Program for naturfagsdidaktik

Vi forsker i naturfagsdidaktik og udvikler viden til gavn for læreruddannelsen, pædagoguddannelsen og professionerne, der knytter sig hertil. Forskningsprogrammet er en del af Forskningscenter for didaktik og pædagogik.

Programmets arbejde

  • Vi udvikler kompetencer hos studerende, lærere og pædagoger til at planlægge, udvikle, evaluere undervisning og pædagogiske aktiviteter på et forskningsbaseret grundlag. Det gør vi gennem udvikling af didaktik, aktiviteter, læremidler og undervisningsstrategier.

    Vi forsker blandt andet i:

    • Problembaserede arbejdsformer: IBSE, Engineering, undersøgelseskompetence
    • Naturfagsfaglige læreprocesser hos børn og unge
    • Læreres og pædagogers professionelle udvikling og faglighed
    • Undervisning i FN’s bæredygtighedsmål

    Vi udvikler og forsker i praksis ved at skabe didaktiske laboratorier, hvor vi undersøger, hvad der sker, når nye indsatser eller læringsaktiviteter prøves af. Vores projekter er ofte kendetegnet af tæt praksissamarbejde med skoler og daginstitutioner, dyb forankring i læreruddannelsen og pædagoguddannelsen og samarbejde på tværs af professioner. 

Udvalgte projekter

Scope projekt

Projekt: Scope

SCOPE er et tiårigt projekt, som følger og kortlægger børn og unges naturvidenskabelige viden, interesse og dannelse. Projektet følger den samme gruppe af børn og unge i både skolen, familien og fritiden. 
Læs mere om SCOPE

Stor undersøgelse skal give viden om børns interesse for naturvidenskab.

Kontaktperson: 
Camilla Bech Blomgren
E: cabb@via.dk

Læs om Scope
Dreng tegner i hæfte.

Projekt: Track

Forskningsprojektet TRACK (Teaching Routines And Content Knowledge) undersøger, om læringsmetoder fra Singapore kan bruges til at løfte danske børns niveau i matematik. 
Læs om projektets videngrundlag

Læs om projektets formål, metoder og opbygning af materiale til undervisning. 

Kontaktperson:
Pernille Ladegaard Pedersen
E: pelp@via.dk

Læs om TRACK
Pige kigger på sten med forstørrelsesglas

LEARN - lige deltagelsesmuligheder i naturfagene

Årsagerne til pigers lavere motivation i naturfagene er omdiskuterede og komplekse. Dette projekts fokus er samspillet mellem unges identitetsdannelse, og udvikling af interesse og motivation i naturfagene. I projektet indhenter vi data fra udskolingsklasser i den danske grundskole, der belyser hvordan elevernes indbyrdes dynamikker og holdninger til naturfagene påvirker deres motivation.

Læs mere om Pædagogers arbejde med science i daginstitutioner 

  • Formålet med projektet er at styrke det pædagogiske arbejdet med science i daginstitutioner gennem analyse af god praksis, udvikling og formidling af erfaringer, samt inddragelse børneperspektiver gennem forskning.
    Projektet sigte er at påvirke både praksisfeltet (pædagoger, naturvejledere,) og professionshøjskolernes arbejde med science.
    Projektet vil bidrage med at styrke interesse for og viden om og udbredelse af science i daginstitutioner og overgang til skole.

    Delmål for projektet:

    1. At kritisk undersøge nuværende praksis i det pædagogiske arbejde med science i daginstitutioner i Danmark
    2. At afdække og formidle hvad ”god praksis” inden for science i daginstitutioner kan være. Afdækningen baseres på daginstitutioner med lang praksis indenfor feltet, et review og naturfagsdidaktisk forskning indenfor arbejdet med naturfagene med små børn.
    3. At sikre overgange mellem pædagogers arbejde med science i børnehaven og skolens videre arbejde med naturfagene (Natur /teknologi) gennem publikationer til praksisfeltet og professionsuddannelserne.
    4. At undersøge børneperspektiver på styrkelse af arbejdet med science i daginstitutioner, for at fremtidssikre arbejdet med science i børnehaven i en dansk pædagogisk tradition.
    5. At formidle projektets viden til pædagoger og indskoling i landets kommuner gennem mini konferencer og fyraftensmøder.
  • I projektet udfører vi:

    Landsdækkende kortlægning, gennem spørgeskema til alle daginstitutikoner, af dagtilbuds arbejde med science
    Udarbejdelse af international videnoversigt indenfor området.
    Undersøgelse af god praksis indenfor arbejdet med science i dagtilbud på baggrund af videnoversigt, interviews med praktikere og en teoretisk undersøgelse af god praksis i pædagogers arbejde
    Undersøgelse af børns perspektiver på arbejdet med science i dagtilbud gennem observationer fotoeliciterede interviews med børn og interviews med pædagoger.

  • I projektet udfører vi formidling og diskussion med praksisfeltet for kommunikativt at validere projektets resultater. Vi udgiver publikationer til både praksisfelt og professionshøjskoler.
    Projektet formidles desuden i nordiske og internationale tidsskrifter.

    Kontakt: NEE@via.dk

     

Kontakt

Peer Daugbjerg
  • Peer Daugbjerg

  • Lektor, PhD og Forskningsleder
  • T: 87553282
Læs mere om Peer