Katharina gør vores fodspor grønnere

Katharina læser til materialeingeniør

Med uddannelsen til materialeingeniør har 24-årige Katharina Knorth fundet en måde at kombinere hendes interesser for kreativitet og naturvidenskab. Efter gymnasiet tog hun VIAs toårige uddannelse i konstruktion af tøj. Det var her, hun fik øjnene op for materialelære og samtidig blev opmærksom på uddannelsen til materialeingeniør.

”Uddannelsen til materialeingeniør var et naturligt næste step for mig. Først lærte jeg, hvordan man laver tøj. Nu lærer jeg, hvad man laver tøjet af. I gymnasiet havde jeg biologi på A-niveau, og nu kan jeg få lov at bruge naturvidenskaben til at arbejde kreativt ved at finde ud af, hvad man kan bruge de forskellige materialer til,” forklarer Katharina.

Målrettet og løsningsorienteret

Når du læser til materialeingeniør, har du mange muligheder for at specialisere dig i forskellige retninger. Katharina har aldrig været i tvivl om, hvad hun ville bruge uddannelsen til.

”Uanset hvilken uddannelse du vælger på VIA, kommer du til at arbejde med bæredygtighed. Det gælder i høj grad uddannelsen til materialeingeniør. Samtidig har jeg også selv opsøgt alle de ekstra muligheder, der er for at arbejde med bæredygtighed på studiet. Eksempelvis et traineeship og 3 ugers sommerskole i Tyskland med fokus på bæredygtighed og entreprenørskab,” siger Katharina og uddyber:

”Jeg går bare rigtig meget op i at finde løsninger, som verden omkring mig får glæde af”.

Fra top til tå 

Katharina går på 5. semester af uddannelsen til materialeingeniør. Det betyder, at hun er i praktik. Også denne mulighed for at forme hendes uddannelse har hun udnyttet til at arbejde med bæredygtighed. Katharina er nemlig i praktik hos danske Woden, som designer og får produceret sneakers ud fra en bæredygtig tilgang til materialer og arbejdskraft. Og lige netop sko er noget af det, Katharina allerhelst vil arbejde med.

”Jeg er gået målrettet efter at arbejde med sko. Efter at have arbejdet med tøjkonstruktion havde jeg brug for nye udfordringer med nye materialer. I sko er der rigtig mange komponenter, som skal spille sammen. Det synes jeg er en fed udfordring. Samtidig er mit mål at arbejde med bæredygtighed nu og i fremtiden. Så det var vigtigt for mig, at finde en praktikplads, som matcher mine værdier og lyst til at gøre verden til et bedre sted,” fortæller Katharina fra hendes plads i Wodens lokaler på Aarhus Havn. Som den eneste ingeniør på kontoret, består en del af hendes arbejde i at formidle effekterne af forskellige produktions- og materialevalg. Derudover har hun mange forskellige opgaver. Dem beskriver hun sådan her:

”Jeg har blandt andet nogle udviklingsopgaver, hvor jeg undersøger nye materialer og ser på, hvordan vi kan implementere dem i vores produkter. Og så arbejder jeg med kvalitetssikring. Eksempelvis tester jeg, om de forskellige materialer er stærke nok til at blive anvendt i sko.”

 

Hvad er en materialeingeniør?

En materialeingeniør arbejder med produktdesign og udvikling af nye materialer, som kan bruges til at skabe nye eller bedre produkter.

Læs mere om adgangskrav og optagelse på uddannelsen til materialeingeniør

Hvad er bæredygtige sko?

Når der er tale om bæredygtige sko, er det ofte sko, som består helt eller delvist af bæredygtige materialer. Det kan eksempelvis være kork, fiskelæder og genbrugsgummi. På uddannelsen til materialeingeniør lærer du blandt andet at udvikle bæredygtige produkter. Her får du grundkurser i kemi, materialeteknologi, matematik og statistik kombineret med modeller til at arbejde med innovation og produktudvikling.

Læs mere om opbygningen og fagene på uddannelsen til materialeingeniør

Hvad er bæredygtige materialer?

Bæredygtige materialer er materialer, som belaster miljøet mindst muligt under selve produktionen, i løbet af produktets levetid eller i forbindelse med nedbrydelsen af produktet. På uddannelsen til materialeingeniør kommer du blandt andet til at gå på jagt efter fremtidens materialer.

Mød Line, som tester intelligente tekstiler.