Hele filmbranchen i én uddannelse

Victor Berghøfer Andersen bliver på uddannelsen Multiplatform Storytelling and Production (MSP) klædt på til en fremtid i filmbranchen. På uddannelsens 3,5 år er der nemlig tid til fordybelse i alle branchens kreative roller, og det kommer til at gøre en forskel, når Victor i fremtiden skal arbejde på film- eller medieproduktioner.

Victor på et filmset

Undervisning midt i et kreativt smørhul 

På vej til dagens undervisning passerer Victor etablerede produktionsselskaber. MSP holder nemlig til i Filmby Aarhus, som er placeret i det kreative medie- og kunstnermiljø på havnen i Aarhus. Det er med til at skabe en helt særlig stemning og energi på skolen og ofte bliver området trukket med helt ind i undervisningen: 

”Vi samarbejder sommetider med produktionsselskaberne, når vi for eksempel arbejder med en konkret opgave. Vi bruger også byrummet til observationer, når vi skal skabe fortællinger til forskellige fiktive universer.” 

Victor bruger byen, når han sammen med sit hold optager film

Pitch til brancher som en del af undervisningen

Når undervisningen ikke foregår i det nære bymiljø, veksler Victor og hans holdkammerater mellem teoriundervisning og praktiske opgaver inden for forskellige aspekter af en produktion: 

”Vores undervisere er vildt dygtige til at formidle teori om netop deres fagområde. De kender branchen og kan derfor give os virkelighedsnære opgaver efterfølgende. Vi har for eksempel arbejdet med en julekalender, hvor vi skulle pitche ideer til en ny sæson.”

Pitchen var for produktionsselskabet bag julekalenderen, og sådanne opgaver kan føre til, at idéer bliver virkelighed og ender med at rulle over skærmen. For Victor er feedbacken fra kunden dog mindst lige så vigtig: 

”Det er især feedbacken fra kunden, der er fed. Så ved jeg, at vi har gjort noget rigtigt, og det er fedt at se, at de store produktionsselskaber tager vores inputs seriøst og kan lide vores tanker.”

Det hele hænger sammen

Noget helt særligt ved MSP er, at Victor ikke fra start skal specialisere sig inden for et særligt felt, men i stedet lære de forskellige roller og sider af branchen:

”MSP er en moderne uddannelse, hvor jeg får lov til at arbejde med det hele. Jeg kan så undervejs dygtiggøre mig i netop dét, jeg synes er fedt. Og ude på et set ved jeg så, hvad alle de andre på holdet laver – og det er helt særligt for MSP’ere at have den indsigt.”  

Undervisningen er opdelt i forløb, hvor Victor har mulighed for at dykke helt ned i de forskellige roller i en produktion: 

”Vi får alle mulige eksperter ind som gæstelærere. For eksempel har vi haft en tredagsworkshop om lyd, hvor vi så får en ind, der er knyttet til branchen. Vi hører både om, hvad musik gør ved stemningen i en scene, og så er vi selv ude og prøve det af bagefter.”

Selvom Victor ikke ender med at dygtiggøre sig inden for lyddesign, kan han tage sin viden med sig, når han i et andet forløb for eksempel lærer om storytelling: 

”Det hele hænger sammen. Alle dele i en produktion påvirker hinanden.” 

Kreativ fremtid med storytelling  

Da Victor startede på MSP, var han glad for, at han ikke skulle vælge på forhånd, om han ville være for eksempel filminstruktør eller fotograf: 

”Vi får smagsprøver på de forskellige roller, der er i en produktion. Det er guld og styrker mig, når jeg skal ud på arbejdsmarkedet.” 

Da Victor kom ind på MSP, var han glad for at have kameraet i hånden, og derfor gik hans tanker i retningen af at komme til at arbejde med noget teknisk. De mange smagsprøver har dog gjort, at han er blevet mere interesseret i den kunstneriske proces: 

”Jeg synes storytelling er vildt spændende. Så at arbejde med konceptudvikling, hvor de gode ideer bliver skabt, eller at arbejde med skuespillerne som instruktør er lige mig.”

Som færdiguddannet er det også den retning, som Victor drømmer om at gå:  

”Jeg kunne godt se mig selv hos et produktionsselskab, hvor mine kreative og krøllede tanker kan udfolde sig.”

Mød flere studerende og færdiguddannede