Program for outdoorpædagogik

I program for outdoorpædagogik arbejder vi bredt med betydningen af at inddrage omverdenen i pædagogiske processer og læringsaktiviteter i uderummet. Forskningsprogrammet er en del af Forskningscenter for pædagogik og dannelse.

Programmets arbejde

  • Vi styrker gennem forskning og udvikling udeskoler, naturbørnehaver- og daginstitutioner og læring i naturen bredt forstået. Vi samarbejder med andre aktører med at sætte en dagsorden inden for arbejdet med børn og unge i dagtilbud og skole i Danmark.

    Vi forsker blandt andet i:

    • Daginstitutioners brug af naturen
    • Udbredelsen af udeskole
    • Bæredygtighedsperspektiv i ude-aktiviteter
    • Betydningen af naturaktiviteter for udsatte børn

    I programmet beskæftiger vi os med pædagogiske og praktiske aspekter af det professionelle arbejde med børn i daginstitutioner og skoler, når dette arbejde foregår udenfor. Der er desuden tilknyttet tre ph.d. projekter 

Udvalgte projekter

Pædagog og børnehavebørn sidder samlet på en græsplæne og kigger på noget sammen.

Kom med ud

Dagtilbud har stor betydning for små børns naturvaner. I projektet "Kom med ud" undersøges og formidles danske pædagogers naturpraksis på baggrund af kortlægning, videnoversigt og undersøgelse af god praksis. Projektet er et eksternt finansieret forsknings -og udviklingsprojekt.  

Center for Børn og Natur skal sikre, at børn i børnehaver og vuggestuer skal mest muligt ud i grønne omgivelser i forbindelse med det pædagogiske arbejde. Pædagogerne har stor erfaring med at arbejde udenfor, men en ny rapport sætter spørgsmålstegn ved, om pædagoguddannelserne ruster de nyuddannede pædagoger godt nok til det arbejde. Læs hele rapporten.

Kontaktperson:
Niels Ejbye-Ernst
E: nee@via.dk

Se Center for Børn og Natur
børn i vandkant

OPHAV

I Morsø kommune skal børn og unge fra 0-18 år ud af klasselokalerne/institutionerne og have fingrene i den nære natur omkring dem. Kommunen ønsker med projektet at styrke børn og unges interesse, viden og kompetencer inden for bl.a. naturvidenskaben. Det skal ske ved at bruge Limfjorden som genstandsrum og genstandsfelt for børn og unges læring. Dette greb skal give et større tilhørsforhold til lokalområdet og sikre, at børn og unge i fremtiden bliver bedre til at bruge og forvalte Limfjordens ressourcer. 

Samarbejdspartnere: Morsø Kommune, Center for Børn og Natur.

VIA OUT undersøger og evaluerer indsatsen.

Kontaktpersoner:
Karen Barfod, E: ksba@via.dk
Janni Skjøtt Walker, E: jwal@via.dk

 

Læs mere om OPHAV
tre mennesker i kano

MOVE OUT Special

Forskning viser, at udeskole er positivt forbundet med øget fysisk aktivitet og skoletrivsel hos børn uden funktionsnedsættelser. Men børn med funktionsnedsættelser er i særlig høj risiko for at opleve begrænsninger i deres deltagelse i skoleaktiviteter som fysiske aktiviteter, leg i skolegården og interaktioner med jævnaldrende både udenfor og inde i klasseværelset. Mere end halvdelen af specialskoler i Danmark gør brug af udeskole, men vi mangler viden om form, indhold, gennemførlighed og hvilke effekter, indsatserne har for trivslen hos børn med funktionsnedsættelser.

Samarbejdspartnere: Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og Center for Børn og Natur. 

Kontaktperson:
Mads Bølling
E: mmmo@via.dk

Læs om MOVE OUT special
4 mennesker taler sammen rundt om et bord

Netværk

Forskningsprogrammet for Outdoorpædagogik har et stort netværk indenfor både grundskoler, professionshøjskoler og universiteter, som arbejder i feltet omkring pædagogik, læring og outdoor.

Kontakt

Karen Seierøe Barfod
  • Karen Seierøe Barfod

  • Forskningsleder, ph.d. og docent
  • T: +45 51 76 99 11
Læs mere om Karen