Tekstildesign, -håndværk og formidling

Vil du skabe fremtidens tekstiler? På uddannelsen til tekstildesigner lærer du at designe og fremstille tekstiler. 

Du bliver undervist i blandt andet tekstildesign, it-værktøjer, materialekendskab, kulturfag og visuel kommunikation.

Dine jobmuligheder finder du fx på virksomheder, der arbejder med tekstildesign, offentlige kulturinstitutioner eller inden for undervisningsområdet.

Du kan også arbejde freelance eller blive iværksætter med din egen virksomhed. 

Fakta om uddannelsen

Type: Professionsbachelor

Varighed: 3,5 år

Studieby: Herning

Studiestart: September

Praktik: 16-17 uger

Fire fagområder

På uddannelsen arbejder du med at skabe tekstile udtryk inden for:

 • Tryk
 • Strik
 • Broderi
 • Væv

Kom i online studiepraktik i uge 43

Tilmeld dig her

Om tekstildesign-uddannelsen

 • Adgangskrav og optagelse

  Der er flere veje ind på uddannelsen, men alle ansøgere skal gennemføre en optagelsesprøve.

  Du skal søge om optagelse i kvote 2 og ansøgningsfristen er 15. marts kl. 12.00

  For at søge ind på Professionsbachelor i tekstildesign, -håndværk og formidling, skal du opfylde ét af følgende formelle krav:

  • en gymnasial uddannelse og bestået optagelsesprøve
  • en relevant erhvervsuddannelse og bestået optagelsesprøve

  Det er også muligt at søge ind på uddannelsen på andet grundlag.

  Husk at vedhæfte en motiveret ansøgning – du kan hente inspiration her.

  Du kan læse mere om optagelseskrav her

  OBS - Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere.

  Studieordning:  Se studieordning, studieaktivitetsmodel og fakta om uddannelsen 

 • Opbygning

  Uddannelsen varer 3½ år og er en mellemlang videregående uddannelse, hvor tekstildesign er omdrejningspunktet. 

  På uddannelsen arbejder du med at skabe tekstile udtryk inden for tryk, strik, broderi og væv.

  Uddannelsen er praksisrettet og du kommer til at arbejde projektorienteret – ofte i samarbejde med virksomheder inden for branchen.

  Formålet med uddannelsen er at kvalificere dig til at varetage arbejdsopgaver indenfor tekstildesign i offentlige og private virksomheder. Du lærer også at formidle og undervise i tekstildesign på fx kulturinstitutioner eller inden for undervisningserhvervet. 

  På uddannelsen kan du specialisere dig inden for:

  Formidling af tekstildesign og -håndværk i kulturel kontekst

  Kerneområder er tekstildesign og -håndværk, kommunikationsteori, æstetik og designteori, oplevelsesøkonomi samt kreativitetsteori. Formidling af tekstildesign og –håndværk i kulturel kontekst giver dig mulighed for at idégenere, udvikle og iværksætte nye tekstile produkter, oplevelser og koncepter som selvstændig eller som freelanceansat eller fastansat hos en privat virksomhed eller en offentlig kulturinstitution.

  Undervisning i tekstildesign og -håndværk

  Kerneområder er tekstildesign og -håndværk, pædagogiske og didaktiske teorier samt æstetiske læreprocesser. Specialiseringsretningen henvender sig til studerende, der ønsker at videregive deres faglige kunnen inden for håndværksfagene, samt arbejde med en given målgruppe ud fra deres behov og ønsker.

  Se studieordning for uddannelsen

 • Hverdagen på studiet

  Vi prioriterer at skabe de bedste studierammer for dig som studerende. 

  Undervisningen veksler mellem holdundervisning, forelæsninger, projektarbejde, gruppearbejde og individuelt arbejde i værksteder og undervejs får både du og/eller dit team/gruppe vejledning og feedback. Der afsluttes ofte med fremlæggelser.

  En vigtig del er din egen kreative tilgang til faget og evne til at arbejde design- og håndværksmæssigt med tekstilerne.

  Forventninger til dig som studerende  

  Du skal være opmærksom på, at uddannelsen er et fuldtidsstudie, der kræver en gennemsnitlig arbejdsindsats på 40 timer om ugen. Desuden skal du forvente udgifter til faglitteratur og materialer.

  Studiestarten

  Den første uge er der fokus på den gode studiestart bl.a. med introduktion til skolen, branchen, din klasse og det første projekt. Der bliver også arbejdet med motivation og selvledelse. 

  Den første uge af dit studieforløb i Herning er der tilknyttet to tutorer til klassen. Tutorerne guider dig igennem skolens faciliteter, Studenterbyen og Herning by.

  Du kan altid kontakte tutorerne efter introforløbet og spørge dem til råds om alt mellem himmel og jord.

  Sociale aktiviteter

  Der er en rigtig hyggelig Fredagsbar, som bliver styret og drevet af studerende. Der bliver løbende afholdt studierelevante og andre arrangementer f.eks. værkstedskurser, foredrag, yoga og julehygge. 

  Student Incubator

  Væksthuset på Campus også kaldet ”The Garage” står hvert semester bag forskellige kurser og workshops for studerende og af studerende. F.eks. Fotokursus, Trend forecasting, From Design to Reality, Creative Ideafestival og meget mere. 

  Campus Herning

  Uddannelsen er en del af VIA Design – det tidligere Teko. Med ca. 1400 danske og internationale studerende er VIA Design Skandinaviens største design- og businessmiljø inden for forskning og uddannelse rettet mod møbel-, mode- og livsstilsbranchen. 

