Praktikken har givet Benjamin blod på tanden

Benjamin læser professionsbachelor i skat. Han har netop afsluttet et halvt års praktik i skattestyrelsen i Viborg. Det har givet ham blod på tanden, for i praktikken har han lært det, man ikke kan læse sig til. Og så har han fået en større forståelse for selve arbejdet med skat og tankerne, der ligger bag. 

Mandlig studerende

25-årige Benjamin Siljkovic læser til professionsbachelor i skat på VIA i Herning. Han har netop afsluttet 4½ måneds praktik hos Skattestyrelsen i Viborg. Det har været en god oplevelse og har givet ham en god forståelse for det arbejdsliv, han er ved at uddanne sig til. Og fået udfyldt de huller, han ikke kan lære på uddannelsen.

”Det er fx at lære noget om de tankeprocesser, der ligger bag beslutningerne, vi skal tage i forskellige situationer. Det er godt at få det i hænderne og lære at handle ud fra både teori og den praksis, vi sidder i med de forskellige opgaver. Det kan man ikke lære på studiet, for det kræver, at man er ude på arbejdspladsen og sidder med de konkrete sager,” siger Benjamin, der tilføjer, at det også har været rigtig godt at blive en del af et socialt miljø på arbejdspladsen.

Fagene hænger sammen på en ny måde

På sjette semester skal alle studerende, der læser professionsbachelor i skat, i praktik. Praktikken kan foregå både i det offentlige og det private erhvervsliv. Det kan være på en af Skatteministeriets ni styrelser, hos en landbrugsrådgivning, i revisionsbranchen, eller hos en større virksomhed, der er afhængig af skatteteknisk viden.

”I løbet af uddannelsen er der god sammenhæng mellem den teorietiske undervisning og de praktiske øvelser. Men når du kommer ud i praktikken, kommer det store overblik. Nu hænger det hele sammen, og de enkelte fag giver en mere overordet mening,” siger Benjamin.

Garanteret praktikplads

De studerende på uddannelsen i skat er sikret en praktikplads. Det er VIA, der både etablerer kontakt og godkender praktikstederne. Det sker i et samarbejde mellem uddannelsen, praktikpladserne og de studerende.

”Jeg har et studiejob hos skattecenteret i Viborg, hvor vi blandt andet arbejder med at styrke indsatsen mod sort økonomi og udbytteskat. Det er jeg rigtig glad for, og derfor ville jeg gerne i praktik der også, så jeg kunne få en mere sammenhængende indsigt i arbejdet med kontrol af erhvervsvirksomheder;” siger Benjamin, der har været rigtig glad for at arbejde i Viborg, og også fortsætter sit studiejob der.

Gerne læse til professionsbachelor

Før Benjamin begyndte på professionsbacheloruddannelsen i skat læste han erhvervsøkonomi. Han havde også kig på finansøkonomi, men han ville hellere have en professionsbachelor, der giver ham en mere specialiseret viden inden for skat.

”De korte erhvervsuddannelser er ok, men jeg vil gerne have en stor faglig viden inden for skat, og vi får ikke mere skattefaglig viden, end det vi får på professionsbacheloruddannelsen i skat,” siger Benjamin, der er vild med undervisningsmetoderne på PB i skat, fordi det er sådan en god blanding af både teori og praksis.

”Holdene er ikke så store, så alle er aktive. Vi læser noget teori, og så laver vi cases, der relaterer sig til de forskellige teorier. Det er anvendelig viden, hvor man umiddelbart kan se, hvad man skal bruge det til, ” siger Benjamin, der fortæller, at de også ofte enten besøger eller får besøg af forskellige virksomheder. Til november skal hele uddannelsen fx på studietur til København, hvor de blandt andet skal besøge Skatteministeriet, Skattestyrelsen og forskellige virksomheder, der har brug for skattefaglig viden i deres hverdag.

Du lærer, hvad du skal bruge det til

Benjamin interesserer sig for både økonomi og jura, som der er masser af på PB i skat. Han er især vild med, at det de lærer i teorierne med samme bliver anvendt i en praktisk case.

”Du får det mellem fingrene med det samme, og får lov til at afprøve det, du lige har lært. Det giver så god mening. Når vi så kommer i praktik, giver det endnu mere mening, for her kan vi se, hvordan det virker i virkeligheden,” siger Benjamin.

Godt studiemiljø

Benjamin fortæller, at selvom hans hold var det første hold på uddannelsen, og de var ramt af lockdown på grund af corona, så har de alligevel kunnet etablere et godt studiemiljø.

”På trods af alt besværet har vi alligevel kunne skabe et godt studiemiljø. Og nu, hvor der er flere årgange på uddannelsen, og vi ikke længere er lukket ned, hygger vi os sammen og mødes med alle de andre studerende på Campus Herning i fredagsbaren,” siger Benjamin.

Uddannelse med jobgaranti

Han fortæller, at en af grundene til, at han i dag læser på skatteuddannelsen er, at der næsten er jobgaranti med den uddannelse.

”Der bliver oprettet rigtig mange stillinger i Skattestyrelsen uden for København, og så er der jo også brug for os i det private erhvervsliv. Jeg synes, det giver god mening at læse noget, der har gode jobmuligheder på den anden side,” siger Benjamin, der bliver færdiguddannet professionsbachelor til januar. Da han startede på uddannelsen, var han sikker på, at han ville arbejde i det private erhvervsliv, men efter at have arbejdet på Skattecenteret i Viborg, er han ikke helt så sikker mere.

”Jeg tænker, at jeg gerne vil arbejde inden for kontrol-genren. Noget med skatteøkonomisk kriminalitet, særligt skattesvig. Sådan lidt politi, journalist, detektiv-agtigt,” siger Benjamin og smiler.

Mine råd

  • Hvis du er vild med jura og tal – så skal du læse til professionsbachelor i skat. Det er spændende, du får ikke større skattefaglig viden andre steder, og så lærer du jura og økonomi, som du umiddelbart kan bruge til noget.

  • Der er så stor brug for den viden, vi får, så der næsten er jobsikkerhed, når du er færdiguddannet. Der er rigtig gode karrieremuligheder inden for professionsbachelor i skat. Du kan både arbejde inden for det offentlige og inden for det private.

  • Og så er der gode videreuddannelsesmuligheder. Du kan både læse videre på en diplomuddannelse, du kan tage en master og du kan læse en kandidatuddannelse. Spring ud i det – du fortryder det ikke!