Forebyggende og sundhedsfremmende indsatser

​Forebyggende og sundhedsfremmende indsatser er mere end nogensinde relevant - og hvor skønt at kunne medvirke til flere og kvalitativt bedre leveår for patienter og borgere. Bliv opdateret på nye og relevante forståelser, teorier og metoder som kan bidrage til at fastholde menneskers funktionsniveau så længe som muligt, og motivere til et virksomt liv med positive fællesskaber. 

Format

Kursus

Sted

Aarhus

Pris fra

2.500 kr + moms

Startdato

15. sep. 2025

Udbytte for dig og din arbejdsplads

​Der er i høj grad brug for kompetencer til at varetage patientrettede og borgerrettede forebyggelsesindsatser; indsatser som taler ind i tidens ressourceorienterede, rehabiliterende tilgang.

Når Ældrereformen træder i kraft i juli 2025 og lovgrundlaget bag de Forebyggende hjemmebesøg falder bort, kan de kommunale forebyggelsesopgaver meget vel ændre karakter.

Der er stadig krav om forebyggende indsats over for ældre borgere i kommunen, herunder opsøgende indsatser målrettet personer, hvor der vurderes at være et forebyggelsespotentiale (Kap 2 § 4).

Regionerne får jf. aftale om Sundhedsreformen fra 1. januar 2027 ansvaret for den patientrettede forebyggelse, og en kommende Folkesundhedslov - ligeledes forventet 1. januar 2027 -  skal styrke den strukturelle forebyggelse i kommunerne.

Der er i reformerne og loven formulerede krav og forventninger om at de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser foregår i et tæt samarbejde med civilsamfundet - foreninger, frivillige organisationer- samt almene boligorganisationer og lokale virksomheder. Dermed er en del af de forebyggende og sundhedsfremmende opgaver også i fremtiden at se forebyggelsesvinduet for ældre og medvirke til at engagere dem aktivt i civilsamfundet, som en ressource for fællesskaber.

Du bliver bedre til at:

  • anvende en ressourceorienteret tilgang og kommunikation med borgere, patienter og samarbejdspartnere mhp sundhedsfremme og livskvalitet, og forebyggelse af svækkelse i funktionsevnen
  • forstå og understøtte enkeltpersoners og gruppers motivation, ressourcer og handlekompetence
  • forstå og håndtere borgeres ensomhedsproblematikker og indbyde til fællesskaber 
  • facilitere samarbejde med borgere, pårørende, andre sundhedsprofessionelle og civilsamfundet

Mere information

  • ​På kurset vil vi arbejde med

    • Nogle aktuelle forståelser af sundhedsfremme, forebyggelse og sundhedspædagogik
    • Sundhedskompetencer, herunder Digitale Sundhedskompetencer
    • Relevante teorier om motivation og selvbestemmelse - blandt andet Selvbestemmelsesteorien (Self-Determination Theory, SDT)
    • Viden om et organiseret samarbejde med frivillige, foreninger og andre aktører
    • Nedslag på aktuel viden om problemstillingen ensomhed​
  • ​Undervisningen veksler mellem oplæg fra underviserne, drøftelser og dialog på holdet samt mindre øvelser, hvor den nye viden omsættes til egen praksis. Dine og øvrige deltageres faglige erfaringer bliver inddraget og kvalificeret i anvendelsen af ny viden.

  • Kurset er for dig der arbejder med, eller er ved at kvalificere dig til at arbejde indenfor kommunal eller patientrettet forebyggelse. Du arbejder måske med Forebyggende hjemmebesøg eller med bredere indsatser, rettet mod ældre borgere og udsatte grupper.

    Din baggrund kan f.eks. være ergoterapeut, sygeplejerske, fysioterapeut, psykomotorisk terapeut eller social- og sundhedsassistent. 

Tilmeld dig

Sted

Aarhus

Pris

2.500 kr. + moms

Dato

15. sep. 2025 - 16. sep. 2025

Ansøgningsfrist

18. aug. 2025

Ledighed

Ledige pladser

Kontakt

tibe
jas