
Fra venstre Marie Rebbe Trabjerg under praktik på sygehus og til højre herfor Maria Helbo Baltzer Poulsen efter den afsluttende eksamen til sundhedsadministrativ koordinator.
Fredag den 26. januar 2024 dimitterer det første hold af sundhedsadministrative koordinatorer fra VIA University College i Aarhus. Langt hovedparten af de 28 nyuddannede har allerede fået job, for kompetencerne hos de sundhedsadministrative koordinatorer er i høj kurs i sundhedsvæsnet.
Det gælder blandt andet Maria Helbo Baltzer Poulsen, der 1. februar tiltræder en fast stilling på kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital. To af hendes medstuderende har fået job samme sted.
”Jeg var i 20 ugers praktik på kræftafdelingen på AUH sidste år og fik i den forbindelse en ansættelseskontrakt. Og jeg glæder mig vildt til jobbet. Jeg skal varetage mange forskellige arbejdsopgaver og kommer til at bruge meget af dét, jeg har lært i studietiden,” fremhæver 35-årige Maria Helbo Baltzer Poulsen, der privat bor i Aarhus-forstaden Trige.
I den nye stilling skal Maria Helbo Baltzer Poulsen blandt andet booke kræftpatienter ind til forskellige forløb med kemo- og strålebehandlinger. Samtidig får hun en funktion, hvor hun i samarbejde med læger og sygeplejersker skal planlægge næste dags arbejde. Det kan fx handle om at finde akutte tider til kræftpatienter, der har behov for dét, at besvare administrative spørgsmål fra kollegerne og at udarbejde næste dags behandlingsprogram til afdelingens sundhedspersonale. Jobbet indebærer tillige, at Maria Helbo Baltzer Poulsen skal skrive patientoplysninger ind i patientjournaler og stå for telefonbetjening.
Alsidige arbejdsopgaver tiltrækker
”Det er virkelig attraktivt for mig, at arbejdsdagene bliver alsidige, og at jeg får tæt kontakt med både fagprofessionelle kolleger og med patienter og deres pårørende. Desuden ser jeg mange gode muligheder for faglig udvikling og udfordringer, og dét motiverer mig i høj grad,” siger Maria Helbo Baltzer Poulsen.
Det var netop den brede vifte af forskellige arbejdsopgaver, der i 2021 fik Maria Helbo Baltzer Poulsen til at søge ind på den dengang spritnye uddannelse til sundhedsadministrativ koordinator hos VIA University College på Campus Aarhus C.
Uddannelsen afløser den tidligere uddannelse til lægesekretær og åbner dørene for mange jobmuligheder – både på offentlige sygehuse, i lægeklinikker, i sundhedshuse, i kommuner og i det private.
Godt studiemiljø og lærerig praktik
”Jeg er oprindeligt uddannet sygeplejerske og har været rigtig glad for at arbejde i dét fag. Men det var for stressende for mig. Derimod er faget som sundhedsadministrativ koordinator ideelt for mig, for jeg har altid været glad for både administrative opgaver og patientarbejde,” lyder det fra Maria Helbo Baltzer Poulsen.
Hun har under studiet været i praktik på henholdsvis Randers Sygehus og Aarhus Universitetshospital og har stor ros til uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator.
”Der er et rigtig godt studiemiljø, og vi studerende har fået spændende og relevant undervisning fra dygtige undervisere. De to praktikperioder under studiet har tillige været enormt lærerige,” fremhæver Maria Helbo Baltzer Poulsen.
Imødekommer arbejdsmarkedets behov
Helle Johansen, der er uddannelsesleder for uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator hos VIA University College i Aarhus, slår fast, at de studerende bliver klædt på med en bredere palet af kompetencer, end den tidligere lægesekretæruddannelse gav.
”Uddannelsen er udviklet i tæt samarbejde med praksis og indfrier de behov, det moderne sundhedsvæsen har nu og i fremtiden for at sikre gode og sammenhængende patientforløb og velfungerende samarbejde på tværs af faggrupper. Derfor er der også en stor efterspørgsel i sundhedsvæsnet efter de nyuddannede sundhedsadministrative koordinatorer. En stor del af dimittenderne har fået job ved de sygehusafdelinger, lægehuse og kommuner, hvor de har været i praktik under uddannelsen,” fortæller Helle Johansen.
