
“Jeg valgte i høj grad uddannelsen på grund af den praktiske tilgang til læring. Projektarbejde, design- og forretningsforståelse. Der var mange elementer på uddannelsen, som jeg allerede kendte fra min tid på HTX, hvor jeg gik på Kommunikations-, IT- og designlinjen. Her arbejdede vi på samme måde: Tag udgangspunkt i en problemstilling, find på hundredvis af løsninger, og forsøg så at koge det ned til reelle produkter og prototyper med bæredygtighed og FNs verdensmål i baghovedet,” fortæller Kalle Hunnerup.
Han er 25 år og dimitterede fra uddannelsen design og business med speciale i Furniture Design i december 2023. I løbet af sit studie har Kalle været i praktik ad flere omgange. Det har bl.a. givet ham en forståelse for håndværket, indsigt i de forretningsmæssige aspekter af møbeldesign og nogle værdifulde kontakter i branchen.
Bæredygtighed fylder enormt meget på uddannelsen. Både i forhold til materialevalg og craftsmanship. Kalle Hunnerup, dimittend fra Furniture Design.

Vaskeægte udfordringer
I det hele taget kommer de studerende rigtig tæt på branchen i løbet af uddannelsen. Ofte er det nemlig rigtige virksomheder med rigtige udfordringer, der danner grundlag for de studerendes projekter. Det var også tilfældet for Kalles favoritprojekt.
”Til det projekt, som vi kalder virksomhedssamarbejdsprojektet, får du som studerende et designbrief fra en virksomhed, som du har 6-7 uger til at løse. Jeg fik FDB Møbler, og de bad om et bud på en højrygget gyngestol til nye familier og unge mødre. Jeg havde aldrig designet et siddemøbel før, og en gyngestol er jo ekstra særlig, fordi det er et af de eneste møbler, som forandrer sig, imens du sidder i det. Alle vinkler ændrer sig. Da jeg begyndte at dykke ned i geometrien, gik det virkelig op for mig, hvor kompliceret et møbel det er ift. balancepunkt, ergonomi og æstetik,” forklarer Kalle og fortsætter:
”Jeg startede med at bruge meget tid på en fin løsning, men jeg synes ikke rigtig, at den havde nogen sjæl. Og efter jeg gentænkte hele idéen med en stol til mødre og amning gik jeg tilbage til tegnebrættet. Jeg endte med at drage inspiration fra fugleredder i naturen og FDB’s klassiske pindestole. Det blev til en stol, som er noget af det, jeg er mest stolt af at have designet indtil videre. Det gik også rigtig godt til præsentationen. Det var nok en af de første gange, hvor jeg tænkte for mig selv: Hey, mine idéer kan være lige så gode som nogle af dem, der bliver produceret ude i den rigtige verden”.

Stolen "Nest" er Kalles bud på en højrygget gyngestol til nye familier og unge mødre. I forbindelse med studiet har han udstillet stolen på designmesserne 3 Days of Design, Trends & Traditions og Formland. Se billeder fra Kalles designproces nederst på siden her.
Bedømt på bæredygtighed
Udover at lære at designe møbler, som matcher et givent brands stil og eksisterende sortiment, har uddannelsen også fokus på udvikling af bæredygtige løsninger, både forretnings- og miljømæssigt. Ifølge Kalle kan man godt tænke, at karaktererne til eksaminerne kan virke som en smagssag. Men han understreger, at de studerendes løsninger først og fremmest bliver vurderet ud fra bæredygtighed og funktionalitet. Og så æstetik.
“Det er sjældent, at vi tilføjer noget, som bare er til pynt. Jeg designer ud fra funktionalitet - og former møblet derefter. De bedste designs formår at kombinere de to ting - funktion og form - så det går op i en højere enhed. Derudover fylder bæredygtighed også enormt meget på uddannelsen. Både i forhold til materialevalg og craftsmanship. Jeg har været med til at eksperimentere med nye materialer på studiet. På et tidspunkt dyrkede vi fx svampe i et laboratorium for at se, om vi kunne udvikle noget nyt. Derudover er det jo smart at designe noget, som kun består af ét materiale, så det er nemt at genbruge. Eller sørge for, at produkterne holder længe, og at der rent faktisk er en målgruppe, som er interesseret i dem. Det er jo ikke særligt bæredygtigt at lave noget rigtig bæredygtigt, men som ingen er interesseret i,” forklarer Kalle.
3 gode råd fra Kalle til dig som overvejer at læse Furniture Design
- ”Husk at have det sjovt med optagelsesprøven. Det er det vigtigste.”
- ”Uddannelsen handler også om at lære dig selv og din kreative proces at kende. Hvis du nogle gange er i tvivl og tænker: “jeg ved ikke, hvad jeg skal nu” - så er du det helt rigtige sted.”
- ”Lad være med at fokusere for meget på, at du skal ende et bestemt sted. Uddannelsen giver mange muligheder. Forfølg de ting, som du synes, er sjove at lave.”
Hvad er en professionsbachelor?
Kalle har læst den 2-årige uddannelse til designteknolog og den 1,5-årige top-up i design og business efterfølgende. Tilsammen udgør de to uddannelser en professionsbachelor. En professionsbachelor kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.



