Mød Olivie og bliv klogere på, hvordan det er at læse Fashion Design

Olivie læser til Designteknolog med speciale i Fashion Design og er vild med, at hendes uddannelse er så visuel og praktisk orienteret. Her fortæller hun om hverdagen på studiet, opgaverne som praktikant hos Bruuns Bazaar og drømmene for fremtiden. 

Olivie Lyhning læser Fashion Design på VIA University College

Opdatering: Efter uddannelsen til designteknolog læste Olivie top-up uddannelsen i design og business. Den gjorde hun færdig i 2021, hvor hun blev udvalgt til at udstille sin eksamenskollektion til Copenhagen Fashion Week. Se et outfit fra hendes eksamenskollektion her

Hvorfor har du valgt at læse Fashion Design?

Min interesse for mode er kommet ret sent. Da jeg var yngre, troede jeg faktisk, jeg skulle være dyrlæge. Men de seneste år har jeg fået mere og mere blik for hvor spændende, det er at udtrykke sig gennem mode. 

Jeg synes, det er interessant, hvor meget politiske uroligheder og samfundsmæssige strømninger påvirker moden. Det handler ikke kun om at skabe noget æstetisk smukt tøj. Mode er så meget mere, og det synes jeg er vildt fascinerende. 

Vi får hele tiden lov til at praktisere det, vi lærer i timen. For mig er det en rigtig god måde at lære på. 

Jeg startede med at læse Digital Design på Aarhus Universitet, men opdagede ret hurtigt, at den uddannelse og undervisningsform slet ikke passede til mig. Jeg savnede at få faget mere mellem hænderne og koble teorien med praksis. Det får jeg her, hvilket er super fedt. 

Hvad er det bedste ved din uddannelse?

Jeg er glad for, at uddannelsen er så praktisk orienteret. Vi får hele tiden lov til at prøve teorierne af på konkrete opgaver og projekter. 

Det er virkelig fedt at få lov til at undersøge, eksperimentere og hele tiden skabe noget nyt. Jeg lærer bare meget bedre på den måde. 

På studiet arbejder vi meget visuelt og lærer at udtrykke os gennem billeder. For mig er det en helt ny måde at udtrykke sig på, som jeg synes er vildt spændende. 

En typisk dag på mit studie

  • Vi starter typisk altid et forløb ud med teoretisk undervisning på klassen.

  • Vi får fx undervisning i forskellige måder at ide- og konceptudvikle, samt undersøge form, materiale og kollektions opbygning.
  • Bagefter går vi ud og arbejder praktisk med det i grupper. Det kan fx være, at vi laver en undersøgelse, udvikler et konkret design eller går i gang med at sy noget op.

  • Til sidst evaluerer vi på det i klassen og får feedback fra underviseren og de andre studerende.

Hvad har du lavet i din praktik?

Jeg var så heldig at komme i praktik hos Bruuns Bazaar. Det har været super spændende og lærerigt, ikke mindst fordi jeg har fået lov til at prøve kræfter med mange forskellige opgaver. 

Jeg har blandt andet udviklet printdesign, arbejdet med kvalitetssikring af kollektionsprøver, haft leverandørkontakt og stået for udarbejdelse af trendundersøgelser- og analyser. 

Vidt forskellige opgaver som har givet mig et godt indblik i, hvor mange spændende og forskellige muligheder, der er inden for modebranchen. 

 

Pludselig giver det man lærer i skolen så meget mere mening, fordi man kan se, hvor brugbart det faktisk er ude på arbejdsmarkedet.  

Hvad er det bedste ved at være i praktik?

Helt klart at komme ud i virkeligheden og opleve, hvordan en rigtig modevirksomhed fungerer. Det har givet mig en helt anden forståelse for branchen og jobbet som designer.

Hvordan indkøberen, designere og sælgeren både har hver deres opgaver men også arbejder rigtig meget sammen, og er dybt afhængige af hinandens forskellige kompetencer. 

Jeg har også fået et stærkere blik for, hvad man skal kunne som modedesigner. Hvad der er brug for ude i virksomhederne. Det har været rigtig fedt at opleve. 

Mød flere studerende og færdiguddannede