
”Jeg har lige været i to ugers praktik på en fysioterapiklinik, hvor jeg fik afprøvet den teori om anatomi og fysiologi, som jeg har haft på skolen. Jeg havde blandt andet en patient med skoliose - skæv rygsøjle. Det var interessant at mærke, og jeg fik fornyet respekt for, at kroppen ikke er ens på alle,” forklarer Rasmus Vestergaard Breiner.
Han er 21 år og læser på andet semester af VIA Fysioterapeutuddannelsen. Interessen for at vælge netop dén uddannelse kan spores helt tilbage til dengang, Rasmus var 14 år og begyndte at træne crossfit med sin far. Her mødte han flere fysioterapeuter, der talte godt om deres fag.
”Jeg begyndte at interesse mig mere for kroppen, hvordan den virker, og hvad muskler er og gør. Derfor valgte jeg HTX med studieretning i bioteknologi og idræt, hvilket kun øgede min interesse for kroppens biologi og opbygning,” fortæller Rasmus.
Professionsbachelor er førsteprioritet
I sin fritid har han altid haft fokus på at bruge sin egen krop. Udover holdsport har han blandt andet dyrket olympisk vægtløftning, crossfit og styrketræning. De to sabbatår blev primært brugt på værnepligt, job som pædagogmedhjælper og køkkenchef i en SFO og 100 dages rygsæksrejse i blandt andet Asien, New Zealand og Australien.
”Jeg føler, at jeg har fundet det rigtige for mig ved at vælge en professionsbachelor. Jeg har kort overvejet at læse medicin på universitetet, men det ville blive for teoretisk. Jeg kan godt lide den afvekslende undervisning, vi har på fysioterapeutuddannelsen med både teori og hands-on undervisning,” siger Rasmus.
Mennesker er mere end deres diagnose
På første semester deltog han i et tværprofessionelt forløb med andre sundhedsuddannelser på VIA, hvor en række borgere var inviteret ind for at fortælle om deres oplevelser med sundhedssystemet.
”Det forløb gjorde det meget tydeligt, hvor vigtigt det er, at vi kigger på den enkelte person som et helt menneske og ikke som en blanket, der skal udfyldes. Patienten er mere end et ødelagt knæ. Som fysioterapeut kommer man tæt på mange forskellige slags mennesker, og sundhedspsykologi er en vigtig del af vores uddannelse,” forklarer Rasmus.
Videreuddannelse til fx osteopat
Han fortæller, hvordan sundhedspsykologi får en større og større betydning i takt med, at fysioterapeuter laver mindre symptombehandling og i stedet har øget fokus på klientens egen motivation til at træne og lave effektive øvelser i forbindelse med fx genoptræning.
Når Rasmus er færdiguddannet, drømmer han om at komme ud og arbejde i en fysioterapiklinik eller på et hospital. På den længere bane har han et mål om at videreuddanne sig til osteopat.
”Osteopati lyder som et spændende speciale, og jeg vil gerne have så meget viden som muligt for at kunne hjælpe mennesker så godt som muligt. Jeg oplevede i praktikken, hvor stor en glæde det giver mig, når en klient siger, at min behandling gør en positiv forskel. Det er motiverende,” fortæller Rasmus.

Gode råd fra Rasmus til dig, der overvejer at læse til fysioterapeut
-
Hvis du har interesse for krop og bevægelse og for at hjælpe mennesker, så kan fysioterapeutuddannelsen sagtens være noget for dig. Lav noget research, og tag eventuelt en snak med en fysioterapeut om jobbet.
-
Træn og bevæg dig. Dyrk noget sport, så du kan mærke, hvordan din egen krop virker. Det er en fordel, når du skal hjælpe andre med forebyggelse eller behandling.
-
Tag til åbent hus på VIA – det fik jeg selv meget ud af. Få en snak med de studerende, der går på uddannelsen nu. Stil gerne spørgsmål.
Hvad er en professionsbachelor?
En professionsbachelor tager typisk 3,5 år og kombinerer teori med udfordringer fra virkeligheden. Det kan fx være projekter i samarbejde med virksomheder og organisationer samt obligatoriske praktikforløb. Her får du altså praktisk erfaring og noget at skrive på dit CV undervejs i din uddannelse. På den måde bliver du pro, allerede inden du er færdig med at studere.