
”Jeg har altid haft lyst til at arbejde med mennesker og havde en idé om, at jeg skulle læse til fysioterapeut. Men jeg forelskede mig i ergoterapi, da jeg fandt ud, hvor stort et fokus faget har på relationer og det enkelte menneskes behov og ønsker. Det handler meget om at være god til at lytte og lave individuelle løsninger,” forklarer Camilla Laursen.
Hun er 25 år og læser på 5. semester af VIA Ergoterapeutuddannelsen i Holstebro. I næste uge begynder hendes praktikperiode i Regionspsykiatrien Gødstrup.
”Jeg er spændt og glæder mig til at få udfordret de forestillinger og fordomme, jeg har i mit hoved omkring psykiatrien. Jeg har bevidst valgt, at jeg vil ud af min komfortzone og prøve nogle forskellige ting af i løbet af mit studie, så jeg kommer omkring så meget som muligt inden for ergoterapi,” fortæller Camilla.
Uddannelse VIA højskole
Hun blev optaget på ergoterapeutuddannelsen med en studentereksamen fra STX og fire sabbatår i bagagen. Sabbatårene blev brugt på arbejde og højskoleophold.
”At tage på højskole er det bedste jeg har gjort for mig selv i mit liv. Det har udviklet mig som menneske og givet mig inspiration til, hvilke uddannelser der kunne være interessante for mig. Med valget af ergoterapeutuddannelsen føler jeg, at jeg er landet det helt rigtige sted,” siger Camilla.
Praktik på Regionshospitalet Gødstrup
I sine praktikperioder har hun tidligere i studiet blandt andet været på Neurologisk afdeling i Skive og på sengeafsnit for ældresygdomme på Regionshospitalet Gødstrup.
”Under praktikkerne er jeg blevet bekræftet i, at den ergoterapeutiske tilgang med fokus på det enkelte menneske giver så meget mening. Det var spændende at arbejde med de ældre og lytte til deres livshistorier for at finde ud af, hvordan vi bedst kunne hjælpe dem med at få mest mulig livskvalitet. Fx i en hverdag med kronisk sygdom,” siger Camilla.
Fællesskab og klasseundervisning
Da hun startede på uddannelsen, blev hun overrasket over, hvor bredt ergoterapifaget er.
”Vi kommer virkelig omkring mange forskellige ting i undervisningen og får viden inden for blandt andet sociologi, anatomi, fysiologi og etik. Vi har meget klasseundervisning, og det passer mig fint. Jeg kan godt lide at møde ind til et fælleskab og vide, at der er nogen, der venter på en,” fortæller Camilla og uddyber:
”Det superfede ved at være studerende her er også, at vi har en tæt relation til underviserne. De kender vores navne og spørger ind til, hvordan vi har det.”
Samarbejde med virksomheder
Camilla fremhæver også samarbejdet med de andre uddannelser på Campus Holstebro som et plus i hendes hverdag.
”Vi har fx haft et fælles projekt med fysioterapeutuddannelsen omkring innovativ sundhedsfremme og forebyggelse i samarbejde med forskellige virksomheder. Vi kiggede blandt andet på ergonomi og løfteteknikker for fabriksarbejdere. Det var fedt og mega udfordrende, fordi virksomhederne forventer, at vi finder nogle løsninger, som de kan bruge til noget,” forklarer Camilla.
Brede jobmuligheder
I et andet projekt omkring psykiatri arbejdede Camilla og hendes studiegruppe med en helt anden målgruppe.
”Vi valgte børn med angst som emne, fordi det er et voksende problem. Som ergoterapeuter har vi andre briller på end de andre faggrupper. Vi vil fx arbejde tæt sammen med forældrene for at finde ud af, hvad der trigger barnets angst. Hvis barnet fx får angst, når det skal sove, kan vi blandt andet hjælpe med at få bevilget en tyngdedyne, som kan hjælpe til at berolige barnet,” fortæller Camilla.
Hendes begejstring for ergoterapi ligger lige for, men hun har svært ved at pege på ét bestemt drømmejob.
”Der er virkelig mange jobmuligheder som ergoterapeut, men jeg kan sagtens se mig selv arbejde med fx genoptræning på et hospital eller kommunalt,” siger Camilla.
Camillas 3 bedste råd til dig, der overvejer at læse til ergoterapeut
- Hvis du er i tvivl om, hvad du vil læse, så vær nysgerrig på alle de uddannelser, der ligger inden for det fagområde, som du synes er mest interessant. Hvis du fx har overvejet fysioterapeut eller sygeplejerske, så kig også lidt nærmere på ergoterapeut.
- Tag til åbent hus, og spørg de nuværende studerende om alt det, du er i tvivl om eller usikker på.
- Benyt dig af VIAs tilbud om at blive ”studerende for en dag”. Tag ud, og følg undervisningen i en klasse en hel dag. Det er en fed mulighed for at komme tæt på.