Mette Sandholt kigger på designprodukter

Bliv tekstildesigner og lær at formidle og skabe tekstile udtryk

VIA Tekstildesign, -håndværk & Formidling

Professionsbachelor

Bliv tekstildesigner og lær at formidle og skabe tekstile udtryk inden for tryk, væv, strik og broderi. Designuddannelsen Tekstildesign, -håndværk og formidling er for dig, der vil arbejde med til at skabe fremtidens tekstiler.

Om uddannelsen

 • Fakta

  Titel: Tekstildesign, -håndværk og formidling

  Varighed: 3,5 år

  Studiestart: September

  Uddannelsesby: Herning

  Praktiksteder: Ind- og udland

  Undervisningssprog: Dansk

  Økonomi: Du kan søge om SU på su.dk Desuden kan du søge om SPS (Specialpædagogisk Støtte), hvis du har en funktionsnedsættelse.

  Studieordning:   Se studieordning, studieaktivitetsmodel og fakta om uddannelsen 

 • Optagelse

  Der er flere veje ind på uddannelsen, men alle ansøgere skal gennemføre en optagelsesprøve.

  Du kan søge om optagelse på uddannelsen, hvis du har en gymnasial uddannelse. 

  Det er også muligt at søge ind på uddannelsen med dispensation, hvis du fx har en erhvervsuddannelse eller erfaring inden for de tekstile fag. 

  Du kan læse mere om optagelseskrav her

  OBS - Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere.

 • Opbygning

  Uddannelsen varer 3½ år og er en mellemlang videregående uddannelse, hvor tekstildesign er omdrejningspunktet. 

  Du får et bredt kendskab til design og fremstilling af tekstiler til mode og livsstilsbranchen, gennem undersøgelser og eksperimenter med materialer og teknikker og former som rækker ud over fagets typiske grænser. Du lærer at vurdere dit produkt kritisk i forhold til æstetik, kvalitet og bæredygtighed. 

  Studieformen er projektorienteret, og under dit studie får du også tæt kontakt med livsstilsbranchen gennem foredrag, virksomhedsbesøg og projektopgaver. Gennem praktikophold får du desuden mulighed for at afprøve, hvad du indtil videre har lært på din uddannelse.

  Uddannelsen består af en fællesdel på 2 år og en specialiseringsdel på 1½ år, som du vælger under uddannelsen. Du kan specialisere dig inden for enten kulturel formidling eller undervisning.

  Specialet kulturel formidling 

  Specialet kvalificerer dig til at udvikle, planlægge, iværksætte og kommunikere produkter eller oplevelser. Du tilegner dig viden om oplevelsesøkonomi, innovation, kulturel formidling og idégenerering, og du styrkes i at se muligheder, få ideer og gennemføre dem. 

  Du lærer at bruge forskellige markedsføringskanaler - fra hjemmesider til webshop - og du får indsigt i, hvordan du vælger de rette kanaler til at opnå den rigtige position på markedet. Du arbejder med visuel kommunikation og får erfaring i at arbejde med æstetik, kunst og kultur.

  Specialet undervisning

  Specialet kvalificerer dig til at gennemføre undervisning i tekstile fag. Du lærer at reflektere over pædagogisk teori og faglig praksis inden for det tekstilfaglige undervisningsområde. Desuden lærer du at foretage didaktiske valg på et professionelt niveau.

  Fag

  Uddannelsen består af en fællesdel på 2 år og en specialiseringsdel på 1,5 år. På fællesdelen får du en grundlæggende introduktion til tekstilhåndværk, design, konceptudvikling, kommunikation og formidling.

  På specialiseringsdelen vælger du at specialisere dig inden for enten kulturel formidling eller undervisning, og du fordyber dig i et eller flere tekstilhåndværk: tekstiltryk, strik, broderi og væv.

  Læs mere om fagområderne

  Få mere information i studieordningen (pdf)

 • Praktik

  Du kommer ud og tester din viden af i praksis to gange i løbet af uddannelsen.

  I løbet af uddannelsen er der to praktikperioder. Den første periode ligger på 3. semester og er en 3 ugers observationspraktik. Den anden periode er en specialiseringspraktik, der ligger på 5. semester og varer ca. 4 måneder. 

  Formålet med praktikken er at forene teori med praksis og give dig et indblik i tekstildesign og tekstile arbejdsprocesser.

  Nedenfor ser du et udpluk af forskellige virksomheder, der har haft studerende i praktik:

  • 1+1 Tekstil & Design v. Helene Vonsild
  • Cat-Kahrs v. Cathrine Kahrs
  • DHE,-  Den Danske Design- og Håndværksefterskole
  • Galleri Højkant
  • Geilsk v. Bente Geil
  • MCH Messecenter Herning, Skræddersalen
  • Sagnlandet Lejre
  • Skals,- Højskolen for design og håndarbejde
 • Job og karriere

  Med en uddannelse i Testildesign, -håndværk og formidling er der mange muligheder, når du skal vælge job.

