Der er i høj grad brug for kompetencer til at varetage patientrettede og borgerrettede forebyggelsesindsatser; indsatser som taler ind i tidens ressourceorienterede, rehabiliterende tilgang.
Når Ældrereformen træder i kraft i juli 2025 og lovgrundlaget bag de Forebyggende hjemmebesøg falder bort, kan de kommunale forebyggelsesopgaver meget vel ændre karakter.
Der er stadig krav om forebyggende indsats over for ældre borgere i kommunen, herunder opsøgende indsatser målrettet personer, hvor der vurderes at være et forebyggelsespotentiale (Kap 2 § 4).
Regionerne får jf. aftale om Sundhedsreformen fra 1. januar 2027 ansvaret for den patientrettede forebyggelse, og en kommende Folkesundhedslov - ligeledes forventet 1. januar 2027 - skal styrke den strukturelle forebyggelse i kommunerne.
Der er i reformerne og loven formulerede krav og forventninger om at de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser foregår i et tæt samarbejde med civilsamfundet - foreninger, frivillige organisationer- samt almene boligorganisationer og lokale virksomheder. Dermed er en del af de forebyggende og sundhedsfremmende opgaver også i fremtiden at se forebyggelsesvinduet for ældre og medvirke til at engagere dem aktivt i civilsamfundet, som en ressource for fællesskaber.
Du bliver bedre til at:
- anvende en ressourceorienteret tilgang og kommunikation med borgere, patienter og samarbejdspartnere mhp sundhedsfremme og livskvalitet, og forebyggelse af svækkelse i funktionsevnen
- forstå og understøtte enkeltpersoners og gruppers motivation, ressourcer og handlekompetence
- forstå og håndtere borgeres ensomhedsproblematikker og indbyde til fællesskaber
- facilitere samarbejde med borgere, pårørende, andre sundhedsprofessionelle og civilsamfundet