Ekstra penge til pædagoguddannelsen får stor betydning

studerende
Studerende på Campus.
Det kommer hele samfundet og vigtigst af alt børnene til gavn, når regeringen tilfører pædagoguddannelsen knap 130 millioner kroner. Det fastslår Peter Sørensen, der er bestyrelsesformand for VIA University College og formand for Danske Professionshøjskolers formandskollegium.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har offentliggjort, at hun tilfører en ekstraordinær pulje på 127,5 millioner kroner til et kvalitetsløft af pædagoguddannelsen landet over. 

Den nye økonomiske saltvandsindsprøjtning kan professionshøjskolerne blandt andet bruge til at tilbyde Danmarks 17.000 pædagogstuderende flere undervisningstimer og mere feedback under uddannelsen. 

”Med de knap 130 millioner kroner sætter regeringen handling bag ordene om at prioritere børnene. Først kom meldingen om at stoppe besparelserne i omprioriteringsbidraget på uddannelser. Nu ser vi en reel investering i pædagoguddannelsen. Det har stor betydning for blandt andet vores mindste børn, for gode børnehaver og vuggestuer kræver dygtige pædagoger. Og det begynder med pædagoguddannelsen,” siger Peter Sørensen, der er bestyrelsesformand for VIA University College samt formand for Danske Professionshøjskolers formandskollegium og til daglig borgmester i Hor-sens Kommune.

Mangel på pædagoger i fremtiden

Peter Sørensen påpeger, at børnetallet stiger, og at samfundet kommer til at mangle blandt andet pædagoger. 

”Samtidig oplevede vi i år det laveste optag af nye studerende på pædagoguddannelsen siden 2011. Dén udvikling skal vi vende, hvis vi skal blive ved med at have gode dagtilbud, hvor børnene kan udvikle sig og have det godt,” fremhæver siger Peter Sørensen. 

De knap 130 millioner kroner løber over perioden 2019-2022 og er ifølge en pressemeddelelse fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen første initiativ i et løft af pædagoguddannelsen.

Ane Halsboe-Jørgensen fastslår i pressemeddelelsen, at det er en af hendes topprioriteter at sikre, at pædagoguddannelsen bliver bedre. Hun understreger tillige, at regeringen har en vision om, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i.

Igangsat kvalitetsarbejde fortsætter

Den ekstraordinære bevilling betyder, at pædagoguddannelsen – blandt andet hos VIA – nu går videre med den indsats for at hæve kvaliteten, som allerede er i gang på professionshøjskolerne, så det kommer til at stå helt klart, at det betaler sig at investere i uddannelser:

”130 millioner kroner kommer til at gøre en forskel for de studerende de næste par år. Vores opgave bliver at sikre forbedringer på de områder, hvor de seneste års besparelser gør mest ondt. Det kan for eksempel være flere timer, mindre hold og mere feedback til de studerende. Det giver en vigtig håndsrækning til Danmarks største videregående uddannelse,” siger Stefan Hermann, der er formand for Danske Professionshøjskolers rektorkollegium.

Han ser regeringens prioritering som en anerkendelse af både vigtigheden af dygtige pædagoger i barnets første år og af det pædagogiske arbejde i det hele taget.

”Betydningen af barnets første år og af dygtige pædagogers vigtige rolle er de senere år kommet til at stå mere og mere klart. Det gælder i øvrigt hele det brede område, pædagogerne dækker, altså også børn i fritidshjem og SFO samt unge og voksne, som for eksempel er omsorgssvigtede, lever med handicap eller har funktionsnedsættelser. Vi skal som samfund have høje forventninger til pædagogerne og det pædagogiske arbejde. Dét stiller store krav til pædagoguddannelsen, som vi med nu med pengene til et kvalitetsløft får lettere ved at leve op til,” siger Stefan Hermann.

Læs pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet om 127,5 millioner kroner til et kvalitetsløft af pædagoguddannelsen

Yderligere information fås ved henvendelse til:

Susanne Tellerup
Uddannelsesdekan for pædagoguddannelsen hos VIA University College.
T: 87 55 33 50
E:sute@via.dk

Peter Sørensen
Bestyrelsesformand for VIA University College og formand for Danske Professionshøjskolers formandskollegium.
T: 23 66 66 21

Peter Starup
Kommunikationschef hos Danske Professionshøjskoler.
T: 26 77 25 99