Uddannelse fejrer 10 års jubilæum med 10-dobling af studerende

Billede af studerende fra campus Viborg
Billede fra VIA campus Viborg, hvor uddannelsen som administrationsbachelor er populær. Foto: Arkiv 
Administrationsbacheloruddannelsen har 10 års jubilæum. På ti år har uddannelsen tidoblet antallet af studerende og høstet stor anerkendelse blandt arbejdsgivere. 

Femten studerende mødte i 2008 op til første undervisningsdag i en pavillon på Peter Sabroegade i Aarhus. De skulle studere til administrationsbachelorer, en helt ny uddannelse, professionshøjskolerne havde etableret for at imødekomme et behov fra offentlige arbejdsgivere. Arbejdsgiverne sukkede efter medarbejdere, der var i stand til at løse administrative, organisatoriske, ledelsesmæssige og digitale arbejdsopgaver med stigende kompleksitet.  

”Uddannelsens mantra var fra starten: Vi lægger skinnerne, mens toget kører. I dag er uddannelsen stadig en af de 42 uddannelser i VIA, der eksperimenterer mest med læringsformer og tværprofessionelt arbejde. Og det er efterspurgt hos arbejdsgivere,” siger Harald Mikkelsen, rektor på VIA University College.

Mange flere ansøgere end studiepladser

Han deltager, når administrationsbacheloruddannelsen i VIA fejrer 10 års fødselsdag den 18. september – med flere studerende end nogen sinde. I år søgte 345 unge ind på uddannelsen, som udbydes i Aarhus, Viborg og som netbaseret studie. Kun 136 kom ind - 90 i Aarhus, 19 i Viborg og 27 på det netbaserede udbud. 

”Vi er utroligt glade for uddannelsens popularitet, både hos studerende og arbejdsgivere – også selvom navnet er sværere at gennemskue end fx vores pædagog- eller socialrådgiveruddannelse,” siger Harald Mikkelsen. 

Projektjonglør og strukturfascist 

En af dem, der er glad for at have taget uddannelsen, er Tanja Kragbæk Vilhelmsen. Hun dimitterede i 2012 og har været fuldmægtig i studieadministrationen på Aarhus Universitet lige siden. 

”Jeg kan huske, at jeg blev tiltrukket af en plakat, der reklamerede for uddannelsen. Der stod ’projektjonglør’ og ’strukturfascist’ - og den kombination var lige mig. Jeg havde forsøgt mig med en universitetsuddannelse, men ville hellere læse noget, hvor jeg kunne bringe viden i spil i praksis – fx i praktikforløb,” fortæller Tanja Kragbæk Vilhelmsen. 

På Aarhus Universitet har hun haft en bred vifte af arbejdsopgaver, fra uddannelseskoordinator til ansvarlig for opbygning og vedligehold af studieordninger til support af en intern systemenhed. 

”Jeg har efterhånden en meget bred profil i studieadministrationen,” konstaterer hun. 

Tanja Kragbæk Vilhelmsen oplever, at flere og flere kender til uddannelsen. 

”Mit indtryk er, at den er ved at være forholdsvis kendt. I min organisation bliver der lagt ekstra mærke til en ansøgning, hvis den kommer fra en administrationsbachelor,” siger hun. 

Stærke digitale kompetencer 

Chefkonsulent i studieadministrationen, Bente Mattsson, som er leder for Tanja, roser også uddannelsen. 

”Kombinationen af grundlæggende kompetencer og et AC-mindset er virkelig god for vores moderne digitale arbejdsplads,” siger Bente Mattsson.

Sekretariatschef i Region Midtjylland, Jakob Olesen, sidder i det uddannelsesudvalg, der følger administrationsbacheloruddannelsen. Han kalder den omstillingsparat. 

”Man er god til at spotte hvilke dagsordener, der præger arbejdsmarkedet og få det integreret i uddannelsen. For eksempel hvordan man som offentlig organisation kan skabe forandring og innovation ved at involvere borgere og samarbejdspartnere,” siger Jakob Olesen, som forventer at ansætte administrationsbachelorer de kommende år. 

Kan arbejde på alle niveauer

Jesper Andersen Roskilde blev administrationsbachelor i 2015 og har siden været udviklingskonsulent for psykiatri- og handicapafdelingen i Ikast-Brande Kommune. 

Han mener, uddannelsens styrke er, at man bliver klædt på til at arbejde i alle led og niveauer i den offentlige sektor.  ”Jeg ser mig selv som generalisten, der forstår specialisten,” siger Jesper Andersen Roskilde og tilføjer, at han møder administrationsbachelorer flere og flere steder. ”Der bliver flere af os og det er en god spiral, fordi vi udbreder kendskabet til uddannelsen og viser, hvad den kan,” siger han. 

Samarbejdet mellem VIA og arbejdsgivere fungerer 

På VIA åbnede uddannelsen i 2008 i Aarhus. Tre år efter, i 2011, kom den til Viborg, hvor studerende deler campus med bl.a. sygeplejersker og pædagoger. I 2016 blev den netbaserede uddannelse oprettet - i tæt dialog med syv vestjyske kommuner, som så et lokalt behov. 

VIAs rektor fremhæver netop samarbejdet med kommuner, region og staten som et kendetegn ved udviklingen af uddannelsen. 

”Samarbejdet sikrer, at vi hele tiden uddanner velkvalificerede administrationsbachelorer, der er efterspurgt af arbejdsgiverne. Senest har jeg hørt, at én af vores dimittender er blevet ansat i NATO,” siger Harald Mikkelsen. 

10-års jubilæet finder sted den 18. september fra kl. 15-17 på VIAs Campus C i Aarhus og fejrer alle tre uddannelsesudbud.

 

Download invitationen her. 

 

For yderligere information, kontakt:

Rektor Harald Mikkelsen
mobil: 87 55 10 01
Email: hm@via.dk

Uddannelseschef Hanne Sandahl
mobil: 87 55 33 02
Email: hsan@via.dk