
”I mit sabbatår arbejdede jeg som frivillig besøgsven i psykiatrien, hvor jeg satte forskellige aktiviteter i gang for patienterne, fx spil. Der fandt jeg ud af, at det er de sårbare i samfundet, som jeg brænder for at arbejde med. Det giver så meget mening at hjælpe dem til en bedre hverdag,” fortæller Karen Moshav.
Hun går nu på 6. semester af VIA Ergoterapeutuddannelsen og er ikke i tvivl om, at hun er landet i det rette fag. Som ergoterapeut skal man kunne analysere den enkelte borgers behov og finde kreative løsninger på personens udfordringer i hverdagen.
Man kan fx arbejde med mennesker, der har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller som har brug for genoptræning efter en ulykke.
Fokus på det hele menneske
”Jeg kan rigtig godt lide, at ergoterapi både rummer det psykiske og det fysiske aspekt. Det betyder, at når vi møder en borger, så ser vi det hele menneske. Vi ser ikke kun diagnosen. Som ergoterapeut skal man være nysgerrig på at lære mennesket at kende,” forklarer Karen.
Da hun skulle vælge uddannelse, var hun meget bevidst om, at hun gerne ville læse en professionsbachelor.
”For mig er det SÅ attraktivt med koblingen mellem teori og praksis. Der er praktik på næsten alle semestre, og jeg føler mig vildt godt klædt på til at komme ud og arbejde, når jeg er færdiguddannet. Jeg føler mig sikker i det, vi har lært, og jeg ved, hvad det kræver at danne relationer,” fortæller Karen.
Praktik i Norge
Hun har blandt andet været i praktik i retspsykiatrien, på en genoptræningshøjskole, på et gigtcenter og på et bosted for skizofrene i Norge.
”Jeg valgte at tage i udlandspraktik, fordi jeg gerne ville opleve ergoterapi i en anden kultur og samtidig få eventyret. Det var superspændende at bo og arbejde i Bergen i Norge, og det var fedt at opleve, at jeg var rigtig godt klædt på fagligt. Jeg er ikke i tvivl om, at vores danske uddannelse er af virkelig høj kvalitet,” siger Karen.
På sigt drømmer hun om selv at blive underviser på ergoterapeutuddannelsen, men først vil hun gerne have en masse erfaring som færdiguddannet.
”Jeg brænder helt sikkert for psykiatrien. Især retspsykiatrisk synes jeg er virkelig fedt. Det er et fedt sted at arbejde, for jeg føler virkelig, at man her kan gøre en forskel for mennesker, der har meget brug for hjælp. Senere vil jeg gerne tage en kandidat i fx ergoterapi eller folkesundhedsvidenskab,” fortæller Karen.

Karens bedste råd til dig, der overvejer at læse til ergoterapeut
-
Hvis du er i tvivl om dit studievalg, så husk at ergoterapi rummer både det fysiske og det psykiske aspekt. Uddannelsen er et godt alternativ til at læse fx psykologi eller fysioterapi.
-
Husk, at du altid kan læse videre på fx en kandidatuddannelse, hvis du får lyst til det. Uddannelsen åbner mange døre til både jobs og videreuddannelse.
-
Tag til åbent hus, og kom tættere på uddannelsen. Her kan du også møde studerende og tale med en studievejleder. Grib chancen for at få svar på dine spørgsmål.
Hvad er en professionsbachelor?
En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.