Passion for pasform

Æstetik og proportioner skal gå op i en højere enhed, når Sille Hjernø skaber tøj for DAY Birger et Mikkelsen, Won Hundred og Inwear. 

Sille Hjernø

Sille Hjernø er udlært herreskrædder, før hun tog uddannelsen i Pattern Design. Hun har været ansat som konstruktør hos blandt andet Noa Noa, DAY Birger et Mikkelsen og Won Hundred. I dag er hun teknisk designer hos InWear, som ejes af DK COMPANY CPH A/S.

”Det er mit ansvar, at tøjet sidder godt,” forklarer Sille Hjernø, som er pattern maker hos InWear. Med en konstruktøruddannelse fra VIA Design er hun et vigtigt led, når hun arbejder tæt sammen med designerne i den danske tøjvirksomhed om at formgive tøjet. 

”Min rolle er at se det æstetiske og proportionsmæssige. Jeg skal forstå og formidle designerens budskab, så vi kommer fra designerens tegning til et fysisk produkt,” forklarer Sille Hjernø og peger på, at konstruktøren skal turde tage ansvaret for, at produktet bliver, som det skal. 

”Jeg skal holde fast i, at regler overholdes, så tøjet sidder rigtigt og passer til målgruppens behov. Sommetider er jeg nødt til at standse en designers idé, fordi det aldrig vil kunne fungere i praksis. Når jeg skaber tøj, ser jeg hele tiden InWears kunde for mig; hun skal føle sig godt tilpas i det, vi laver.” 

Flyttede til Jylland efter unikke faciliteter

Sille Hjernø er udlært herreskrædder og arbejdede efter sin uddannelse i Hamborg for at lære nye arbejdsmetoder. Senere blev hun ansat på Det Kongelige Teater. Men hun ville mere med sit fag og havde hørt meget godt om VIA Design. 

”Jeg vidste, at det var der, jeg kunne lære faget ordentligt, fordi miljøet er så unikt med gode undervisere, tæt kontakt til industrien og super værkstedsfaciliteter. Det er et stærkt uddannelsesmiljø, hvor man fordyber sig 100%.”

Hun valgte derfor at flytte til Herning for at gå efter sin drøm. Det blev intense år med tid til meget fordybelse i konstruktion, og Sille fremhæver skolens maskinpark, som hun ikke har set andre uddannelsessteder matche. 

”Nu, hvor jeg har flere år bag mig på arbejdsmarkedet, ved jeg, hvad disse enestående faciliteter og ekstremt erfarne undervisere betyder. Virksomhederne foretrækker konstruktører fra VIA Design, fordi vi har forståelse for de maskiner, som man senere beder den udenlandske leverandør om at arbejde med, og det er afgørende for at kunne formidle til leverandørerne, hvordan tøjet skal produceres, så det udstråler det, som mærket står for.”

Formgivning, tilretninger og samarbejde

Før jobbet hos InWear var Sille Hjernø ansat som konstruktør hos blandt andet Noa Noa, DAY Birger et Mikkelsen og Won Hundred. Hos InWear arbejder hun med store leverandører i lande som Kina, Indien og Østeuropa. 

”I mit job skal jeg sørge for, at pasformen er i top. Jeg læser designerens tegning, og sammen retter vi den til. Herefter laver jeg mønstre og finder praktiske løsninger, så tøjet kan produceres til en god pris” fortæller Sille, som selv står med ansvaret, når designeren har sagt ok for prototypen, der er den første udgave af tøjet. Prototypen skal typisk justeres en del, før den er klar til at sætte i produktion i et andet land, og alle disse finjusteringer tager konstruktøren ansvaret for. 

”Det er sjovt at lave mønstre, formgive og finde den rette arbejdsmetode, så man rammer kundernes forventninger. Jeg skal tage stilling til, hvad vi kan forlange af leverandørerne. Det er en hårfin balance, hvor målet er at skabe tøj, der bliver så fedt som muligt – og samtidig kan sælges til den rette pris”. 

Mød flere studerende og færdiguddannede