Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb

Arbejder du med rehabilitering af personer i komplekse forløb, og oplever du udfordringer i samarbejdet – enten i mødet med personen i rehabilitering eller i koordineringen på tværs? På dette forløb får du viden og kompetencer til at styrke det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde, så du kan bidrage til en mere sammenhængende rehabiliteringsindsats med personens perspektiv i fokus. 

Udbytte for dig og din arbejdsplads

Personer i komplekse forløb har ofte behov for tværfaglig og tværsektoriel rehabilitering. Forskellige faglige tilgange, forståelser og organisatoriske rammer – fx på tværs af beskæftigelses-, social- og sundhedsområdet – kan udfordre samarbejdet og vanskeliggøre en koordineret og sammenhængende indsats. 

Samtidig kan samarbejdet med personen i rehabilitering være komplekst. I disse forløb findes der sjældent enkle løsninger, og det kræver, at du som fagperson har en dyb forståelse for målgruppens problemkompleksitet for at kunne skabe meningsfulde og helhedsorienterede rehabiliteringsforløb. 

Dit personlige udbytte 

På forløbet lærer du at arbejde med rehabilitering af personer i komplekse forløb. Det kan fx være personer med funktionelle lidelser, belastningsreaktioner, stress eller PTSD. Du får indsigt i, hvordan samfunds-, institutionelle og lokale rammer kan anvendes aktivt i rehabiliteringsforløb, og du opnår stærke kompetencer i tværfagligt og tværsektorielt samarbejde. 

Når du har gennemført forløbet, vil du have: 

  • Dybere viden og forståelse for rehabilitering af personer i komplekse forløb, herunder personer med funktionelle lidelser, belastningsreaktioner og lignende.
  • Stærke kompetencer i tværfagligt samarbejde på tværs af sektorer – med særligt fokus på samarbejdet mellem sundhedstilbud og jobcentre.
  • Evnen til at iværksætte og gennemføre vidensbaserede rehabiliteringsindsatser med afsæt i personens perspektiv. 

Gevinsten for din arbejdsplads 

Når du har gennemført forløbet, får din arbejdsplads en medarbejder retur med styrkede kompetencer i at tilrettelægge og gennemføre helhedsorienterede rehabiliteringsforløb. Du er bedre rustet til at navigere i det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde og skabe en mere koordineret indsats på tværs. Dette løfter kvaliteten af den samlede rehabiliteringsindsats og sikrer, at personerne i rehabilitering oplever større sammenhæng i deres behandlingsforløb. 

Mere information

  • Forløbets studieordningsbetegnelse er Rs34: “Rehabilitering i forhold til en udvalgt gruppe”. Det vil også være denne titel fra studieordningen, der vil fremgå på dit diplombevis og ikke “Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb”. 

    På forløbet får du den nyeste viden om rehabilitering af personer, der oplever – eller er i risiko for at opleve – begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive eller sociale funktionsevne. 

    Du bliver introduceret til teorier og metoder, der styrker dit samarbejde med personen i rehabilitering med fokus på at skabe et meningsfuldt liv med størst mulig aktivitet, deltagelse, mestring og livskvalitet, og du får konkrete værktøjer til at fremme det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde, der sikrer en koordineret og helhedsorienteret rehabiliteringsindsats. 

    Du får indsigt i og arbejder med: 

    • Rehabilitering og den bio-psyko-sociale model
    • Viden om funktionelle lidelser og belastningsreaktioner 
    • Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde – herunder hvordan du navigerer og samarbejder på tværs af social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet
    • Det brede sundhedsbegreb, og hvordan du konkret kan håndtere dilemmaer i praksis
    • Sygdomsadfærd og sygdomsforståelse
    • Kommunikation og relationsskabelse – herunder metoder til at opbygge tillid og skabe et stærkt samarbejde med borgeren
  • Undervisningen kombinerer teoretisk viden med praktiske øvelser. Du vil opleve et samspil mellem underviseroplæg, dialog og refleksion, hvor vi lægger stor vægt på, at du inddrager dine egne erfaringer fra praksis. På den måde kan undervisningen tage udgangspunkt i de situationer, du møder i dit daglige arbejde. 

    Forløbet består af 4-5 undervisningsdage på VIA. Der vil være andre læringsaktiviteter, som du skal arbejde med sideløbende i din praksis, netop for at gøre forløbet så relevant og brugbart for dig som muligt. Derved omsætter du løbende teori til handling og reflekterer over, hvordan du kan kvalificere din praksis. 

    Forløbet er udviklet og tilrettelagt i samarbejde med Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital. Du vil møde undervisere fra VIAs efteruddannelse på sundheds- og beskæftigelsesområdet samt fra Aarhus Universitetshospitals afdeling for Funktionelle Lidelser.  

  • Forløbet afsluttes med en mundtlig eksamen baseret på et skriftligt oplæg, hvor du arbejder med en konkret problemstilling fra din praksis. 

  • Forløbet er for dig, der arbejder med rehabilitering af personer i komplekse forløb på tværs af fag og sektorer – herunder fx social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet. 

    Du kan fx være socialrådgiver, socialformidler, ergo- eller fysioterapeut, sygeplejerske, pædagog eller lignende.  

     
  • For at blive optaget direkte på diplomforløbet skal du have gennemført en af følgende uddannelser:

    • Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddann​​else
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Du skal desuden have 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse. 

    Hvis ikke du opfylder adgangskravene, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Det er gratis at få lavet vurderingen. Læs om realkompetencevurdering.

  • I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger med mere.  

    • Du kan i perioden 2024-2028 søge om tilskud fra Social- og Boligstyrelsen til udvalgte efteruddannelser på det specialiserede socialområde. Tjek mulighederne for tilskud fra Social- og Boligstyrelsen.
    • En anden måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.
    • Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden.  

    Få overblik over alle dine muligheder for økonomisk tilskud og støtte: Tilskud til efteruddannelse.  

  • Du kan tage forløbet “Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb” som et enkeltstående forløb, eller du kan tage det som del af en hel diplomuddannelse fx den Sundhedsfaglige diplomuddannelse

    “Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb” er et retningsspecifikt forløb under uddannelsesretningen Sundhedsfremme og forebyggelse..  

Kontakt

hved
lrii