Forebyg demens

Vi fokuserer på forebyggende aktiviteter, der kan styrke hjernens sundhed og nedsætte risikoen for kognitivt forfald hos ældre 50+. Arbejdet beror på ny forskning, der estimerer, at 45% af alle demenstilfælde kan forebygges globalt (Lancet Commision, 2024).

Programmets arbejde

  • Forskningsprojektet ”ForebygDemens” søger at afdække hvad der henholdsvis fremmer og er barrierer for at ældre borgere deltager i et kompleks livsstilsprogram, der skal nedsætte deres risiko for at udvikle demens. Målet er at udvikle at de første anbefalinger til demensforebyggelse i Danmark

  • Forskningsområderne dækker sundhedsområder relateret til fysioterapi, ergoterapi, ernæring og sygepleje (hvorfor fageksperter fra hvert område bidrager med viden til programmet)

Udvalgte projekter

ældre kvinder bevæger sig

Afprøvning af demensforebyggende indsats

Antal danskere med demens øges markant i årene frem, hvorfor forebyggelsestiltag er påkrævet. Multimodal livsstilsintervention viser sig i store internationale studier at styrke de mentale evner hos mennesker i risiko. I 2025 afprøver 4 kommuner et livsstilsprogram for danskere i risiko. Effekten på deltagernes sundhed og sundhedsadfærd testes, og vi identificerer faktorer, der påvirker gennemførsel. De første anbefalinger til demensforebyggelse i Danmark udvikles. ”ForebygDemens” projektet støttes økonomisk af Trygfonden. 

Demensramte i bedre trivsel

Hvordan støttes borgere med øget demensrisiko?

Hvordan identificeres og vejledes borgere med øget demensrisiko af professionelle, og henvises de til forebyggende tilbud i kommuner og regioner? Det afdækker vi samt de professionelles egen viden om WHO`s 14 risikofaktorer for demensudvikling gennem spørgeskemaer til landets demensudredningsenheder, praktiserende læger og landets kommuner i 2025. Der er et særligt fokus på borgere med let kognitiv svækkelse. Projektet er støttet af Alzheimerforskningsfonden. 

Gruppe sidder sammen i samtale eller gruppeterapi - relationsarbejde i psykiatrien

CST SUND

Det er svært at ændre livsstil, særligt hvis der skal fokuseres på flere samtidige sundhedsindsatser.  Vi opbygger i et samarbejde med Aarhus Kommune et innovativt redskab til at fremme inspirerende gruppedialoger om hjernesund aldring målrettet danskere i risiko for demensudvikling (CST SUND). Der tages afsæt i 18 nøgleprincipper fra programmet Kognitiv Stimulations Terapi (CST), en metode som er vidt udbredt i landets kommuner, og hvis manual vi producerede. Projektet er støttet af Carelink Fonden og Alzheimerforskningsfonden. 

Kontakt

Rikke Gregersen
  • Rikke Gregersen

  • Seniorforsker, ph.d., MSc
  • T: 87 55 18 10