navigere i tendenser og kendetegn for unge under uddannelse 
  • Samarbejde effektivt med kollegaer og ledelse omkring din opgave som klinisk vejleder

Det er en forudsætning, at du har taget ”Klinisk vejleder 1”, før du kan tage ”Klinisk vejleder 2”.

Sygeplejersker i arbejde

Klinisk vejledning 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner

Læs mere om modulet
Klinisk vejleder

Klinisk vejledning 2: For erfarne kliniske vejledere

Læs mere om modulet

Spørgsmål og svar

  • Som klinisk vejleder har du det overordnede ansvar for at tilrettelægge den studerendes kliniske undervisningsforløb samt vejlede den studerende undervejs i den kliniske undervisning. Samlet indebærer det at være klinisk vejleder at planlægge, gennemføre og evaluere vejledning og tilrettelægge læreprocesser. Den tætte kontakt til de studerende gør også de kliniske vejledere til faglige forbilleder og er med til at sikre, at de studerende får et inspirerende møde med praksis.

    Men kliniske vejledere kan også have andre opgaver. Det kan fx være at varetage uddannelsesopgaver på anden vis – fx i forhold til nyansatte, patienter/borgere eller være tovholder på forandringsprocesser i organisationen.

    Når du har taget modulet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner kan du kalde dig for klinisk vejleder - også selv om du ikke er i en ansættelse som klinisk vejleder. 

  • Som klinisk vejleder bliver du honoreret for din funktion som vejleder for studerende. Honoraret varierer alt efter ansættelsessted.

  • Der er krav om at kliniske vejledere, der vejleder studerende i kliniske undervisning, skal have en formel pædagogisk kompetenceudvikling. Ifølge bekendtgørelserne for de sundhedsfaglige professionsuddannelser (fx sygeplejerske-, ergoterapeut-, eller fysioterapeutuddannelsen) fremgår det, at kliniske vejledere skal have en uddannelse svarende til mindst 1/6 diplomuddannelse (10 ECTS) inden for vejledning eller pædagogik.

    Det har du, hvis du tager modulet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner. 

    Flere arbejdspladser anbefaler en fuld diplomuddannelse som typisk består af 5 moduler samt et afgangsprojekt. En fuld diplomuddannelse er 60 ECTS.

  • Drømmer du om at blive klinisk vejleder, kan du tage et enkelt modul – eller tage flere moduler som et sammensat forløb. Du kan derfor sammensætte dit uddannelsesforløb, så det passer ind i både dit arbejds- og privatliv, ligesom du har mulighed for at holde pause undervejs. 

    Du kan også vælge, om du vil læse til klinisk vejleder som deltids- eller fuldtidsstudie. 

    Et deltidsmodul på 10 ECTS strækker sig typisk over et semester, hvor du er på uddannelse én dag om ugen. Det giver den fordel, at du kan arbejde med det, som du lærer undervejs på modulet.  Et deltidsmodul på 5 ECTS strækker sig typisk over 3 måneder. Vælger du at være fuldtidsstuderende, så strækker modulet sig over ca. 6,5 uge.

  • Efter en årrække efterspørger mange kliniske vejledere flere kompetencer som vejleder. Derfor kan du efter en periode som klinisk vejleder tage modulet Klinisk vejleder 2: Klinisk vejledning og praktisk rådgivning for erfarne kliniske vejledere.  

    Her stiller vi skarpt på, hvordan du kan udvikle din rolle som klinisk vejleder, barriere og motivation i læreprocessen og samarbejde med dine kolleger og ledelse omkring din opgave som klinisk vejleder.

    Det er en forudsætning, at du har taget modulet Klinisk vejleder 1: Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner.

  • Alle godkendte praktiksteder skal have en klinisk vejleder tilknyttet til at være ansvarlig for de studerendes læring. En klinisk vejleder kan derfor arbejde i både regionen, i kommunen (fx i hjemmeplejen eller på kommunale tilbud) eller i privat regi. 

  • Når du skal uddanne dig til at være klinisk vejleder, tager du et eller flere moduler i Den sundhedsfaglige diplomuddannelse. Uddannelsen er modulopbygget, hvilket betyder, at du kan tage et modul ad gangen. Du betaler for hvert enkelt modul, du tilmelder dig. Du kan vælge kun at tage ét modul – eller tage flere moduler efter hinanden.

    Det er dit ansættelsessted, der betaler for uddannelsen.

    Der er flere forskellige muligheder for tilskud til efteruddannelse. Det kan du få et overblik over her.

  • Du kan uddanne dig til klinisk vejleder på flere forskellige professionshøjskoler – bl.a. VIA University College.  

    På VIA University College har vi både moduler til dig, som godt kunne tænke sig at blive klinisk vejleder og til dig, der allerede er erfaren klinisk vejleder. 

  • Når du læser til klinisk vejleder, skal du forvente, at du både skal forberede dig til undervisningen, ligesom der er afprøvning af teorien i egen praksis. På den måde kommer du til at afprøve konkrete vejledningsfærdigheder på dine studerende, mens du er under uddannelse. Modulet afsluttes med en prøve, som er en kombination af en skriftlig og mundtlig prøve. 

    Som udgangspunkt vurderes en studerendes arbejdsindsats til 27 timer pr. ECTS-point. Det indebærer en arbejdsindsats på 270 timer for moduler på 10 ECTS-point.

    Timerne går med forberedelse og tilstedeværelse i undervisningen, til studieøvelser og afprøvning i egen praksis samt gennemførelse af modulprøven. 

    Du kan tage modulerne enkeltvis og holde pause undervejs. De fleste studerende tager ét modul ad gangen.

  • En klinisk vejleders vigtigste opgave er tilrettelægge de studerendes læring ud fra didaktiske og pædagogiske overvejelser. Det vil sige, at de kliniske vejledere på praktikstederne er en væsentlig brik i de studerendes uddannelse, for det er netop her, at de studerende lærer faget og dets særkende. De studerende lærer at koble teori og praksis – og at kunne reflektere i forhold til at skabe gode handlinger for patienter og borgere.

    Derudover spiller de kliniske vejledere en vigtig rolle i forhold til at give de studerende et positivt læringsmiljø og sikre, at de får et godt møde med praksis.

  • Som klinisk vejleder bliver man med erfaring og uddannelse dygtig til at varetage opgaver af pædagogisk karakter på arbejdspladsen. Derfor bliver det at være klinisk vejleder ofte en karrierevej, hvor man bliver den, der underviser nyansatte, andre kolleger, patienter, borgere og andre samarbejdspartnere. Eller det kan være, at man bliver tovholder på forandringsprocesser på arbejdspladsen i samarbejde med fx ledelsen.

    Ser du det pædagogiske område som en karrierevej, er der flere muligheder for uddannelse – fx  Forandrings- og læreprocesser, Formidlings- og undervisningspraksis eller Kommunikation i praksis.

Det siger deltagerne om uddannelsen

Sofie Holch Andersen

Jobbet som klinisk vejleder bliver aldrig kedeligt

For Sofie Holch Andersen har det været en stor styrke, at hun i høj grad har kunne overføre teori fra modulet til sin egen praksis som vejleder.
Læs mere

Kontakt

Bente Riis
  • Bente Riis

  • Lektor
  • T: +45 87 55 19 59
Heidi Vedel
  • Heidi Vedel

  • Administrativ partner
  • T: +45 87 55 19 51