Hvidvask og verdensbanken på skemaet

Billede af studiemiljø
”Vi håber på 40 studerende i år og 40 igen næste år. For de studerende, der begynder på uddannelsen, er der både praktikgaranti og rigtigt gode jobudsigter," siger uddannelsesleder Morten Dahl Bøhm.
VIAs nye skatteuddannelse i Herning er klar til at tage imod de første studerende. Og de får en uddannelse i verdensklasse. 

Ansøgningsfristen nærmer sig for de unge, der gerne vil begynde på deres drømmeuddannelse efter sommerferien. Sidste frist for at søge er 5. juli klokken 12.00.

I Herning holder uddannelsesleder Morten Dahl Bøhm vejret lidt mere end normalt. Han står i spidsen for den nye skatteuddannelse, som VIA University College udbyder på campus Herning med studiestart til september. Og han satser på at få mindst 40 kvalificerede ansøgere, så uddannelsen kommer godt fra start.

”Vi håber på 40 studerende i år og 40 igen næste år. For de studerende, der begynder på uddannelsen, er der både praktikgaranti og rigtigt gode jobudsigter. Jobgaranti kan man jo ikke give, men der vil være rift om dem, når de bliver færdiguddannede, det er der ingen tvivl om,” siger han.

Uddannelsen er international

Morten Dahl Bøhm kommer fra et topjob i SKAT og har blandt andet været en central figur i det internationale kontrolarbejde, der førte til afsløringen af både Panama-papers og Paradise-papers.

Han har brugt de seneste måneder på at skræddersy uddannelsen, som han uden blusel kalder for Danmarks førende uddannelse i skat. Fordi de studerende kommer til at gå på den uddannelse i landet, hvor der bliver undervist allermest i skat.

”De studerende får mere undervisning i skat hos os, end de gør på alle andre uddannelser – også universitetsuddannelserne,” fastslår han.

Derudover bliver de undervist i alt fra politik, samfundsøkonomi og jura til regnskab, moms, afgifter, strafferet – og ikke mindst international skat.

”I gamle dage var Skat et nationalt anliggende, men i dag krydser skat stort set altid grænser. Tænk bare på webshops, der fx sælger til udenlandske kunder eller køber ind fra udladet. Derfor er uddannelsen til Professionsbachelor i Skat ikke en uddannelse, der kun fokuserer på forskudsopgørelser og skatteprocenter, men en strategisk, international uddannelse. Og den er rigtig vigtig, for det er job skat, der holder sammen på Danmark,” siger uddannelseslederen.

Spændende studiemiljø

Gennem sin tid i Skat har Morten Dahl Bøhm fået et solidt internationalt netværk, og det kommer de studerende i Herning til at nyde godt af. De bliver undervist af gæstelærere fra andre lande, og de kan komme i praktik hos fx både Verdensbanken i Washington og hos OECD i Paris.

Derudover står en lang række danske institutioner og virksomheder klar med praktikpladser og jobs.

”Skatteforvaltningen kommer til at ansætte mange mennesker fremover, så her er de studerende sikre på, at de kan komme i arbejde. Men derudover har advokat- og revisionsvirksomheder samt rådgivningsvirksomheder også udvist stor interesse for uddannelsen, så det tegner godt,” siger Morten Dahl Bøhm.

Uddannelseslederen er spændt på at se, hvilke profiler de unge, der søger uddannelsen, har. Han har været rundt på både STX, HHX og HF i regionen for at fortælle om muligheden for at blive Professionsbachelor i Skat, og han oplever generelt en stor interesse for at høre mere.

”Uddannelsen er interessant for dem, der overvejer at læse noget med jura, økonomi, samfundsfag eller business, så den kommer til at favne bredt, og der bliver plads til, at de studerende kan komme til at beskæftige sig med det, de med tiden får størst interesse for,” siger han.

Hidtil har VIAs campus i Herning været forbeholdt studerende på design- og businessuddannelserne, men med skatteuddannelsens indtog er bygning C i det ikoniske hvide studiemiljø i Birk Centerpark blevet moderniseret og indrettet på ny.

”Vi får nogle skønne faciliteter med plads til både fordybelse og hygge i et cafémiljø. Jeg tror, det bliver sjovt at to uddannelser, der umiddelbart ser så forskellige ud, skal bo sammen. Mit gæt er, at de studerende finder ud af, at de har meget mere til fælles, end de selv tror.”

 

Fakta om den nye uddannelse i Skat

  • Professionsbachelor i Skat er en ny uddannelse, som studerende kan læse på VIA University College i Birk Centerpark i Herning.
  • Uddannelsen tager 3,5 år og der er både praktik- og jobgaranti.
  • Derudover står der alt fra jura, samfundsøkonomi og skattestrafferet på skemaet, ligesom studerende bliver undervist i hvidvask, korruption og politik.
  • Uddannelsen bliver den uddannelse i Danmark, der har allermest skat på skoleskemaet. De studerende får i gennemsnit 31 undervisningstimer om ugen.
  • Ansøgningsfristen for at søge ind er 5. juni klokken 12.00.