  Vi ligger midt i et af Hernings mest inspirerende områder - Birk Centerpark.  Her er fyldt med atmosfære, imponerende kunst og arkitektur. Skolens nærmeste nabo er museerne HEART og Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, som studerende har gratis adgang til - sammen med Textilforum (i Herning centrum) som er center for tekstilindustri og design.

  Vi lægger vægt på at have et godt studiemiljø, og kun i få af døgnets timer er her helt stille. Når et projekt er blevet altopslugende eller en afleveringsfrist nærmer sig, bliver de små timer også ofte taget i brug. Derfor er der næsten altid studerende på campus, som med sine godt 1400 danske og internationale unge også har et udpræget internationalt miljø.

  Vores afdeling i Herning er fordelt på fem smukke bygninger, hvor alle undervisningslokaler og værksteder er udstyret med den nyeste teknologi.

  Læs mere om Campus Herning

  Bolig

  Som studerende i Herning har du mange forskellige muligheder for at bo både godt og billigt. 

  Du kan vælge at bo i Birk College (Studenterbyen), der kun ligger få minutter fra Birk Centerpark. Her er der cirka 250 ungdomsboliger i forskellige størrelser og priser.

  Du kan også vælge at bo i Tietgensgade i Herning midtby. Området her består af 84 ungdomsboliger. 

  Begge boligområder er meget populære. For nærmere information og venteliste kontakt www.lejehuset.dk

  Du kan også finde andre gode og billige ungdomsboliger rundt om i Herning og omegn. Læs om de mange boligmuligheder og livet i Herning som studerende på uddannelsesbyherning.dk

   

 • Praktik

  Du kommer ud og tester din viden af i praksis to gange i løbet af uddannelsen.

  I løbet af uddannelsen er der to praktikperioder. Den første er en 3 ugers observationspraktik på 3. semester. Den anden er en 13 ugers specialiseringspraktik på 5. semester. Praktikken foregår både i ind- og udland.

  Du skal selv finde en praktikplads, men modtager selvfølgelig vejledning fra din praktikvejleder. Du opretholder din SU under praktikken. 

  Eksempler på praktiksteder:

   

  • Iben Høj 
  • Cat-Kahrs ved Cathrine Kahrs
  • Fru Zippe
  • Mijo Studio
  • Kit Couture
  • Jysk
  • Kulturmaskinen 
  • Godsbanen
  • Korridor Design
  • Brandtex
  • Tille’s værksted for håndarbejde
  • Sagnlandet Lejre
  • Tekstilmuseet i Herning
  • Fairbarn & Wolf Studio
  • Atelier Plexus
  • Skals Design- og Håndarbejdsskole
  • Silkeborg Produktionsskole
  • Hammerum Fri- og Efterskole
 • Job og karriere

  Med en uddannelse i Tekstildesign, -håndværk og formidling er der mange muligheder, når du skal vælge job.

  Som tekstildesigner lærer du at designe, udvikle og fremstille tekstiler. Du kan arbejde i virksomheder inden for fx mode- og livsstilsbranchen, som selvstændig eller med undervisning og formidling. 

  Med speciale i kulturel formidling kan du arbejde som tekstildesigner, printdesigner i mode og livsstilsbranchen. Desuden kan du arbejde som blogger eller konsulent fx med kulturprojekter eller tekstiludstillinger

  Med speciale i undervisning kan du fx undervise på højskoler, efterskoler, produktionsskoler og som selvstændig tekstilformidler fra eget værksted.

  Videreuddannelse

  Med en professionsbachelor i Tekstildesign, -håndværk og formidling har du mulighed for at læse videre på en relevant kandidatuddannelse i Danmark eller i udlandet. Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution at vurdere, om du kan komme ind på studiet.

  Du kan fx søge ind på:

 • Internationale muligheder

  Tag i praktik i udlandet eller arbejd sammen med internationale virksomheder.

  London, Italien, Holland, Frankrig - du kan tage et semesters studieophold i lige netop det land i verden, som du ønsker.

  Udlandsophold forlænger ikke din uddannelse, og du kan tage din SU med.

  Vi samarbejder med en række udenlandske universiteter, så du har mange muligheder for at blive international udvekslingsstudent. 

  Praktik i udlandet 

  Du har mulighed for at tage dit obligatoriske praktikophold i udlandet. Du får sproglige og interkulturelle kompetencer, som du aldrig glemmer. Samtidig får du mulighed for meget tidligt i din karriere at skabe netværk, som du højst sandsynligt kommer til at bruge i fremtiden. 
  Praktikopholdet foregår blandt andet i private og offentlige virksomheder og varer typisk 12 uger. 

  Studieture

   

  Undervejs i studierne får du mulighed for at komme på tematiserede studieture. Blandt andet udstiller vi hvert år på Prèmier Vision i Paris.

 • Kontakt

  Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, eller hvis du vil besøge os på Tekstildesign, -håndværk og formidling.

  Har du spørgsmål om optagelse
  Kontakt studievejleder

  Kontakt uddannelsen

  VIA Tekstildesign, -håndværk og formidling
  Birk Centerpark
  DK-7400 Herning

  T: +45 87 55 05 00
  E: herning@via.dk

   

Har du flere spørgsmål?

Campus Horsens

Kom på besøg

Besøg os, og hør om VIAs uddannelser, når vi har Åbent Hus, Studiepraktik og StudieInfo. 

Sådan søger du ind

Få svar på alle dine spørgsmål om ansøgning og optagelse på VIA University College. 

Kontakt studievejleder

Se kontaktoplysninger på studievejlederne på VIA Designs uddannelser.
Er du i tvivl om dit studievalg?

Er du i tvivl om dit studievalg?

Find guides og gode råd, når du søger efter den rigtige uddannelse for dig.