
”Jeg har en personlig historie med mig, hvor jeg tidligere er gået ned med stress, som har givet mig en større forståelse for psykisk sårbarhed. Derfor er mental trivsel og psykisk sårbarhed en mærkesag for mig” fortæller Lea, som søgte ind på uddannelsen Kristendom, kultur og kommunikation efter at have været omkring flere kreative skoler og brancher.
”Jeg vidste, at jeg ville noget med visuel kommunikation og projektledelse, men også gerne noget, der havde det menneskelige aspekt med.”
Derfor søgte Lea, på opfordring af en veninde, som også læste på uddannelsen, ind på professionsbacheloruddannelsen Kristendom, kultur og kommunikation på VIA. ”Jeg tog til åbent hus og fik bekræftet, at uddannelsen var noget for mig. Uddannelsen var meget bredere, end jeg troede – der var virkelig mulighed for at arbejde med mennesker, projektledelse og kommunikation. Alt sammen noget, jeg gerne vil” fortæller Lea, som nu har gennemført de første tre af uddannelsens i alt fire år.
En social uddannelse med en helt særlig ånd
Allerede fra studiestart mærkede Lea, at hun var havnet på rette hylde. ”Fra dag et var det bare spot on. Ånden på skolen er bare noget helt særligt. Vi kender vores undervisere, og alle ved, hvem alle er” fortæller Lea, som ser netop rammerne på Diakonhøjskole i Højbjerg ved Aarhus som en af de helt særlige fordele ved uddannelsen. ”Her er trygt, og vi kommer virkelig hinanden ved.”
Kristendom, kultur og kommunikation er en mindre uddannelse med få studerende, men det har ifølge Lea sine klare fordele:
”Der er plads til os, og vi bliver som studerende hørt og set. Vi studerende kan virkelig være med til at sætte vores præg på uddannelsen. Det er ret unikt, og nok ikke noget, man ville kunne på en større uddannelse.” siger Lea, som sideløbende med studiet er en del af SoMe-teamet på 3K-uddannelsen, hvor hun arbejder med særligt den visuelle del af uddannelsens identitet.
”I min tid på uddannelsen er der sket virkelig meget med fokus på uddannelsen. Den tilpasser sig i takt med, hvad omverdenen kalder på. Og jeg har oplevet et stigende fokus på civilsamfundet i de tre år, jeg har gået på uddannelsen,” fortæller Lea.
En praktik med ansvar, muligheder og mening
Headspace er et gratis og anonymt tilbud til unge, som har brug for nogen at tale med. Et rådgivningstilbud, som stemmer perfekt overens med Leas personlige mærkesag om psykisk sårbarhed og mental trivsel blandt unge. Derfor takkede hun også ja til en praktikplads som kommunikationspraktikant, da den bød sig.
”Headspace Aarhus søgte en praktikant, som ville arbejde med kommunikation og særligt synligheden af headspace. Jeg fik desuden muligheden for at bygge et SoMe-projekt op fra bunden, og kunne derfor bruge mine færdigheder inden for projektledelse, hvor jeg stiftede et SoMe-udvalg, lavede kommunikationsmateriale og rekrutterede frivillige til projektet” siger Lea, som stadig nu, efter en afsluttet praktik, fungerer som frivillig SoMe-administrator og er med i projektet, som nu kører på 2. år.
Lea var slet ikke færdig med headspace efter hendes 11 ugers praktik som kommunikationspraktikant. Ved siden af sit frivillige arbejde som SoMe-administrator har Lea nu en stilling som mindU-koordinator, der er et selvstændigt projekt under headspace. Projektet samarbejder med kirkerne om at sætte fokus på mentaltrivsel og psykisk sårbarhed hos konfirmander:
”Jeg er mindU-koordinator i Aarhus Stift, så det er mig, der sørger for at komme i dialog med præster, kører samarbejde med kirkerne, afholder workshops og meget mere. Det er projektledelse fra A-Z,” fortæller Lea, som formår at forene de store emner kristendom, kultur, kommunikation, frivillighedskoordinering, didaktik og projektledelse i den rolle – alt sammen noget, de lærer på 3K-uddannelsen.
Fokus på civilsamfund og mennesker
På 3K-uddannelsen kommer de studerende med mange forskellige baggrunde. Men trods forskellighed er det nemt for Lea at pege på, hvad de studerende på uddannelsen har til fælles:
”Typemæssigt er vi alle engageret i samfundet og vil gerne gøre en forskel for sårbare grupper i samfundet. Mange arbejder frivilligt, og mange har en mærkesag, som de brænder for – måske allerede inden de starter på uddannelsen".
”3K-uddannelsen giver dig muligheden for at komme videre med din mærkesag. Du får den bagvedliggende viden og kompetencer til at arbejde kvalificeret med din egen sag.” fortæller Lea og fortsætter: ”headspace er en personlig sag for mig. Psykisk sårbarhed skal ikke være et tabu, og det håber jeg, at headspace er med til at ændre. Vi skal have skabt et samfund, hvor vi kan gribe hinanden, før det går galt. Det er faktisk filosofien bag både headspace og 3K-uddannelsen.”
Drømmen om at aftabuisere psykisk sårbarhed
Lea håber, at hun, når hun om et år er færdiguddannet professionsbachelor i Kristendom, kultur og kommunikation, kan fortsætte et arbejde inden for feltet med psykisk sårbarhed og mental trivsel:
”Jeg drømmer om at kunne arbejde inden for en NGO, og meget gerne sidde med opgaver inden for kommunikation og projektledelse. En kombination af opgaver, der skal løses på kontoret og gennem feltarbejde,” afslutter Lea, som i næste semester også ser ind i at skulle i et længere praktikophold hos Det Sociale Netværk, som også står bag headspace, hvor hun skal arbejde med et projekt - Unge på vej - et projekt, som fungerer som et fortællerkorps af unge frivillige. Her skal Lea arbejde med projekt- og ideudvikling.
Tre gode råd fra Lea, til dig som overvejer at læse på 3K-uddannelsen
- Du kan forme 3K-uddannelsen i præcis den retning, du brænder for. Uddannelsen er fleksibel og der er plads til at dyrke din mærkesag.
- Du skal vælge 3K-uddannelsen, hvis du vil have en uddannelse med afsæt i civilsamfundet og med højt til loftet. Og hvis du er nysgerrig på frivillighed, mennesker og mangfoldighed.
- Tag til åbent hus og mærk stemningen på uddannelsen – for den er helt særlig og du skal ud at mærke den på egen krop.