Ingen skal gå og føle sig ensomme på deres studie

Pernille er lige blevet færdig på ergoterapeutuddannelsen, men hun holder fast i sin rolle som mentor for nogle af de nye studerende. Hun var selv med til at opstarte mentorordningen, lige inden corona ramte Danmark. Pandemien gav et ekstra skub til behovet for støtte til de nye studerende, som pludselig blev sendt hjem til online undervisning i månedsvis. 

Pernille Abildgaard Kristensen er uddannet ergoterapeut fra VIA

 

”På 3. semester blev jeg formand for De Studerendes Råd på ergoterapeutuddannelsen i Aarhus. I den forbindelse blev jeg opmærksom på, at der lød til at være lidt trivselsproblemer på nogle af holdene. Jeg tænkte på, hvad vi som medstuderende kunne gøre. For ingen skal gå og føle sig ensomme på deres studie,” fastslår Pernille Abildgaard Kristensen.

Hun er 24 år og netop dimitteret fra VIA Ergoterapeutuddannelsen. Men hun har stadig tæt kontakt til uddannelsesmiljøet, da hun foreløbig holder fast i sin rolle som mentor for to grupper med 4-5 førsteårsstuderende i hver. Indtil hun har fundet nogen til at overtage.

Men mentorrollen kan blive svær at slippe for Pernille, for hun har lagt et stort frivilligt arbejde i at etablere og drive mentorordningen i samarbejde med et par af sine medstuderende; Jakob Mortensen og Oliver Boysen.

Kæmpe interesse for at blive frivillig mentor

”Ideen opstod, fordi jeg havde hørt om mentorordninger på arbejdspladser og blev inspireret af konceptet. Heldigvis synes uddannelsesleder Marianne Høllund, at det er en smaddergod idé, så hun har bakket op om projektet hele vejen og været en stor støtte. Jakob, Oliver og jeg har brugt mange timer på at få alle detaljer på plads, men det har absolut været det værd,” fortæller Pernille.

Første gang de var ude for at rekruttere frivillige mentorer, var der en overvældende respons og langt flere, der meldte sig, end der var behov for.

”Det var fedt med den kæmpe interesse. Mange af dem, der meldte sig sagde, at de gerne ville hjælpe, fordi sådan en mentorordning kunne de også godt selv have brugt, da de startede på 1. semester, og alt var ukendt,” forklarer Pernille.

Obligatorisk kursus for alle mentorer

Opstartsmødet løb af stablen på Campus Aarhus N i februar 2020, hvor et nyt hold ergoterapeutstuderende lige havde haft studiestart. Her var alle mentorer for første gang samlet for at blive briefet om retningslinjerne for deres frivillige arbejde og skyde hele projektet i gang.

”Men så kom corona lige pludselig og lukkede campus og hele samfundet ned. Det var ikke fedt. Men vi fik en god snak med Marianne om, at mentorordningen måske netop nu var vigtigere end nogensinde før. Så vi kørte videre med projektet, selvom det blev mere online i starten, end det var tiltænkt,” fortæller Pernille.

Alle mentorer på ergoterapeutuddannelsen får et obligatorisk mentorkursus for at klæde dem på til rollen. Undervisere på kurset er to medarbejdere fra Studenterrådgivningen, der er en landsdækkende institution under Uddannelses- og Forskningsministeriet, som blandt andet arbejder for at forebygge mistrivsel blandt studerende.

Mødes minimum én gang om måneden

”Vi havde et kursus med fysisk fremmøde i oktober 2020, og i øjeblikket planlægger vi et nyt kursus i forårssemesteret 2021 med støtte fra VIA og Studenterrådgivningen. Det er kompetenceudvikling for mentorerne, som får kurset og det frivillige arbejde skrevet på et tillæg til deres eksamensbevis,” forklarer Pernille.

Det er mentorernes ansvar at arrangere et gruppemøde cirka én gang om måneden, hvor de kan tage temperaturen på, hvad der fylder hos medlemmerne. Og få en snak om både det faglige og den generelle trivsel.

”Jeg ved, at angst og social angst fylder hos nogle af de studerende. Og corona har gjort det værre. Det kan fx være en angst for pludselig at skulle tilbage på campus igen, når man har været vant til at sidde beskyttet bag en skærm derhjemme i månedsvis. Tanken om at skulle være fysisk til stede i samme rum som sine medstuderende og underviser kan være angstprovokerende for nogen,” fortæller Pernille.

Mentorer under supervision af fagprofessionelle

Mentorerne på ergoterapeutuddannelsen får støtte i form af supervision. Og de kan henvise videre til fx VIAs studievejledere eller Studenterrådgivningen, hvis de møder studerende i deres mentorgrupper, som har brug for professionel hjælp.

”Ja, vi er ergoterapeuter, men vi skal ikke være terapeuter for vores mentees. Men vi skal vide, hvordan vi guider dem videre til de relevante fagprofessionelle, så de kan få den støtte og vejledning, som de har brug for. Fx ved lægen eller en psykolog.,” forklarer Pernille.

Mentorordning forebygger mistrivsel

Hun er både glad og stolt over, at mentorordningen er vokset fra idé til handling og har vist sig at være et bæredygtig tilbud til alle nye studerende på ergoterapeutuddannelsen.

”Det skærer mig lidt i hjertet, at nogle går rundt og føler sig ensomme på studiet. Det må være SÅ frygteligt at føle sig alene, selvom man er omgivet af mennesker. Mentorordningen er en metode, der kan være med til at forebygge ensomhed og mistrivsel. Derfor er mit håb, at initiativet vil brede sig til flere uddannelser. Og den effekt er allerede i gang,” fortæller Pernille med glæde i stemmen.

 

Værd at vide om mentorordningen

  • Studerende på 4.-6. semester kan arbejde frivilligt som mentorer
  • Mentorer binder sig for minimum ét års ulønnet arbejde.
  • Studerende fra 1.-2. semester er mentees.
  • Mentorgrupperne mødes cirka én gang om måneden

Pernilles 3 bedste råd til dig, der overvejer at læse til ergoterapeut

  • Hav tålmodighed med dig selv og alt det nye, når du starter på uddannelsen. Det er naturligt, hvis du det første års tid er i tvivl om, hvorvidt du har truffet det rigtige studievalg. Giv tid, og mærk efter, hvad faget egentlig kan. 
  • Bliv ikke afskrækket af den første korte praktik. For nogle kan det være lidt et chok, men det føles sikkert bedre, når du har været ude i flere praktikker og oplevet, hvor bredt faget er. Fx var min første praktik i Psykiatrien, og det var slet ikke mig. Men min anden praktik var på Geriatrisk Afdeling, hvor jeg hjalp ældre, der havde haft en blodprop i hjernen med at blive genoptrænet. Det var jeg vild med!
  • Hvis du går med en lille entreprenør i maven, så er ergoterapeutuddannelsen virkelig et godt sted. VIA arbejder målrettet med undervisning i innovation og entreprenørskab, og ergoterapi i sig selv handler rigtig meget om at tænke ud af boksen. Hvis du har en god idé, kan du få meget sparring og hjælp til at føre den ud i livet.

Mød flere studerende og færdiguddannede