  Med speciale i kulturel formidling kan du arbejde som tekstildesigner, printdesigner i mode og livsbranchen. Desuden kan du arbejde som blogger eller konsulent fx med kulturprojekter eller tekstiludstillinger

  Med speciale i undervisning kan du fx undervise på højskoler, efterskoler, produktionsskoler og som selvstændig tekstilformidler fra eget værksted.

  Videreuddannelse

  Med en professionsbachelor i Tekstildesign, -håndværk og formidling har du mulighed for at læse videre på en relevant kandidatuddannelse i Danmark eller i udlandet. Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution at vurdere, om du kan komme ind på studiet.

  Du kan fx søge ind på:

 • Internationale muligheder

  Tag i praktik i udlandet eller arbejd sammen med internationale virksomheder.

  Når du læser på VIA Tekstildesign, -håndværk og formidling har du flere internationale muligheder. Du kan tage din praktik i udlandet i fx London, Berlin eller Tanzania.

  Det er et krav at dit BA projekt udarbejdes i samarbejde med en virksomhed.

 • Studieliv

  Vi prioriterer at skabe de bedste studierammer for dig som studerende. På alle vores adresser har vi derfor indrettet os i lyse lokaler i inspirerende og kreative områder.
  Uddannelsen er en del af VIA Design – det tidligere Teko. Med ca. 1400 danske og internationale studerende er VIA Design Skandinaviens største design- og businessmiljø inden for forskning og uddannelse rettet mod møbel-, mode- og livsstilsbranchen.

  Inspirerende lokaler

  Vi ligger midt i et af Hernings mest inspirerende områder - Birk Centerpark. Her er fyldt med atmosfære, imponerende kunst og arkitektur.

  Vores nærmeste nabo er museerne HEART og Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, som studerende har gratis adgang til sammen med Textilforum (i Herning centrum), som er center for tekstilindustri og design. Der er rig mulighed for at finde inspiration til studiet.

  Vi lægger vægt på at have et godt studiemiljø, og der er kun helt stille i få af døgnets timer. Når et projekt er blevet altopslugende eller en afleveringsfrist nærmer sig, bliver de små timer ofte taget i brug.

  Derfor er der næsten altid studerende på campus, som med sine godt 1400 danske og internationale unge også har et udpræget internationalt miljø. Vores afdeling i Herning er fordelt på fem moderne bygninger. Her er lyse undervisningslokaler og værksteder med blandt andet strikkemaskiner, tekstilprinter og væve. 

  Tutorer

  Den første uge af dit studieforløb i Herning er der tilknyttet to tutorer til klassen. Tutorerne guider dig igennem skolens faciliteter, Studenterbyen og Herning by.

  Du kan altid kontakte tutorerne efter introforløbet og spørge dem til råds om alt mellem himmel og jord.

  Bolig

  Som studerende i Herning har du mange forskellige muligheder for at bo både godt og billigt. 

  Du kan vælge at bo i Birk College (Studenterbyen), der kun ligger få minutter fra Birk Centerpark. Her er der cirka 250 ungdomsboliger i forskellige størrelser og priser.

  Du kan også vælge at bo i Tietgensgade i Herning midtby. Området her består af 84 ungdomsboliger. 

  Begge boligområder er meget populære. For nærmere information og venteliste kontakt www.lejehuset.dk

  Du kan også finde andre gode og billige ungdomsboliger rundt om i Herning og omegn. Læs om de mange boligmuligheder på uddannelsesbyherning.dk

 • Kontakt

  Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, eller hvis du vil besøge os på Tekstildesign, -håndværk og formidling.

  Har du sprøgsmål om optagelse
  Kontakt studievejleder

  Kontakt uddannelsen

  VIA Tekstildesign, -håndværk og formidling
  Birk Centerpark
  DK-7400 Herning

  T: +45 87 55 05 00
  E: herning@via.dk

   

#VIAtekstil

Se billeder fra Instagram

Vil du vide mere?

Tekstildesigner studerende Louisa Bolt Daater

Kultur og inspiration i Shanghai

Fire studerende byttede strikke- og hæklepinde ud med spisepinde og tog på sommerskole i Shanghai.
Mette Sandholt kigger på designprodukter

Fokus på tekstile teknikker 

Mette Sandholt lavede i hendes bachelorprojekt puder og sengetøj med grafiske linjer til virksomheden Neon Living.