Hun pointerer, at de sundhedsadministrative koordinatorer kommer ud til et arbejdsmarked, der stiller store krav og forventninger.
”Ud over at være fagligt dygtig inden for blandt andet administration, koordinering, digitalisering, jura og kommunikation skal de sundhedsadministrative koordinatorer også være rigtig gode til at planlægge, samarbejde og navigere i sundhedsvæsnet, og de skal på én gang have overblik og blik for detaljen. Derfor er uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator et ambitiøst studie,” understreger Helle Johansen.
Viden på fem kerneområder
VIA University College udbyder uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator både i Aarhus og Viborg.
Der er tale om en erhvervsakademiuddannelse, der er bygget op om fem faglige kerneområder: 1. Sundhed og sygdom. 2. Kommunikation. 3. Sundhedsadministration og koordinering. 4. Jura. 5. Teknologi og data.
Studiet veksler mellem holdundervisning, forelæsninger, forberedelse, gruppearbejde, øvelser, opgaveløsning samt besøg i og fra praksis. Desuden indeholder den 2,5-årige uddannelse to praktikperioder på i alt 30 uger, som uddannelsen sørger for. Uddannelsen afsluttes med et afgangsprojekt.
Tæt sammenhold blandt studerende
28-årige Marie Rebbe Trabjerg er også fra holdet af nyuddannede sundhedsadministrative koordinatorer og roser uddannelsen. Lige nu venter hun på at få en ansættelseskontrakt på plads.
”I sin tid læste jeg halvandet år på historiestudiet på Aarhus Universitet. Men det var ikke den rette faglige hylde for mig. Derfor droppede jeg ud og søgte i stedet ind på uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator hos VIA i Aarhus. Dét har jeg bestemt ikke fortrudt, for der har været spændende, praksisnær undervisning og et rigtig godt sammenhold på studiet. Vi nyuddannede går fx ud og spiser sammen den 26. januar efter vores dimission, og vi vil i det hele taget holde kontakt fremover,” siger Marie Rebbe Trabjerg.
Hun fortæller, at der er ret forskellige studerende på uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator.
”Der er fx flere af mine medstuderende, der har børn, ligesom der både er en del, der bor i Aarhus området og andre, der kommer udefra. Dén forskellighed giver en god dynamik, som jeg ser som en fordel,” forklarer Marie Rebbe Trabjerg, som bor i Horsens og har pendlet frem og tilbage med tog under studiet.
Hun har været i praktik på Aarhus Universitetshospital i akutmodtagelsen og i en todelt stilling på Regionshospitalet Horsens – først i Fysio- og ergoterapien og dernæst på Ortopædkirurgisk Afdeling.
Som afsluttende eksamensopgave har Marie Rebbe Trabjerg og en medstuderende sat spot på, hvordan sundhedsadministrative koordinatorer kan aflaste læger og sygeplejersker med registreringsopgaver.

Helle Johansen, uddannelsesleder, VIA University College i Aarhus
Yderligere oplysninger fås hos:
Helle Johansen, uddannelsesleder for uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator hos VIA University College på Campus Aarhus C.
T: 87 55 34 69
E: hjon@via.dk
Camilla Dahl Andersen, studiekoordinator og optagelsesvejleder ved uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator hos VIA University College på Campus Aarhus C.
T: 87 55 34 64
E: ahla@via.dk
Maria Helbo Baltzer Poulsen, nyuddannet sundhedsadministrativ koordinator fra Aarhus.
T: 23 31 31 01
Marie Rebbe Trabjerg, nyuddannet sundhedsadministrativ koordinator fra Aarhus.
T: 22 14 16 00
Presseinvitation
Pressen er velkommen til at deltage, når der er dimission for det første hold nyuddannede sundhedsadministrative koordinatorer.
Dimissionen foregår fredag den 26. januar 2024 kl. 14.00-15.30.
Adressen er: VIA University College, Campus Aarhus C, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C.