Bioanalytikerstuderende i frontlinjen mod corona

50-årige Camilla fra Hjørring valgte efter 25 år i skobranchen at skifte spor i livet og begynde at læse til bioanalytiker på VIA. Nu går hun på 4. semester og har studiejob på hospitalet i Hjørring, hvor hun er med i frontlinjen under corona pandemien. 

corona test

”Jeg er stolt over at læse til bioanalytiker, fordi jeg synes, det er et mega sejt fag. Vi er uundværlige i sundhedsvæsenet, fordi lægerne er afhængige af vores analyser og blodprøvesvar for at stille den rigtige diagnose. På den måde er vi med til at redde liv,” fastslår Camilla Arenfelt Lillqvist fra Hjørring.

Hun læser på 4. semester af VIA Bioanalytikeruddannelsen i Aarhus. Ved siden af sit krævende fuldtidsstudie har hun studiejob på Regionshospital Nordjylland, Hjørring, hvor hun også har været i praktik.

”Vores fag går nok lidt under radaren i folks bevidsthed. Men det er fx bioanalytikere, der analyserer de tusindvis af coronaprøver, som strømmer ind på hospitalerne hver eneste dag her under pandemien. I forbindelse med mit studiejob i Hjørring er en af mine opgaver at tage blodprøver på de patienter, der er smittede med corona og indlagte på pandemiafsnittet,” siger Camilla.

Værnemidler giver overarbejde

Patienterne i pandemiafsnittet er fuldstændig isolerede for at undgå smittespredning. Og der er detaljerede krav og retningslinjer for det sundhedspersonale, der går ind til patienterne. Blandt andet i forhold til iklædning og aftagning af værnemidler og korrekt afspritning. 

Fx skal Camilla bære overtrækskittel, beskyttelsesbriller og plastichandsker hver gang, hun skal ind og tage blodprøver på patienter, der er syge med COVID-19. Blodprøverne bruges blandt andet til at måle iltmætningen i blodet.

”Det er meget omstændigt med værnemidlerne og afspritning af al udstyret som fx reagensglas og EKG-apparat. Derfor tager det mindst fire gange så lang tid som normalt at tage et par blodprøver. Det er én af grundene til, at vi har ekstra travlt her under corona,” forklarer Camilla.

Angst for at bære smitten rundt på hospitalet

Hun fortæller, at stresshormonerne får adrenalinen til at pumpe rundt i kroppen efter en vagt på hospitalet, hvor hun hele tiden er meget fokuseret på, om hun nu følger procedurerne til punkt og prikke. 

”Jeg er hundeangst for at tage smitte med rundt til de andre patienter på hospitalet. Jeg skal jo videre og tage blodprøver på fx medicinsk afdeling, hvor Yrsa på 93 er indlagt. Det kan være fatalt, hvis jeg ikke har sprittet ordentligt af. Det er en latent angst, der er til stede hele tiden. Og det er intenst og udmattende i længden,” siger Camilla.     

Alligevel har hun ikke et sekund fortrudt, at hun valgte at skifte karrierevej i en alder af 48 år. Tværtimod. For to år siden forlod hun skobranchen efter 25 år, og et job som butikschef, for at læse til bioanalytiker på VIA University College.  

Taknemmelig for ny uddannelse

”Jeg følte, det var last call, hvis jeg skulle gøre noget helt andet i mit arbejdsliv. Og mine fire børn er blevet så store, at jeg har en mere dynamisk ramme i hverdagen, der gør det muligt at læse igen. Jeg er simpelthen så utrolig taknemmelig for, at jeg har mulighed for at tage den her spændende uddannelse,” siger Camilla.

Hun forklarer, at jobbet som bioanalytiker giver dyb mening for hende, fordi hun føler, at hun er med til at gøre en forskel. Der er brug for hende. Faktisk har hendes chef allerede opfordret hende til at søge job på hospitalet, når hun er færdiguddannet i sommeren 2022. 

Camillas bedste råd til dig, der overvejer at læse til bioanalytiker:

  1. Vær forberedt på, at bioanalytikeruddannelsen er et krævende studie, hvor du fx har fag som biomedicin og bioanalyse. 
  2. Hvis du skifter spor midt i livet, ligesom jeg, handler det meget om mindset og vilje. Du skal virkelig ville det. 
  3. Du skal have dit bagland i orden. Der skal være opbakning fra familien, for der kommer til at være økonomiske afsavn, når man pludselig går fra fuld løn til SU.

Mød flere studerende og færdiguddannede