Det er vigtigt at afstemme forventningerne med hinanden

Stefan Ciupu på sit kontor
Stefan Ciupu
At have praktikanter handler I høj grad om at afstemme forventningerne på forhånd. Det giver det bedste forløb, når begge parter på forhånd har en klar idé om, hvad praktiktiden skal indeholde og føre til.

Sådan konkluderer bygningskonstruktør Niels Hougaard fra arkitektfirmaet RUM i Horsens. RUM har flere gange haft også udenlandske praktikanter fra VIA University College, senest rumænske Stefan Ciupu, der læser til bygningskonstruktør.

Altid en fast mentor

- Begge parter har jo forventninger til praktikperioden. Vi vil gerne tilbyde varierede og spændende opgaver og opfylde praktikantens læringsmål, hvis vi kan. Derfor er det godt at vide, hvad vi hver især har i tankerne, siger Niels Hougaard og tilføjer:

- Vi tilknytter altid en fast mentor til praktikanterne, som de kan henvende sig til med stort og småt, og vi tilstræber, at de er en del af et større projekteringsteam. Det giver dem et fast holdepunkt fra første dag, så det går lettere med at blive en del af holdet, siger han.

Niels Hougaard har gode erfaringer med praktikanterne fra VIA og ser det ikke som en ulempe, hvis de er udlændinge.

- Arbejdssproget er selvfølgelig dansk, men vi kan sagtens kommunikere på engelsk. Netop med Stefan var det ikke så svært, for han var enormt motiveret for at lære dansk. Han gik på sprogskole en eftermiddag om uge, og fra begyndelsen insisterede han på, at vi talte dansk til ham – ikke engelsk. Han holdt også hurtigt fast i at skrive på dansk, når han sad med projekter, fortæller han.

Mange opgaver, stort ansvar

Stefan Ciupu selv er glad for sit praktikforløb, som siden har ført til et studenterjob på tegnestuen, der har 35 ansatte.

- Det har virkelig hjulpet og udviklet mig at være en del af RUMs hverdag. Det var faktisk lidt svært at finde en praktikplads på grund af sprogbarrieren, men med hjælp fra VIA fandt jeg sammen med RUM – og det er jeg utroligt glad for i dag. Ikke mindst fordi jeg fik mange forskellige opgaver og et stort ansvar, siger han.

Hans mål er at finde arbejde i Danmark som konstruktør, når han er færdig med sin uddannelse. Også derfor har han haft et stort udbytte af de fem måneder hos RUM – på grund af sproget og på grund af den forståelse for danske arbejdspladser, han har fået med, understreger han.

Kom væk fra kontoret!

Niels Hougaard har kun pæne ord at sige om sin seneste VIA-praktikant.

- Stefan udviser en helt fantastisk arbejdsmoral og var dygtig og selvstændig. Han har bl.a. projekteret en villa, en omklædningsbygning til Stensballehallen og har fra starten været med til et udbud i forbindelse med en større ombygning af spillestedet Turbinen, som er en del af VÆRKET i Randers, og han har ikke været bange for at stille spørgsmål undervejs. Det er nemlig også en væsentlig del af at være praktikant hos os: Der findes ingen dumme spørgsmål, og hvis du er i tvivl eller gerne vil støttes i dine valg, så siger man til, siger Niels Hougaard.