Magisk åbning af Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad

magisk-aabning-af-aarhus-2017
Der var magi i luften, da Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017 blev skudt i gang. Foto: Aarhus2017
Humøret var højt, da 1000 mennesker gik i gåsegang fra VIAs Campus C for at deltage i det storslåede optog under den officielle åbning af kulturbyåret. Både studerende og medarbejdere satte tydelige aftryk på begivenheden.
Luften sitrede af spænding og godt humør, da 1000 mennesker lørdag eftermiddag stimlede sammen på VIAs Campus C i Aarhus for at gøre klar til den officielle åbning af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017. 

VIA var valgt som startsted for en del af de i alt 5.000 mennesker, der skulle deltage i det knap 500 meter lange lysoptog, som var en central del af åbningen. Og der blev hygget og snakket i kantinen på Campus C allerede fra midt på eftermiddagen.

”Vi har aldrig været her før, og det er jo et helt fantastisk sted. Det sitrer og summer af god stemning, og vi glæder os virkelig til at være med,” sagde Susan Kley, der sammen med sin familie havde indfundet sig på Campus C før afgangen. 

Travlhed i kantinen

Personale fra kulturbysekretariatet tog sig af det praktiske arbejde med at fordele dagens gæster, dele både ud og forklare, hvordan det hele ville komme til at forløbe. På de lange caféborde i kantinen på Campus C stod 1000 brune papirsposer med sandwich, vand og chokolade til alle deltagerne, så ingen gik sultne ud i kulturhovedstaden.
 
Campuskoordinator Susanne Vilandt Agerbæk bød de mange gæster velkomne og benyttede lejligheden til at fortælle om huset og om VIA. Samtidig kørte der en slide på storskærmen i kantinen med både billeder og film fra VIAs 2017-aktiviteter.
Blandt andet en film om projektet ’Vartegn’, som studerende fra Multiplatform, Storytelling and Production har produceret.
Den er Staff-picked af både Vimeo og magasinet The Atlantic, der har flere millioner brugere på internettet. Se filmen her

Kantinepersonalet på Campus C havde været tidligt oppe for at bage brød og forberede de mange sandwich til deltagerne, og at dømme efter gæsterne, var der fuld tilfredshed over hele linjen. 

Byen blev fortryllet

Klokken lidt over 17 begav de første deltagere sig i gåsegang mod Frederiks Allé i Aarhus, hvor det store optog tog sin begyndelse. Lidt over 200 af deltagerne var VIA-medarbejdere flankeret af venner og familie, og udstyret med tasker med VIA-logo i reflekstryk og både med og uden sejl, var alle klar. Og da startskuddet endelig lød klokken 19.00, var det som om, magien tog over i hele Aarhus midtby.
 
Hendes Majestæt Dronning Margrethe satte gang i optoget, da hun løftede en lysende båd højt op over hovedet, og derefter slangede de 5000 mennesker, lige så mange små lysende både og seks store vikingeskibe sig gennem byen mod Dokk1 på havnen.
1000 korsangere fordelt på hustage, på rådhusets øverste etager, på skøjtebanen, foran banegården og foran Dokk1 skabte en fortryllende stemning sammen med et lysshow, der var et OL værdigt. Og manden, der havde skabt det hele, Nigel Jamieson, stod netop for åbningen af OL i Sidney i 2000. 

 

Studerende satte stort aftryk

Under optogets vej mod havnen gjaldede klare børnestemmer ud over det hele. Børnene satte ord på deres tanker om håb, drømme, venskaber og hverdag, og dermed satte studerende fra VIAs uddannelse i filmbyen, Multiplatform Storytelling and Production et kæmpe aftryk på åbningen af kulturhovedstadsåret. 

De studerende havde produceret filmene med børnene, og de blev under optoget vist på storskærme og på vikingeskibenes sejl, der altså også fungerede som lærred. Og ifølge politiet var det ikke så få tilskuere, de studerende fik vist deres talenter overfor. Hele 70.000 mennesker havde fundet vej til Europas nye kulturhovedstad lørdag aften for at se den officielle åbning med egne øjne. 
Det hele kulminerede langs havnekajen bag Dokk1 med et kolossalt festfyrværkeri, som lyste himmelrummet over Aarhus op og dermed satte punktum for en aften, der for mange formentlig havner i kategorien ’once a lifetime’